Harekete geçiren 10 olay

Güncelleme Tarihi:

Harekete geçiren 10 olay
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2005 01:42

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın Türkiye’den ayrılmadan önce Devlet Bakanı Mehmet Aydın’a Türkiye’de Hıristiyanlara yönelik saldırıları eleştiren bir mektup yazmasının arkasında, 10 olayın olduğu ortaya çıktı.

Hürriyet’in edindiği bilgilere göre Edelman, önce 22 Nisan, ardından da 13 Haziran’da Bakan Aydın’a gönderdiği iki ayrı mektupta Türkiye’de Hıristiyanların hedef alınmasından dolayı endişe duyduğu 10 olayı şöyle sıraladı:

Tarsus’ta Kasım 2004’te Hıristiyan müzisyenlerin verdiği konsere, aşırı milliyetçi örgüt üyesi 50 kişilik bir grubun vahşice saldırması ve bir konser izleyicisine fiili tecavüzde bulunması.

Gaziantep’te Kasım 2004’te silahlı ve bıçaklı üç kişinin bir ABD vatandaşına Hıristiyanlık propagandası yaptığı gerekçesiyle saldırması, ellerini ve gözlerini bağladıktan sonra, dini inancını gerekçe gösterip derhal Türkiye’den ayrılması için tehdit etmeleri.

İzmit’te Aralık 2004’te kimliği belirsiz kişilerce Proteston Kilisesi’nin üst katına molotof kokteyli atılması.

Ocak 2005’te 60-70 kişilik milliyetçinin İstanbul’daki Diriliş Protestan Kilisesi önünde toplanıp sloganlar atmaları ve binayı tahrip edici şekilde saldırı düzenleyip, kendilerine karşı koyan görevliyi dövmeleri.

Nisan 2005’te Gaziantep’te Protestan Derneği ile dernek üyesi bir kişinin evinin önünde ses bombaların patlatılması, üyelere tehdit mektupları gönderimlmesi.

Nisan 2005’te kimliği belirsiz kişilerin Ankara’daki Uluslararası Protestan Kilisesi’nin camlarını kırarak içeriye, halı ve duvarları tahrip eden molotof kokteyli atmaları.

Samsun’da Nisan 2005’te Protestan Kilisesi’ne karşı birkaç kez saldırı yapılması, saldırganların camları kırıp binaya yumurta fırlatmaları.

Kayseri’de Mayıs 2005’te bir ABD’li çifte Hıristiyan oldukları için iki kez e-posta yoluyla ölüm tehdidinde bulunulması.

Mayıs 2005’te İzmit’te Protestan din görevlisine tehdit mektubu gönderilmesi ve kapısına kırmızı boyayla gamalı haç çizilmesi.

Bolu’da Haziran 2005’te Amerikalı bir Hıristiyan’la ilgili medyada olumsuz haberlerin yer alması ve bu kişinin kızının okulda rahatsız edilmesi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!