'Hayalet ada'nın sırrı çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Hayalet adanın sırrı çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2012 00:00

Yeni Zelanda’da bir araştırmacı dünyayı meraka sürükleyen hayalet adanın sırrını çözdüğünü iddia etti. İddiaya göre Google Maps’te ve dünya haritalarında varken gerçekte olmayan ada aslında 1876’da oradan geçen bir balina gemisinin hatasından kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Bu sırrı çözmek için yola çıkan Auckland Müzesi’nden Shaun Higgins, söz konusu adanın aslında hiç var olmadığını hatanın kaynağının balina avcılarına ait bir gemiden kaynaklandığını belirtti.

Higgins, ABC radyosuna yaptığı açıklamada, “Benim araştırmalarıma göre adayı ilk gören Velocity gemisindeki balina avcıları” derken geminin sahibinin “bazı büyük dalgalardan ve kumlu adacıklardan” bahsettiğini belirtti.

“Benim tahminim o sırada bir tehlikeden bahsettiler. Alçak bir mercan resifini kaydetmiş ya da bir resif gördüklerini zannetmiş olabilirler. Yanlış bir yerde olabilirler. Birçok olasılık var” diyen Higgins, haritadaki noktalı bir işaretin zamanla kopyalana kopyalana bir adaya dönüşmüş olabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

HARİTALAR DEĞİŞTİ
Pasifik Okyanusu’nun güneyinde Mercan Denizi’nde bulunan Sandy Adası, Google Earth’te ve Google haritalarında görünüyor ve Avustralya’yla Fransa’nın denizaşırı topraklarından olan Yeni Kaledonya arasında bulunduğu öne sürülüyordu.

Times Dünya Atlası’nda da adı Sable Adası olarak geçen adacığa geçtiğimiz ay bir jeolojik kazı için gitmek isteyen Avustralyalı bilim insanları adanın yerinde yeller estiğini görmüştü.

Adanın var olmadığının anlaşılmasının ardından Google Maps’teki harita da güncellendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!