Haydi Henry Ford Avrupa Çevre Koruma Yarışması'na!

Güncelleme Tarihi:

Haydi Henry Ford Avrupa Çevre Koruma Yarışmasına
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 1999 00:00

Rezzan HASANBEŞEOĞLU
Haberin Devamı

Geleneksel Henry Ford Avrupa Çevre Koruma Ödülleri Türkiye finali için start verildi. Geçen yıl büyük finale İstanbul'un ev sahipliği yaptığı, Akdeniz foklarını koruma projesiyle Avrupa birinciliğini kazandığımız yarışmaya başvurular 26 Şubat'a kadar sürüyor.

Bir canlının, bir coğrafyanın ya da bir tarih ve kültür mirasının korunması için çaba harcıyorsunuz. İyi niyetlisiniz, kararlısınız, ama olanaklarınız sınırlı. Çevre koruma da parasız, yatırımsız, ekipsiz olmuyor. İşte size fırsat! Geleneksel Henry Ford Çevre Koruma Yarışması bu yıl yine ciddi, yeşil projeleri ödüllendiriyor. Başvurular 26 Şubat'a kadar sürüyor. Türkiye finalinin ödülleri şöyle sıralanıyor: Birinciye 10 bin dolar, ikinciye 6 bin dolar, üçüncüye 4 bin dolar.

Geçen yıl büyük bir gurur yaşadık. Türkiye ilk kez bu yarışmaya ev sahipliği yaptı. İstanbul'da Aya İrini'deki muhteşem ödül töreninde Foça Pilot Projesi ile Avrupa birincisi seçildik. ODTÜ Sualtı Topluluğu (SAT) yapısında doğan Akdeniz Foku Araştırma Grubu'nu (AFAG) alkışladık. Çalışmaları, Avrupa'nın en fazla tehdit altındaki memeli türü olan, en çok Ege kıyıları ve adalarında görülen dünya tatlısı fokların kurtarılmasına yönelik ilk uygulanabilir deniz projesiydi.

Henry Ford Avrupa Çevre Koruma Ödülleri'ni tanıtan broşürün kapağını bambular süslüyor ve ‘‘Ormanlar nefes alsın, bambu ekin’’ mesajını veriyor. Temel ilke ‘‘Ford'un çevre felsefesini topluma taşımak’’ şeklinde özetleniyor. Amaç bireysel ve kurumsal girişimleri desteklemek, daha etkin adımlar atılmasını teşvik etmek ve özellikle genç kuşakları çevre koruma projeleri konusunda cesaretlendirmek. Bu yıl 17'si organize edilen yarışma, katılım ve ödül miktarı açısından Avrupa'nın en büyük çevre korumacılık ödüllerinden biri. UNESCO'nun Dünya Kültürel Miras Merkezi, BM Çevre Programı ve Avrupa Konseyi Çevre Koruma ve Yönetim Bölümü'nün desteğinde 34 ülkede gerçekleştiriliyor.

Bu anlamlı etkinliğin başkanı, geçen yıl ödül töreni için İstanbul'a gelen dördüncü kuşak patron William Clay Ford Jr. genç, sempatik, sevecen, alçakgönüllü, gerçekten dost bir insandı. Bir doğa tutkunu olan şirket kurucusundan adını alan Henry Ford Avrupa Çevre Koruma Ödülleri bünyesinde toplam yarım milyon dolar ödül dağıtılıyor. Proje kategorileri doğal çevre, kültür mirası, çevre koruma mühendisliği, çocuk veya gençlik projeleri. Projelerde aranan kriterler şunlar: Yararlılık ve uygulanabilirlik, koruma ilkelerine bağlılık, finansman gereksinimi, özgünlük, uluslararası alanda ilgi görmesi.

Ford Otosan sayesinde Türkiye bu yıl dördüncü kez bu heyecanı yaşıyor. Türkiye'yi temsil edecek proje 23 Mart'taki finalde açıklanacak. 14 Haziran'da ise Avrupa finali yapılacak. Bu yarışmaya katılmak, kazanmak bir rüya değil, hem moral, hem maddi destek sağlayacak müthiş bir şans. Geçen yıl büyük ödülü Türkiye'ye getiren SAT-AFAG'ın bu şansı nasıl değerlendirdi dersiniz? Yanıtı onlardan dinleyelim:

Çalışmalarda yeni bir dönemi başlattı. Ödül bir kalite belgesi oluşturdu ve tüm Avrupa'ya sesini duyurma, Foça Pilot Projesi'ni destekleyen WWF ile ilişkilerin de gelişmesine yol açtı. Akdeniz foku ve kıyıların sorunları daha geniş kitleler tarafından tanındı. Son derece sınırlı bütçeyle ve elemanla çalışan gruba büyük bir hareket serbestliği sağladı. Grup yeni bir yapılanmayla projeyi zenginleştirdi, çabaları hızlandırdı. Kısacası bu destek, Sualtı Araştırmaları Derneği'ni yeni ufuklara, mücadelelere, hedeflere taşıdı. Onlar Ford ailesine, Türkiye'deki mensuplarına ve Koç ailesine minnettarlar. Sizler de bu güzel şansı yakalamak ister misiniz? O zaman başvuracağınız adres : ORSA Halkla İlişkiler Telefonu: 0212 283 55 99 Faks: 0212 283 60 57

Haydi, yürekli olun, iyi şanslar...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!