Hasta sayısı 16 oldu

Güncelleme Tarihi:

Hasta sayısı 16 oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2006 00:10

Muhammet Ali ile Fatma Koçyiğit’in hayatını kaybetmesinin ardından Van Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kuş gribi nedeniyle tedavi altına alınanların sayısı 14’ü çocuk 16 oldu. Hastalığın görüldüğü yerlerin sayısı da artıyor. Hastalık, Doğubeyazıt’tan Horasan’a, Hilvan’dan Iğdır ve Aralık’a yayıldı.

MUHAMMET Ali ile Fatma Koçyiğit ’in hayatını kaybetmesinin ardından Hülya Koçyiğit (11), Ali Hasan Koçyiğit (6), Hatice Özcan (15), Ayşegül Özcan (9), Yusuf Özcan (3), Yusuf Tunç (5), Sümeyya Pamuk (10), Semra Topçu (35), eşi Orhan Topçu’ya (38) kuş gribi tedavisi uygulanıyor. Çocuklar yoğun bakım ünitesinde, Topçu çiftinin ise İntaniye Servisi’nde tedavilerine devam ediliyor. Tıp Fakültesi Hastanesi’ne dün de 9 hasta geldi. Önce Van’ın Erciş Devlet Hastanesi’nden gönderilen Türkan Sökmen (59), Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi ’ne tedavi altına alındı. 3 çocuğu tedavi gören Doğubeyazıtlı Özcan Ailesi’nin 3 ferdi de dün saat 15.00 sıralarında Van’a getirildi. 33 yaşındaki anne Refika Özcan ile çocukları 15 yaşındaki Hakan ve 1 yaşındaki Rümeysa Özcan da hastanede tedavi altına alındı. Van YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvuran 29 kişiden 16 hasta, tedavi altına alınırken, 9’u kan örnekleri alınarak evlerine gönderildi, 4 hastanın da tetkiklerinin devam ediyor. Iğdır’da bulunan Tarım Bakanı Mehdi Eker’in ’kuş gribi yok’ dediği Iğdır Devlet Hastanesi’nde yatan 9 kişide besin zehirlenmesi tesbit edildiği bildirildi. Van’da hastanede kuş gribinden yatan 16 hastanın adları şöyle: Hülya Koçyiğit, Ali Hasan Koçyiğit, Yusuf Tunç, Ayşegül Özcan, Yusuf Özcan, Hatice Özcan, Hakan Özcan, Rümeysa Özcan, Ahmet Özcan, Mehmet Özcan, Mustafa Özcan, Refika Özcan, Semra Topçu, Orhan Topçu, Sümeyya Pamuk ve Türkan Sökmen.

HEPSİ POZİTİF ÇIKTI

YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, hastalardan Hülya Koçyiğit’in durumunun ağır olduğunu ve solunum pompasına bağlı olarak tedavisinin sürdüğünü, diğer kardeş Ali Hasan’ın ise durumunun daha iyi olduğunu söyledi. Öner, tedavi altında bulunan tüm hastaların kuş gribi virüsü taşıdığını, bunlardan alınan numunelerin de pozitif çıktığını söyledi.

HASTANEDE KRİZ MASASI

YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde kuş gribi nedeniyle olağanüstü önlemler alındı. Çocuk Servisi tamamen boşaltılırken, burası sadece kuş gribinden gelen hastalara ayrılarak 40 kişinin tedavi edileceği bir konuma getirildi. Hastanede izinler kaldırılırken, kriz masası oluşturuldu. Prof. Öner, ufak tefek eksiklerinin bulunduğunu ve bunları gidermeye çalıştıklarını söyledi. Halen 10 solunum cihazının bulunduğu hastanenin yetkilileri, bakanlıktan 7 cihaz daha talebinde bulundu.

TAMİFLU 1 GÜN GECİKTİ

Öner, Doğubeyazıt ’tan cumartesi günü ilk kuş gribi şüphelilerin hastaneye geldiğini ve kendilerinin ilk muayeneden sonra Sağlık Bakanlığı’ndan Tamiflu adlı ilacı talep ettiklerini söyledi. Öner, ilaçların ellerine pazar günü ulaştığını ve hastalar üzerinde kullanmaya vakit geçirmeden başladıklarını kaydetti. Sağlık Bakanlığı, dün talep üzerine Van İl Sağlık Müdürlüğü emrine 100 kutu Tamiflu gönderdi. İlaçların bir kısmı YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne teslim edildi.
’5’i kesin, 5’i şüpheli 10 yer var’

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Iğdır’da sekiz ilin vali, tarım ve sağlık müdürleri ile yaptığı toplantıdan sonra Türkiye’de 10 ayrı noktada kuş gribi görüldüğünü, yapılan laboratuvar tesbitlerine göre, 5’inin kesin, diğer 5’inin ise şüpheli olduğunu açıkladı. Bakan Eker’e göre, Iğdır merkezde 2, Aralık’ta 1, Erzurum’da biri kesin 3, Ağrı’nın Doğubeyazıt’ta kuş gribi olduğu kesinleşti. Van, Şanlıurfa’nın Hilvan ve Yozgat’ın Akdağmadeni ilçelerinde ise kuş gribi şüphesi var. Eker, şu bilgileri verdi:

"Toplam 10 mihraktan beşi kesin, beşi de şüpheli. 7 bin kanatlı itlaf edildi. Mücadelede etkili olmak için ek personel veteriner ve sağlık teknisyeni ile araç gereç alet ekipman ihtiyaçları başka illerden takviye edilecek. İtlaf bedelleri nakit ödeniyor."

İstanbul’a söylentisi sıçradı

AKSARAY’daki Valide Sultan Camii ve Pertevniyal Lisesi çevresinde toplu kuş ölüleri bulundu söylentisi, İstanbullular’ı tedirgin etti. TV’lerin haber bültenlerinde de yer alan bu söylenti, ’kuş gribi İstanbul’a sıçradı’ya dönüştü. Tarım İl Müdürlüğü olayı doğrulamadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise bölgede kuş ölüsü bulunmadığını bildirdi.

Erzurum’da 50-60 kutu Tamiflu çıktı

Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Erzurum illerinin bağlı olduğu 12’nci Bölge Eczacılar Odası İkinci Başkanı Alpay Dursunoğlu, kuş gribi tehditi altında bulunan ilçe ve illerde ilaç sayısını tespit etmek için çalışma başlattıklarını bildirdi. Eczanalerin kuş gribi ilacı ihtiyaçlarının 1-2 gün içinde depolar tarafından temin edilebileceğine dikkati çeken Alpay Dursunoğlu, "Erzurum’da sağlık müdürlüğü tarafından eczaneler tek tek dolaşılarak Tamiflu isimli ilaç toplatıldı. Erzurum’da zaten 50-60 kutu çıktı. İlaçlar Erzurum’daki kriz merkezinde bulundurulacak ve ihtiyaç halinde bu ilacın dağıtımı oradan yapılacak" dedi.

İstanbul’da Tamiflu eczanelerde yok

KUŞ Gribi’nin tedavisinde kullanılan tek ilaç olarak bilinen "Tamiflu", İstanbul’daki ecza depolarında ve eczanelerde bulunmuyor. Normal şartlarda kullanımı yaygın bir ilaç olmadığı için eczane raflarında genel olarak sürekli bulundurulmayan Tamiflu talebine ecza depolarından olumsuz yanıt geldi. Ellerinde bulunan çok az sayıdaki ilacı, vakaların görüldüğü Van’a gönderdiklerini belirten ecza depoları bunun dışında ilacın depoların hiçbirinde bulunmadığını belirttiler.

Ölüler sokağa atılıyor

Karantinaya alınan Doğubeyazıt’ta ölen kanatlı hayvanlar, korku ve endişe içindeki vatandaşlarca sokağa ve çöplüğe atılıyor.

Bu durumda hayvan leşleriyle başka kanatlıların temas riski daha da artıyor.

Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Doğubeyazıt

girişinde tüm giriş çıkış yapan araçları ilaçlıyor.

Polis ekipleri de araçlarda kanatlı hayvan arıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!