Haydi çocuklar İnternet’e

Güncelleme Tarihi:

Haydi çocuklar İnternet’e
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 1997 00:00

Türkçe içerik az diye üzülmeyin çocuklar için yabancı dil gerektirmeyen adresler de var
Haberin Devamı

İnternet üzerindeki Türkçe içerik azlığı sorunu en çok çocukları etkiliyor. İnternet içeriğinin büyük bir bölümünün İngilizce olması, çocukların Süper Bilgi Otoyolu’ndan verimli olarak yararlanmasını büyük ölçüde engelliyor.

Yabancı dil sorunu yüzünden çocuğunuzun İnternet’ten yararlanamadığından şikayetçiyseniz fazla üzülmeyin. Evet, belki bilgi kaynaklarının çoğunun İngilizce olması çocuğunuz için büyük bir dezavantaj. Ama İnternet üzerinde, dil kullanımını gerektirmeyecek şekilde tasarlanmış, çocukların yaratıcılığını geliştirmeye yönelik siteler de var. Çocuğunuzun eğitimine katkıda bulunabilmeniz, ödevlerine yardım edebilmeniz için başvurabileceğiniz sayısız kaynak da cabası.

İşte bu tür Ağ sitelerinden birkaçı... Hem anne ve babaların hem de gözardı edilemeyecek kadar büyük çocuk potansiyelinden yararlanmak isteyen Türkçe içerik sağlayıcılarının dikkatine sunulur...

Dr. Matematik’e sor

http://forum.swarthmore.edu/dr.math/

‘‘Ask Dr. Math’’ isimli Ağ sitesi ilkokul çağı öğrencilerine yönelik bir site. Kullanıcılar bu siteye bağlanıp diledikleri matematik sorusunu yöneltebiliyor ve cevap alabiliyorlar. Matematiğin evrensel bir dil olması sayesinde, bu sitede bazı soruların yöneltilmesi için İngilizce bilmek gerekmeyebiliyor. İngilizce gerektiren soruların sorulması için çocuğunuza yardımcı olmak da size düşüyor.

Ev ödevlerine yardım

http://www.startribune.com/stonline/html/special/homework/

Çocuğunuzun ev ödevlerinin, kolay kolay ulaşamayacağı bilgilerle zenginleşmesini istemez misiniz? İş biraz size düşüyor ama Türkçeye çevireceğiniz bilgileri, ev ödevinde nasıl kullanacağını çocuğunuza bırakacak olursanız, bu bilgiler onun için de çok yararlı olacaktır. ‘‘Homework Help’’ isimli sitede sosyal bilgiler, matematik ve fen gibi konularda soracağınız sorular gönüllü öğretmenlerce yanıtlanıyor.

Faydalı oyunlar

http://www.avery.com/kids

‘‘The Avery Kids’’ Ağ sitesi çocukların yaratıcılıklarını geliştirebileceği onlarca oyunun bulunduğu bir site. Çocuklar, site sayfalarından yarışmalara da katılabiliyorlar, resim yapabiliyorlar, ücretsiz yazılım yükleyebiliyorlar ve arkadaşlarıyla siber-çıkartma alışverişi yapabiliyorlar.

Biraz da coğrafya

http://www.indo.com/ distance/

İşte çocuğunuzun bir sözlük yardımıyla, coğrafya bilgisini eğlenceli bir şekilde artırabileceği yararlı bir İnternet adresi. ‘‘How far is it?’’ isimli Ağ sitesinde dünya üzerindeki herhangi iki şehri seçiyorsunuz ve aralarındaki uzaklığı öğreniyorsunuz. Site, iki şehrin dünya üzerindeki konumunu gösteren bir haritayı da ekrana getiriyor.

Ülke haritaları

http://www.yahooligans.com/Science_and_Oddities/Geography/Country_Maps/

Dünya üzerindeki hemen her ülkenin ayrıntılı haritası. Bu interaktif atlasın çocuğunuzun ilgisini çekeceğinden kuşkunuz olmasın.

Çevre bilinci

http://www.envirolink.org/ enviroed/

Yetişen her nesil, çevre temizliği konusunda bir eski nesilden daha bilinçli yetişiyor. Çocuğunuzdan gelen çevre konulu sorulara cevap vermekte zorlanıyorsanız ‘‘Environmental Network’’ tam size göre. Muhteşem bir arşive sahip olan Ağ sitesinin kullanımı da çok kolay.

Neden?

http://whyfiles.news.wisc.edu/index.html

Gökyüzü neden mavi? Uydular neden dünyaya düşmüyor? Su neden yanmaz? Bu sorulara neden cevap veremiyorsunuz? Bu gibi yüzlerce sorunun cevabını ‘‘The why files’’ isimli sitede bulabilir ve çocuğunuza öğretebilirsiniz.

Ülke bayrakları

http://www.wave.net/upg/immigration/flags.html

Nedendir bilinmez, ülke bayrakları hemen her çocuğun ilgisini çeker. Dünya bayrakları sitesinin asıl amacı dünya üzerindeki herhangi bir ülkeye göçmen olarak gideceklere yardımcı olmak üzere tasarlanmış olsa da, ülke bayraklarının sıralandığı sayfası çocuğunuzu ekran başına bağlayacaktır.

Tarihte bugün

http://www.440.com/twtd/today.html

Yine iş başa düştü. Ama çevirilerinizin çocuğunuz için yararlı olacağından kuşkunuz olmasın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!