HATAY: Birleşirlerse çantada keklik

Güncelleme Tarihi:

HATAY: Birleşirlerse çantada keklik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2002 15:53

CHP'nin kalesinde Nihat Matkap'ın SHP'ye geçmesi, Belediye Başkanı İris Şentürk'ün partiden ayrılması çatlaklar yaratmış... Şentürk, Kopenhag kriterleri etrafında bir güç birliğine işaret ediyor ve ‘‘CHP, SHP ve YTP'nin bu misyonu üstlenmesi gerekir’’ diye de oyların adresini gösteriyor.

GAZETECİ ilk defa Fransa'ya gitmiş. Gümrükten geçer geçmez kızıl saçlı bir kadın görmüş. Hemen gazetesine telgraf çekmiş: ‘‘Fransız kadınları kızıl saçlı...’’ Neyse ki Hatay'da bir kızıl saçlıyla, yani fanatik bir partiliyle karşılaşmadım. Kararsızlar çok kalabalıktı, hatta Antakya Uzunçarşı'daki kahveye girdiğimizde, masa başındaki Mehmet Özdemir, Hasan Dönmezer, Abdullah Moğultay, Mehmet Gencoğlu ve Mustafa Şahin, ‘‘Esnafın Kararsızlar Kahvesi'ne hoşgeldin!’’ diye karşıladılar. Politikacılara ağır laflar edenler de vardı, oy kullanmamayı düşünenler de. Turizm acentesi sahibi Mustafa Nakit, ‘‘Ne zaman milletvekilleri sadece yasa yapmakla ilgilenir, hükümeti bürokratlar idare ederse o zaman oy kullanırım’’ diyordu. Yaşam standardı güm diye düşen Atilla Yüksel ise ‘‘Kimsenin gönlü kalmayacak bende’’ diye ilan ediyordu. ‘‘Hepsine oy vereceğim!’’

KALEDE ÇATLAK

Hatay'ın siyasi açıdan en çarpıcı yönü, bir CHP kalesi olması. Geleneksel olarak Alevi seçmenler CHP'ye oy veriyor. CHP'nin barajı aşamadığı 1999 seçimlerinde, her beş Hataylıdan biri yine oyunu CHP'den esirgememiş. Antakya Belediye Başkanlığı'nı da CHP'den İris Şentürk kazanmış. Ama bugün CHP karışık Hatay'da. Çünkü, etkin bir CHP'li, eski bakan Nihat Matkap, SHP'nin kurucuları arasına katılmış; İris Şentürk ise CHP'li belde belediye başkanlarıyla birlikte partisinden ayrılmış durumda. Herkes onun ne yapacağını merakla bekliyor. Birkaç yıl önceki sel felaketinde, ayağına çizmeleri geçirerek vincin üzerine çıkan ve Türkiye'nin hafızasına bu görüntüyle nakşolan İris Hanım, ‘‘Şu anda tarafsız olmanın taraflar üzerinde yaratacağı baskının çok önemli olduğunu düşünüyorum’’ diyor; ‘‘Türkiye'nin asgari müşterekler, yani Kopenhag kriterleri etrafında bir güç birliğine ihtiyacı var. Her partiden insanlar böyle bir arayış içinde. CHP, SHP, Yeni Türkiye gibi partilerin üst yöneticilerinin böyle bir misyon yüklenmesi gerekir.’’ Bu durumda Hataylı CHP seçmeninin artık ‘‘çantada keklik’’ sayılamayacağını söyleyenler çok. Ama sandık önüne konduğunda mutlaka CHP'ye oy veren kemik bir seçmenin bulunduğunu söyleyenler de var.

MHP İNİŞTE

Hatay, Milli Görüş partilerine oy veren bir seçmene sahip değil. Buna rağmen, AKP'nin en başarılı örgütlerden biri olduğu söyleniyor. Geçen seçimde Hatay'da çıkış yapan MHP'nin inişe geçtiğini söylüyor çoğunluk. Kuaför Ahmet Men (26), ‘‘Gençler arasında büyük hava yapmıştı MHP, ama bu havasını kaybetti’’ diyor. Tütüncülükle geçinen Yayladağ halkının tütüne kota konulunca daha önce oy verdikleri MHP'li milletvekillerini yuhalaması, iktidarın bu partide hasar yaptığını gösteriyor.

Corc Amca Tayyipçi olmuş

Altınözü Tokaşlı Köyü'nden Corc (İngilizcesiyle George...) Kar (81), Refah Partisi'ne geçince meşhur oldu. Erbakan'la fotoğrafları gazeteleri süsledi. İslami bir partinin ilk Hıristiyan üyesiydi. Corc Kar'ın güzel bahçesine misafir oluyoruz. Anlattığına göre, bütün politikacılar ona ‘‘Corc Amca’’ diyor. Zamanla Recai Kutan'la arası açılıyor. Sünni bir tanıdığına iş bulmak için iki kere Ankara'ya gidiyor, Recai Kutan, ‘‘Tamam Corc Amca’’ diyor ama bir şey çıkmıyor. Corc Amca da AKP'ye geçiyor. Tayyip Erdoğan'ın geçenlerde Antakya'da yaptığı mitinge katılıyor: ‘‘Abdülkadir Aksu ve Abdüllatif Şener yardım etti, Tayyip Bey'in yanına, kürsüye çıktım. Ben ona bir gül verdim, o da bana bir bağ (demet) verdi.’’ Şu anda sıkı bir AKP'li...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!