Hastanelerde enfeksiyon kontrol komitesi kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Hastanelerde enfeksiyon kontrol komitesi kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2005 11:22

Bütün yataklı tedavi kurumlarında enfeksiyon kontrol komitesi kurulacak. Komite tarafından alınan kararlar, yönetim ve yataklı tedavi kurumunun bütün personeli için bağlayıcı olacak.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı'nın “Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği”, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ait bütün yataklı tedavi kurumlarını ve bu yataklı tedavi kurumlarında görev yapan personeli kapsıyor.

Buna göre, yataklı tedavi kurumlarında sağlık hizmetleri ile ilişkili olarak gelişen enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ve kontrol altına alınması ve alınması gereken kararları gerekli mercilere iletmek üzere Enfeksiyon Kontrol Komitesi kurulacak.

KOMİTE ÜYELERİ...

Haberin Devamı

Enfeksiyon Kontrol Komitesi şu üyelerden oluşacak:

“Yöneticinin görevlendireceği bir başhekim yardımcısı veya dekan yardımcısı,

 Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji kliniği veya anabilim dalı temsilcisi, çocuk hastanelerinde çocuk enfeksiyon hastalıkları yan dal uzmanı, çocuk enfeksiyon hastalıkları yan dal uzmanı yoksa çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık dalından, üniversite hastanelerinde anabilim dalı veya bilim dalı başkanı ya da yerine görevlendireceği bir uzman, eğitim hastanelerinde klinik şefi veya koordinatör şef ya da yerine görevlendireceği bir uzman, diğer yataklı tedavi kurumlarında ise yönetici tarafından görevlendirilecek bir uzman,

 Dahili tıp bilim dallarından tercihen iç hastalıkları uzmanı; üniversite hastanelerinde anabilim dalı başkanı ya da yerine görevlendireceği bir uzman, eğitim hastanelerinde klinik şefi veya koordinatör şef ya da yerine görevlendireceği bir uzman, diğer yataklı tedavi kurumlarında ise yönetici tarafından görevlendirilecek bir uzman,

Haberin Devamı

 Cerrahi tıp bilim dallarından tercihen genel cerrahi uzmanı; üniversite hastanelerinde anabilim dalı başkanı ya da yerine görevlendireceği bir uzman, eğitim hastanelerinde klinik şefi veya koordinatör şef ya da yerine görevlendireceği bir uzman, diğer yataklı tedavi kurumlarında ise yönetici tarafından görevlendirilecek bir uzman,

 Mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji laboratuvarı temsilcisi,

 Başhemşire veya hemşirelik hizmetleri müdürü,

 Enfeksiyon kontrol hekimi,

 Enfeksiyon kontrol hemşiresi,

 Eczane sorumlusu,

 Hastane müdürü.”

BÜTÜN YATAKLI TEDAVİ KURUMLARINDA ZORUNLU

Yönetmeliğe göre, bütün yataklı tedavi kurumlarında enfeksiyon kontrol komitesi oluşturulması zorunlu olacak.

Haberin Devamı

İki yüzden az yatağı olan yataklı tedavi kurumlarında enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı yoksa, tam gün çalışmak üzere enfeksiyon kontrol hemşiresi görevlendirilmesi kaydıyla, diğer mevcut üyelerden oluşan bir enfeksiyon kontrol komitesi teşkil edilecek. Enfeksiyon kontrol hekimliği için aynı il sınırları içinde bulunan bir yataklı tedavi kurumunda görevli enfeksiyon kontrol hekiminden danışmanlık hizmeti alınacak.

Enfeksiyon kontrol komitesi, enfeksiyon kontrolünde en üst karar organı olarak çalışacak ve düzenli olarak yılda en az üç defa toplanacak. Olağanüstü durumlarda enfeksiyon kontrol komitesi, başkanın davetiyle veya üyelerden birinin başkanlığa yapacağı başvuru ve başkanın uygun görmesiyle toplanabilecek.

Haberin Devamı

KOMİTENİN GÖREVLERİ

Yönetmelikte, Enfeksiyon Kontrol Komitesi'nin görev, yetki ve sorumluluklarından bazıları da şöyle belirlendi:

 Bilimsel esaslar çerçevesinde, yataklı tedavi kurumunun özelliklerine ve şartlarına uygun bir enfeksiyon kontrol programı belirleyerek uygulamak,

 Güncel ulusal ve uluslararası kılavuzları dikkate alarak yataklı tedavi kurumunda uygulanması gereken enfeksiyon kontrol standartlarını yazılı hale getirmek, gerektikçe güncellemek,

 Yataklı tedavi kurumunda çalışan personele, bu standartları uygulayabilmeleri için devamlı hizmet içi eğitim verilmesini sağlamak,

 Yataklı tedavi kurumunun ihtiyaçlarına ve şartlarına uygun bir sürveyans programı geliştirmek,

Haberin Devamı

 Hastane enfeksiyonu yönünden, öncelik taşıyan bölümleri saptayarak hastane enfeksiyon kontrol programı için hedefler koymak,

 Antibiyotik, dezenfeksiyon, antisepsi, sterilizasyon araç ve gereçlerin, enfeksiyon kontrolü ile ilgili diğer demirbaş ve sarf malzeme alımlarında, ilgili komisyonlara görüş bildirmek,

 Hastalar veya yataklı tedavi kurumu personeli için tehdit oluşturan bir enfeksiyon riskinin belirlenmesi durumunda, gerekli incelemeleri yapmak, izolasyon tedbirlerini belirlemek, böyle bir riskin varlığının saptanması durumunda ilgili bölüme hasta alımının kısıtlanması veya durdurulması konusunda karar almak,

 Sürveyans verilerini ve eczaneden alınan antibiyotik tüketim verilerini dikkate alarak, antibiyotik kullanım politikalarını belirlemek,

 Sterilizasyon, antisepsi ve dezenfeksiyon işlemlerinin ilkelerini ve dezenfektanların seçimi ile ilgili standartları belirlemek.”

KARARLARI BAĞLAYICI OLACAK

Enfeksiyon kontrol komitesince alınan kararlar uygulanmak üzere yönetime iletilecek. Bu kararlar, yönetim ve yataklı tedavi kurumunun bütün personeli için bağlayıcı olacak. Bu kararlara uyulmaması halinde doğacak sonuçlardan, ilgililer sorumlu olacak.

Enfeksiyon Kontrol Ekibi, Enfeksiyon Kontrol Hekimi, Enfeksiyon Kontrol hemşiresinin seçimi, görev, yetki ve Sorumlulukları da yönetmelikte belirlendi.

Buna göre, Enfeksiyon Kontrol Ekibi, sürveyans verilerini değerlendirerek ve sorunları saptayarak, üretilen çözüm önerilerini enfeksiyon kontrol komitesine sunacak. Kontrol ekibi, personelin mesleğe bağlı enfeksiyon ile ilgili risklerini takip edecek ve koruyucu tıbbi önerilerde bulunacak, yataklı tedavi kurumlarındaki antibiyotik kullanımını izleyecek ve enfeksiyon kontrol komitesine bilgi verecek, sterilizasyon, antisepsi ve dezenfeksiyon işlemlerini denetleyecek, hastane temizliği, mutfak, çamaşırhane ve atık yönetimi ilkelerini belirleyerek denetimini yapacak.

Enfeksiyon Kontrol Hekimi, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanlarından, tercihen hastane enfeksiyonları ve epidemiyolojisi konusunda ulusal veya uluslararası sertifikaya sahip olanlar arasından seçilecek. Yataklı tedavi kurumunun bulunduğu belediye sınırları içerisinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı bulunmaması halinde, enfeksiyon kontrol hekimliği görevini dahili branşlardan bir uzman doktor tercihen iç hastalıkları uzmanı veya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı yürütecek.

Yatak sayısı binden fazla olan yataklı tedavi kurumlarında, birden fazla enfeksiyon kontrol hekimi görevlendirilebilecek.

Enfeksiyon kontrol hemşiresi ise başhemşirelik tarafından tercihen yüksek okul mezunu, bilgisayar kullanmayı bilen ve Bakanlık tarafından onaylanmış enfeksiyon kontrol hemşireliği sertifikasına sahip hemşireler arasından seçilecek ve enfeksiyon kontrol komitesine bağlı olarak çalışacak. Her iki yüz elli yatak için bir enfeksiyon kontrol hemşiresi görevlendirilmesi zorunlu olacak.

Enfeksiyon kontrol hemşireliği hizmetlerini yürütecek personelin eğitimine ve sertifikalandırılmasına ilişkin konular, en geç altı ay içerisinde Sağlık Bakanlığı'nca düzenlenecek.

Yönetim, hastane enfeksiyon hızları ve sürveyans sonuçlarını içeren yıllık faaliyet raporunu, her yıl en geç şubat ayının sonuna kadar Sağlık Bakanlığı'na bildirecek.

Yataklı tedavi kurumlarında uygulanacak enfeksiyon kontrol hizmetlerine yönelik enfeksiyon kontrol standartlarını içeren kılavuzlar, en geç altı ay içerisinde Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak olan genelge ile düzenlenecek.

Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edilmesi halinde ilgililer hakkında işlem yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!