Hayaliniz, hedefiniz olsun

Güncelleme Tarihi:

Hayaliniz, hedefiniz olsun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2002 10:59

Zaman zaman medyaya yansıyan dünyanın en zengin insanlarıyla ilgili listelerin son 10 yıla ait olanları dikkatle incelendiğinde, dünyanın yalnızca ekonomik gidişatı ile ilgili değil, aynı zamanda sosyal ve siyasal geleceği ile ilgili de oldukça ciddiye alınması gereken bir görüntüyle karşılaşıyoruz.

Haberin Devamı

Yakın tarihe kadar petrol zengini ülke krallarının veya petrol işiyle uğraşan Batılı büyük şirket sahiplerinin dünya zenginler listesinde başı çektiği görülürken, günümüzde bunun yerini iletişim alanındaki yatırımlarıyla dikkati çeken kişi ve şirketlerin aldığı görülmektedir. Nitekim New York borsasında kağıtları işlem gören ilk Türk firmasının iletişim sektöründen olması da tesadüf değildir.

Böylesine hızlı gelişen ve değişen dünyamızda insanların gerek kişisel yaşamları, gerekse de kurumların yarınlara ait hedefleri ve projeksiyonları açısından geleceğin bugünden planlanması daha önemli hale gelmiştir.

Örneğin ülkemizde sık sık basına, ülkenin yakından tanıdığı geleneksel zenginlerin iletişim alanının önemini geç farkettikleri için ne büyük fırsat kaçırdıkları ile ilgili yakınmaları yansır. Son 50 yılın bu en zengin köklü aileleri, on binlerce insanın çalıştığı büyük şirketlere de sahip olmalarına rağmen, servetlerinin toplam değerinin bir GSM operatörünün isim hakkı kadar bile etmediğinden, zamanında bu yöndeki yatırım tekliflerini ve projeleri kendilerine getiren gençlerin sesine kulak asmadıklarından yakınırlar. Bu konudaki öngörüsüzlük yalnızca bizim ülke insanına da ait değildir.

Haberin Devamı

Bilim ve teknoloji öyle bir noktaya geldi ki, insanlar hayal ettiklerini üretebilir hale gelmişlerdir. Yeni buluşlar, alınan patentlerle ekonomik bir değer haline getirilmekte ve buluş sahiplerinin büyük gelirler elde etmesine imkan vermektedir.

Geçtiğimiz yüzyıl, bu kadarı da olmaz denilen buluşlara şahit olmuştur. Dünyanın bir köşesinde hayali kurulan bir ürünün, dünyanın öbür ucunda başkaları tarafından gerçekleştirildiğini görmekteyiz.

Artık bir şeye “hayır” demek için acele etmemek gerektiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Aşağıda konu ile ilgili ilginç anekdotlar göreceksiniz. Bu örnekler bize, bugün olmaz gibi kabul edilen şeylerin yarın gerçekleşebileceğini, hatta insan yaşamının sıradan argümanları haline gelebileceğini göstermektedir. Örneklere birlikte göz atıyoruz.

Haberin Devamı
  • “Gelecekteki bilimsel ilerlemeler ne olursa olsun, insanlık Ay’a asla ulaşamayacaktır.” Dr. Lee De Forest, vakum tüpünün kaşifi ve televizyonun babası.
  • “Televizyon en geç altı ay içinde piyasadan silinecektir. İnsanlar her akşam böyle bir kutuyu istemez.” Daryik F. Zanuck, Twentieth Century Fox’un başkanı-1944.
  • “Artık yeni hiçbir şey yok. İcat edilebilecek her şey icat edildi.” Charles H. Duell, Amerikan Patent Dairesi Başkanı-1899.
  • “Nükleer enerjinin bir gün elde edilebileceğine dair en ufak bir gösterge bile bulunmuyor. Bu, atomu istediğimiz gibi parçalayabileceğimiz anlamına gelirdi.” Albert Einstein-1932.
  • “Petrol çıkarmak için kuyu açmak mı? Yani toprağı delip petrol aramaktan mı söz ediyorsun? Sen delisin!” Edwin L. Drake’in bazı kuyu açıcılara iş teklifi götürdüğünde, aldığı cevap-1859.
  • “Hiçbir işe yaramazsın oğlum. Sen git kamyon şoförlüğüne dön!” Elvis presley’e ilk performansından sonra Grand Ole Opry’nin ünlü menajeri Jimmy Denny’nin söylediği söz-1954.
  • “Uçaklar hoş oyuncaklar. Ama askeri bir değerleri yok.” Mareşal Ferdinand Foch, I. Dünya Savaşı’nda Fransız Orduları Başkomutanı-1911.
  • “Bilgisayarlar gelecekte belki yalnızca 1.5 ton ağırlığında olacaklar.” Popular Mechanics Dergisi-1949.
  • “Atlar her zaman kullanılacaktır. Otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir.” Henry Ford’un kredi talebi üzerine otomotiv sektörünün geleceği konusunda ekspertiz veren banka müdürünün söylediği söz-1903.
  • İnsanların evlerinde bilgisayar bulundurmaları için herhangi bir neden göremiyorum.” Kenneth Olsen, Digital Equipment Corp’un başkanı-1977.

Bu örnekler bize, üzerinde sabırla çalışıldığında aşılmayacak güçlük olmadığını göstermektedir. Sizler de hedeflerinizi yüksek tutunuz ve gerçekleştirmek için azimle çalışınız. Hatta hayal kurun, hayallerinizi hedefleriniz haline getirin ve onu elde etmek için çalışın. Başardığınızı göreceksiniz.

Doç. Dr. Osman Özsoy (Geleceğin Meslekleri kitabından)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!