Hatay'da Suriye hareketliliği

Güncelleme Tarihi:

Hatayda Suriye hareketliliği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2011 16:44

Ülkelerindeki iç karışıklık yüzünden Türkiye’ye kaçak olarak geçmek isteyen bir grup Suriyeli’nin üzerine Suriyeli askerler tarafından ateş açıldığı, 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı öne sürüldü. Bu iddia üzerine yaklaşık 300 Suriyeli Türkiye'ye geçiş yaparken, Hatay’ın Yayladağı İlçesi’ndeki çadır kentlerde bulunan Suriyeliler de protesto gösterisi yaptı. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, iddiaların doğru olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Bugün sabah saatlerinde Yayladağı’nın Güveççi Köyü yakınlarından Türkiye’ye geçiş yapmak isteyen bir grup Suriyeli’nin üzerine, sınır güvenliğinde görevli Suriyeli askerler tarafından ateş açıldı. İddiaya göre, açılan ateş sırasında sınırı geçmek isteyen 1 Suriye vatandaşı hayatını kaybetti, 2 Suriyeli de yaralandı.

Bu olay, Yayladağı’ndaki çadır kentlerde kalan Suriyeliler arasında huzursuzluğa neden oldu. Ölen ve yaralananların çadır kentte kalan Suriyeliler’in akrabası olduğu iddiası da tansiyonu yükseltti. Bunun üzerine ilçedeki çadır kentte kalan Suriyeliler, özel izinle tek bir çadırda toplanıp değerlendirme yaptı. Eski Tekel binasındaki çadır kentte bir araya gelen Suriyeliler, askerlerin vatandaşların üzerine ateş açmasını protesto etti. ’Huzur, düzen, adalet istiyoruz’ diye slogan atan kalabalık, Suriye hükümetine tepki gösterdi. Çocukların Türk bayrağı açtığı ve yaklaşık yarım saat süren eylemin ardından Suriyeliler olaysız çadırlarına döndü.

Haberin Devamı

VALİ YALANLADI

Türkiye sınırında herhangi bir çatışma veya Suriyelilerin öldürülmesi gibi bir olayın söz konusu olmadığını belirten Hatay Valisi Lekesiz, bu iddiaları bahane eden çadır kentte kalanların, Suriye hükümeti aleyhine protesto gösterisi yaptığını kaydetti.

Vali Lekesiz, asılsız söylentilerin çadır kentte kalan Suriyelileri tedirgin ettiğini, bu tür iddiaların konuşulurken daha dikkatli olunması gerektiğini de savundu.

SURİYELİLER TÜRKİYE SINIRINA AKIN ETTİ

Suriyeli askerlerin, Türkiye’ye geçmek isteyen vatandaşlarının üzerine ateş ettiği iddialarının ardından sınır yeniden hareketlendi. Yaklaşık 300 Suriyeli, bugün öğleden sonra Yayladağı İlçesi’ne geldi. Suriyeliler, minibüslerle getirildiği Yayladağı’ndaki çadır kentlere yerleştirildi. Bu kişilerle birlikte Yayladağı’ndaki iki çadırda kalan Suriyeliler’in sayısının 3 bin 330 olduğu bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!