Haydi Mars'a bir, iki

Güncelleme Tarihi:

Haydi Marsa bir, iki
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı atom mühendisi Robert Zubrin, insanoğlunu yeni dünyalara götürmeye hazırlanıyor. Zubrin'in Colorado'daki Üssü'nde Mars gezegenine gidecek bir uzay aracı inşa ediliyor.

1957 yılında Ruslar Sputnik uzay aracını fırlattıklarında Robert Zubrin, henüz 5 yaşındaydı, daha o zamanlar bilimkurgu kitaplarını okuyor, başka dünyaları hayal ediyordu. Zubrin rüyalarından vazgeçmeyen insanlardan biri. Bugün de Colorado'daki merkezinde ekibiyle birlikte Mart'a insan taşıyacak bir uzay aracı üzerinde çalışıyor.

Atom mühendisi olan Zubrin, uzun yıllar havacılık ve savunma devi Lockheed Martin'de çalışmaya başladı. 1989 yılında dönemin ABD Başkanı George Bush'un emriyle NASA için 450 milyar dolarlık bir Mars projesi hazırlandı. Proje çok pahalı bulunduğundan rafa kaldırıldı. Ancak Robert Zubrin, 1996 yılında Pioneer Astronautics Şirketi'ni kurarak Mars projesine sahip çıktı. Şirket daha ucuza malolacak ‘Mars Direct’ Projesini geliştirdi.

Proje kapsamında 10 yıl içinde ilk insanın Mars'a ayak basması ve 20 ile 30 milyar dolara malolması planlanıyor. Seyahat NASA'nın uzay mekiklerine oranla daha küçük bir uzay aracıyla gerçekleşecek doğrudan uçuşla gerçekleşecek. Projeye göre, geri dönüş için gerekli yakıt ve mürettebat için gerekli oksijen Mars gezegeninden sağlanacak. Uzay aracında yer alacak bir atom reaktörü, yolculuk için gerekli enerjiyi sağlayacak.

Colorado'da bir otomobil atolyesini andıran fabrikada gerçekleştirilen çalışmaların bir kısmı Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından finanse ediliyor. Geçtiğimiz günlerde 40 ülkeden 750 temsilciyi bir araya getiren Zubrin, Mars yolculuğu için gerekli parayı bulabilmek için özel şirketlerin ellerini ceplerine atacağını umuyor. Mars dostları, 20 milyar dolarlık uzay aracının inşa edilebilmesi için özel şirketleri seferber etmeye çalışıyor. Mars Vakfı'nın Alman temsilcisi Michael Bosch, tıpkı Formula 1 yarışlarını finanse ettikleri gibi şirketlerin bu projeye de destek vereceğini söylüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!