Hastalıklara mucize formül

Güncelleme Tarihi:

Hastalıklara mucize formül
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları, insanların hiç hasta olmayacakları günlerin kısa süre sonra geleceği müjdesini verdiler. Araştırmacılar, virüs, bakteri, mantar, parazit ve kanser hücrelerine karşı maksimum koruma sağlayara, hastalıkları tamamen ortadan kaldıracak ‘‘mucize formül’’ peşindeler.

Almanya'da yapılan araştırmalara göre halkın yüzde 78.4'ü bağışıklık sistemini, kendi aldığı önlemlerle güçlendirebileceğine inanıyor. İşte bu amaçla yüzde 80'lik bir kesim meyve ve sebzeye yükleniyor, yüzde 60'lık bir grup ise sporla savunma mekanizmasını kuvvetlendirmeye çabalıyor. Her iki kişiden biri bağışıklık sevdasıyla nikotin, alkol ve stresten uzak durmaya çalışıyor veya mutluluğu vitaminlerde, bağışıklık sistemini güçlendirici maddelerde arıyor. Ancak bağışıklık sisteminin ihtiyacı olan gerçek gücün formülünü bulmak için asıl uğraşanlar, bağışıklık uzmanları, koruyucu hekimler, beslenme uzmanları...

İnsan vücudunun mikroorganizmalara karşı verdiği gündelik mücadele bağışıklık sistemini uyanık tutuyor. Uzmanlara göre iyi işleyen bir bağışıklık sistemini daha mükemmel hale getirmek diye bir şey söz konusu değil, ancak sistemde gedik meydana geldiği zaman bunun nedenini bulmak gerekiyor.

Her gün soluduğumuz hava, yok edilmesi gereken binlerce mikrobu barındırıyor. Organlar ve hücrelerden oluşan karmaşık bir şebeke de sağlığımızın temelini oluşturuyor. Bağışıklık sisteminin barındırdığı katil hücreler, virüs ve kanser hücrelerine karşı verilen mücadelede büyük rol oynuyorlar.

BESLENME ÖNEMLİ

Araştırmacıların bağışıklık sistemi ölçümünde bugüne kadar yapabildikleri tek şey, kan testiydi. Ancak bağışıklık hücrelerinin sadece yüzde 1'i kanda dolaşıyor. Hücrelerin geri kalan kısmı ise organlarda (yüzde 70'i bağırsakta) bulunuyor. Organlara yönelik bağışıklık ölçümü yapılabilmesi için de, doku içindeki genleri inceleyen yeni bir teknik geliştirildi.

Uzmanların büyük çoğunluğu, bağışıklık sistemini destekleyen en önemli unsur olarak beslenmeyi görüyor. Dünyada her yıl 6 milyon çocuğun yetersiz beslenme sonucu bağışıklık sisteminin çökmesinden kaynaklanan enfeksiyonlar yüzünden öldüğü bildiriliyor. Çinko, selenyum ve demir gibi minerallerle A, C, E ve B6 vitaminleri, bağışıklık hücreleri açısından en önemli maddeleri oluşturuyorlar. Güneş ışını ise bağışıklık sistemini olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor. Aşırı ultraviyole ışın, sistemi zayıflatıcı etki yapıyor. Ancak belirli dozda ultraviyole banyosu ise grip ve nezleye karşı koruyucu nitelik taşıyor. Spor da bağışıklık sistemini olumlu veya olumsuz etkileyebiliyor. Ilımlı bir egzersiz bağışıklığı güçlendiriyor. İşte bu amaçla her gün yarım saat süreyle ya da haftada üç kez bir saat süreyle spor yapılması gerekiyor.

Bağışıklık sistemi bizi nasıl koruyor

Koruyucu hücreler, vücudumuzda sürekli devriye geziyor. Dışarıdan gelen mikroorganizmalara karşı savunma amaçlı olarak bazı organlarda daha fala sayıda hücre toplanıyor. Bağışıklık sisteminin şifreleri de genlerimizde bulunuyor.

Bademcik (ileri karakol)

Burun ya da ağızdan girmeye çalışan mikroorganizmaları bademcikteki bağışıklık hücreleri yakalıyor. Solunum yolları, mide ve bağırsak enfeksiyondan korunuyor.

Bağırsak (cezaevi)

İnce bağırsaktaki lenf düğümleri sindirim sistemindeki mikropların öldürülmesinden sorumlu.

Boyunaltı bezi (eğitim merkezi)

Kalp üzerinde bulunan bu organda katil hücreler eğitim görüyor ve mikroorganizmaları tanıyor. Yetişkinlerde organ küçülüyor.

Dalak (hücre deposu)

Karnın sol kısmında yer alan kan temizleyici bu organ da bol miktarda bağışıklık hücresi barındırıyor.

Kemik iliği (doğumevi)

Bağışıklık hücreleri (akyuvarlar) yuvarlak kemiklerin kırmızı iliğinde doğuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!