Hasta anneyi ziyaret teklifi Meclis’te

Güncelleme Tarihi:

Hasta anneyi ziyaret teklifi Meclis’te
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2011 00:00

Ergenekon tutuklusu Haberal’ın hasta annesiyle görüşmesini sağlayacak düzenleme, dün Meclis’e sunuldu.

Haberin Devamı

Düzenlemede PKK elebaşısı Öcalan ve hükümlülere 6 ay avukat ve ziyaretçi yasağı getiren sürpriz bir madde de var.

ERGENEKON davasından tutuklu CHP milletvekili Mehmet Haberal’ın 92 yaşındaki hasta annesiyle görüşmesine imkân sağlayacak düzenleme, PKK elebaşısı Abdullah Öcalan ve hükümlülere 6 ay avukat ve ziyaretçi yasağı getiren sürpriz bir maddeyle birlikte dün Meclis’e sunuldu. 5 maddelik teklifin gerekçesinde, hükümlülerin avukat ve ziyaretçi ile görüşme haklarını “kötüye kullandıklarının bilindiği” için tedbir olarak düzenleme yapıldığı belirtildi. Hükümlünün kendisiyle görüşme yapan kişiler aracılığıyla suç örgütünün faaliyetlerine yön verdiği konusunda “somut olguların” varlığı halinde, cumhuriyet başsavcılığının talebi ve infaz hakimi kararıyla avukat ve sair kişilerle görüşmesi 6 aya kadar sınırlanabilecek.
İhtiyaçtan kaynaklı
Teklifle hükümlü gibi tutuklulara birinci derecede yaşamsal tehlikesi bulunan hasta yakınlarını her biri için bir kez ve jandarma eşliğinde, yol dışında birer gün ziyaret hakkı verildi. Hükümetin yeni yıl jesti teklif yasalaşırsa, Haberal ve 128 bin tutukluya hasta yakınlarını ziyaret yolu açılacak. Adalet Bakanı Sadullah Ergin teklif için “İhtiyaçtan kaynaklanıyor” dedi.
Başbakan talimatıyla
Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı ziyaretinde, Haberal’ın annesini ziyaret engelini gündeme getirmiş ve Erdoğan, çözüm bulunması için Bakan Ergin’e talimat vermişti. Ergin önceki akşam AK Parti MYK toplantısında, bu konuda yapılacak değişiklik ve yargının hızlandırılması paketi hakkında sunum yaptı. Toplantıda, Haberal ve diğer tutukluların ziyaret sorunun çözümü için kanun teklifi verilmesi benimsendi.

Haberin Devamı

İzinlerden Öcalan yararlanamayacak

KANUN değişikliği teklifini, dün AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat verdi. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’da değişiklik öngören teklifteki düzenlemeler özetle şöyle:
- Hükümlülere hasta ziyareti izni: Hükümlüler, sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi şartıyla ana, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşin anne veya babasından birinin yaşamsal tehlike oluşturacak önemli bir ağır hastalık hallerinin bulunması nedeniyle hasta ziyareti için yol süresi dışında bir gün izin alabilecek.
- İnfaza ara verilmeyeceğinden: Öcalan, aynı yasaya göre ağırlaştırılmış müebbet mahkûmlarının tabi olduğu sıkı rejime tabi olduğu, infazına hiçbir surette ara verilemeyeceğinden bu izin haklarından yararlandırılmayacak.
- Tutuklulara da hasta ziyareti izni: Ana, baba, eş, kardeş, çocuk ile eşin anne veya babasından birinin yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalık hallerinin bulunduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi durumunda tutukluya, soruşturmanın veya kovuşturmanın selameti ve güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla, soruşturma evresinde kovuşturmayı yürüten hâkim veya mahkemece jandarma refakatinde yol süresi dışında bir defaya mahsus bir gün izin verilebilecek.
- 2 gün cenaze izni: Hükümlülerin mazeret izni maddesi yeniden düzenlenerek, cenaze izni için “infaz kurumunun bulunduğu yerde olmak” şartı kaldırıldı. Yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda bulunanlar da dahil olmak üzere, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlüye de jandarma refakatinde bulunmak şartı, Cumhuriyet başsavcısının onayı ile cenaze ve hasta ziyareti getirildi. Hükümlüye, ikinci derece kan veya kayın hısımlarının birinin ya da eşinin ölümü nedeniyle cenazesine katılması için yol süresi dışında 2 gün izin verilecek.
- Hükümlüye avukat-ziyaretçi yasağı: Yasa teklifiyle hükümlülere verilebilecek 6 aylık avukat ve ziyaretçi yasağı, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın veya hükümlünün talebi üzerine İnfaz Hâkimliği’nce kaldırılabilecek ve kısaltılabilecek.
- Barodan avukat verilecek: Avukatıyla görüşmesi yasaklanan hükümlünün somut bir hukuki sorunla ilgili avukatla görüşme ihtiyacı olması halinde sınırlama kararı veren hâkimin kararıyla Türkiye Barolar Birliği’nce avukat görevlendirilecek. Bu avukat hükümlü ile görevli nezaretinde görüşecek.
- Tutanak tutulacak: Görüşmenin hukuki yardım amacı dışında yapıldığının hazır bulunan bakanlık görevlisince tespiti halinde ise görüşmeye derhal son verilecek. Bu, gerekçesiyle birlikte tutanağa bağlanacak. Görüşme başlamadan önce hükümlü ve avukat bu hususta uyarılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!