Haya Ne Demek? Haya Etmek Nedir? Haya Tdk Kelime Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Haya Ne Demek Haya Etmek Nedir Haya Tdk Kelime Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2020 13:37

Haya kelimesi gündelik yaşamda duyulan ancak tam olarak anlamının ne olduğu bilinmeyen kelimelerden biridir. Özellikle yazılı kaynaklarda çok sık karşılaşılan sözcüklerden biri olarak öne çıkıyor. Peki haya ne demek? Haya etmek nedir? Haya TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler.

Haberin Devamı

Hayal kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Bu sözcük Türkçe içerisinde yer alan ve yerleşik şekilde kullanılan kelimeler arasında yer alır. Türk Dil Kurumu açısından ise karşılık olarak ‘utanma duygusu utanç ve sıkılma’ gibi tabirler öne çıkıyor.

 Haya Ne Demek?

 Haya kelimesi sözlük anlamı olarak ‘utanma, utanç ve sıkılma’ kelimeleri üzerinden tabir edilmektedir. Bu ifadeler ile beraber değerlendirilen haya kelimesi tek başına kullanılabilir ya da cümle içerisinde değerlendirilebilir. Ancak günlük yaşam içerisinde çok fazla kullanılan bir kelime olarak öne çıkıyor. Daha çok edebi eserlerde, şiirlerde ya da birbirinden farklı yazılı kaynaklarda kullanılan bir sözcüktür.

 Haya Etmek Nedir?

 Kelime anlamı olarak haya utanma ya da sıkılma gibi ifadeler üzerinden tabir edilmektedir. Aynı şekilde hayal etmek ise daha çok dini ve İslami açıdan öne çıkan bir kelimedir. Buna bağlı olarak kişi nefsin çirkin davranışlarından rahatsız olmak suretiyle, onların terk edilmesi veya yapılan kötü bir işe karşı yüzün kızarması gibi anlamlar üzerinden ele alınmaktadır. Kısacası haya etmek kişinin yaptığı bir durum karşısında utanç duyması ve bundan vazgeçmesi anlamı eşliğinde ele alınmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!