Hava Kuvvetleri’ne yeni düzen

Güncelleme Tarihi:

Hava Kuvvetleri’ne yeni düzen
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2014 17:34

DİYARBAKIR ve Eskişehir’deki 2 ana hava kuvveti yapısından oluşan Hava Kuvvetleri Komutanlığı, tekli yapıya geçiyor.

Haberin Devamı

TSK’nın yeniden yapılanma çalışmaları içinde ilk somut adım, bu yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda atıldı. Buna göre, kendilerine bağlı çok sayıda jet üssü bulunan 1. ve 2. Hava Kuvvetleri tek merkezde birleştiriliyor. İki ayrı hava kuvvetinin birleştiği ‘Muharip Hava Kuvveti’nin yanı sıra bir de ‘Hava Füze Savunma Komutanlığı’ kuruluyor. Türkiye’nin Çin ile sözleşme masasına oturduğu 3.4 milyar dolarlık uzun menzilli hava savunma füzesi sistemleri de Hava Füze Savunma Komutanlığı’nın emrine verilecek. Geçen günlerde envantere giren Türkiye’nin ilk AWACS uçağı ise tüm kuvvet komutanlıklarına bilgi akışı sağlayacak. Önümüzdeki yıllarda envantere girecek F-35 savaş uçakları da Muharip Hava Kuvvet Komutanlığı’nın emrinde olacak.

DOĞU VE BATI BİRLEŞİYOR

Haberin Devamı

Batı hava sahasını koruyan Eskişehir’deki 1. Hava Kuvveti Komutanlığı bünyesinde 1., 2., 4., 6., ve 9. Ana Jet Üs komutanlıkları ile 15. Füze Üs Komutanlığı bulunuyor. Doğu hava sahasını koruyan Diyarbakır’daki 2. Hava Kuvveti Komutanlığı bünyesinde ise 5., 7., 8. Ana Jet Üs Komutanlıkları ve 10. Tanker Üs Komutanlığı yer alıyor. Bu komutanlıkların emrinde çok sayıda av, bombardıman filoları, gece gündüz her hava şartlarında kullanılabilen önleme filoları ve hava savunması ile ilgili radar sistemleri bulunuyor. Bu iki kuvvet birleştirilerek teknolojinin sağladığı imkanlarla daha etkin komuta kontrol kapasitesi kazanılacak. 2014’den sonra Uzay Grup Komutanlığı kurulması için de Hava Kuvvetleri bünyesinde çalışmalar yürütülüyor.

FÜZELERE ÖZEL TABUR

Türkiye’nin Çin ile sözleşme görüşmelerine devam ettiği uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesiyle alınacak füzelerin kuvvet içinde nasıl konuşlanacağı da belli oldu. Buna göre 4 adet füze sistemi alınacak. Her bir sistem için Hava Kuvvetleri’nde ayrı taburlar oluşturulacak. Bu taburlar mobil olacak. Füzelerin konuşlandırmasını da TSK yapacak. Her sistem 3 bataryadan oluşuyor. 4 sistem içinde toplam 288 adet füze bulunuyor. Ancak Roketsan’ın yaptığı üretimlerle füze sayısı sürekli desteklenecek. Tüm bu yapılanmanın 2014 içinde bitmesinin planlandığı, envantere yeni girecek savaş uçakları ve füzelerin de bu şekilde daha etkin kullanılacağı kaydedildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!