Hava koşullarına nasıl tepki veriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Hava koşullarına nasıl tepki veriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler, tüm dünyaya ‘‘El Nino uyarısı’’nda bulundu. İlk kez 1997-98 yıllarında art arda meydana gelen doğal felaketlerle farkına varılan El Nino iklim olayının 2 ya da 7 yıl arayla ortaya çıktığına dikkat çeken bilim adamları, özellikle tropik iklimlerdeki ülkeleri uyardılar.

İnsanlık, El Nino'yla ilk kez 1997-98 yıllarındaki doğal afetler zinciri sayesinde tanıştı.Özellikle Orta Amerika ve Uzakdoğu'nun yoksul ülkelerinde yıkım çok büyük oldu. El Nino'nun etkisi, ılıman iklim kuşağındaki Amerika ve Avrupa'da görüldü. Aşırı soğuklar, sel taşkınları ve kar fırtınaları, gelişmiş ülkelerde de yaşamı altüst etti. BM'ye sunulan raporda afetlerin etkisi altında kalabilecek ülkelere şu önlemleri almaları tavsiye edildi:

Özellikle okyanuslara kıyısı olan ya da yakın ülkelerde devlet başkanı düzeyinde ortak politika üretmek için toplantılar yapılmalı.

El Nino'yu takip edecek bölgesel organizasyonlar kurulmalı.

Etkilenecek bölgelerin ekonomik haritaları çıkarılmalı.

El Nino'nun yaratacağı muhtemel zarar önceden hesaplanmalı.

El Nino'yla ilgili karar alacak yöneticiler özel eğitimden geçirilmeli.

Her ülkede konuyla ilgili araştırmalar yapacak ve bilgi alışverişinde bulunacak bilim adamlarından oluşan bir ekip kurulmalı.

Büyükkent hastalığı

Bilim adamları, havayı önceden hissetme, havaya tepki verme ve havaya karşı duyarlık kavramlarını birbirinden ayırıyorlar. Havayı önceden hissetme durumunda baş ağrısı, migren, tansiyon yükselmesi, kalp atışlarında artış söz konusu. Havaya karşı duyarlı

olmada ise yara ağrılarında artış veya astım görülüyor. Uzmanlar, havaya karşı aşırı duyarlığı, çağdaş insanın doğadan uzaklaşmasına, doğal ortamlara uyum yeteneğini kaybetmesine bağlıyorlar.

İnsan bazı günler, kendini son derece güçlü hissediyor, bazı günlerde ise kolunu kıpırdatamayacak kadar halsiz düşebiliyor. Hava koşullarının insan sağlığı üzerinde uzun yıllardır çalışan uzmanlar, önemli sonuçlara ulaştılar. Türkiye'nin en iyi bilim dergilerinden Focus'un kasım sayısında hava koşullarının insan üzerindeki etkileri harita üzerinde incelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!