Havacılığın kadın öncüsü

Güncelleme Tarihi:

Havacılığın kadın öncüsü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Modern Amerikan kadınının simgesi haline gelen Amelia Earhart, dünya turunu Okland'dan batıya doğru ilerleyecek şekilde planlamıştı. Ancak uçuşun ertelenmesinden sonra orjinal planını değiştirdi. Pasifik uçuşunu son ayağa bırakacak şekilde güzergahını tersine çevirdi.

‘‘156-137 hattındayız. Mesajı tekrarlayacağım. Bu mesajı 6210 kilocycle üzerinde tekrarlayacağım. Bekle. 6210 kilocycle üzerinde dinliyorum. Kuzey doğuya ilerliyoruz.''

Atlas Okyanusu'nu geçen ilk kadın pilot ünvanını kazanan Amelia Earhart'ın Pasifik Okyanusu'nda Howland Adası açığında uçtuğu sırada soluk soluğa verdiği bu son mesaj kontrol kulesine ulaştığında saat 08.44, tarih ise 2 Temmuz 1937 idi. Ondan bir daha haber alınamadı.

Earhart'ın, iki motorlu Lockheed-Electra ile dünya çevresinde yaptığı uçuş onu parlak havacılık kariyerinin zirvesine ulaştırmıştı.

Charles Lindbergh'in tarihi Atlas Okyanusu uçuşundan 1 yıl sonra yani 1928 yılında Atlas Okyanusu'nu geçen ilk kadın yolcu olarak ünlendi Amelia Earhart. Lingdberg'i çağrıştıran ‘Lady Lindy' lakabını alan Earhart, kendisinin 1928 yılında Atlas Okyanusunu bir ‘bagaj' gibi geçtiğini ileri sürdü. Ama 1932 yılında bu güzergahı pilot olarak tek başına geçmeyi başardı ve havacılık tarihine geçti.

Earhart'ın cesaret hikayesi

Kansas'da 1897 yılında doğan Earhart, yalnızlığı seven bağımsız bir çocuk olarak büyüdü. 20 yaşında yalnızlığın tadını gökyüzünde de çıkarmak için Royal Canadian Air Force'a katıldı. 1922 yılında pilotluk lisansı aldı. 1932'te Atlas Okyanusu'nu tek başına geçtikten sonra dünya çevresinde uçuş maratonu hazırlıklarına başladı. Dünyanın çevresini uçarak dolaşan başka havacılar olmuştu o zamana kadar. Ancak, hiç biri Earhart kadar ekvator çizgisine yakın uçmayı denememişti. Bu denemesinde Earhart'a eşlik etmesi için yetenekli olmasına rağmen içki sorunu yüzünden Pan Am'dan kovulan eski pilot Fred Noonan seçildi. Earhart ve Noonan toplam 29 millik maratona birlikte çıktılar. Uçağın radyo sistemi sınırlıydı ve Howland Adası'na inişte zorluk yaşanmıştı. Dünya turu denemesinde pek çok şey şansın yardımına bağlıydı. Turun ilk 18 ayağında da şans Earhart'ın yanında oldu. Ta ki, sondan bir önceki ayağa kadar. Dünya havacılığının öncü kadınlarından Earhart son durağa 1 kala dünyadan göçüp gittiğinde son arzusuna uygun bir ölüme boyun eğdi. Çünkü; bir gün dostlarına ‘‘O gün geldiğinde'' demişti Earhart, ‘‘Kendi uçağımda ölmek isterim. Çabuk bir ölüm tercih ederim.'' Ve öyle oldu. Telsiz anonsundan sonra bir sessizlik yaşandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!