Hapla zayıflama devrimi

Güncelleme Tarihi:

Hapla zayıflama devrimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kilolarıyla başı dertte olanlar için birbiri ardına yeni ilaçlar geliyor. 3-4 ay içinde İngiltere'de satışa çıkması beklenen ‘Xenical’ adlı tablet kullü% 10 oranında zayıflatıyor ve yeni kilonun korunmasını sağlıyor. Bazı yan etkileri de bulunan ilaç reçeteyle satılacak. Yeni hap rejimle desteklenirse 6 ayda 16 kilo verdiriyor. Rejim yapılmazsa aynı sürede 10 kilo vermek mümkün...

İngiltere'de vücudu % 10 oranında zayıflatan ve bu kilonun korunmasını sağlayan yeni bir ilaç piyasaya çıkıyor. ‘Xenical’ adlı yeni ilaç, vücudun gıdalardan aldığı yağı emmesine engel oluyor. Böylece şişmanlama engellenmiş oluyor. Roche firması tarafından imal edilen ve bazı yan atkileri bulunduğu belirtilen ilaç, reçeteyle satılacak.

Yeni ilaç bağırsakların gıdalardaki yağları emmesini engelliyor. Bu sayede vücut gıdalardan aldığı yağların sadece 3'te 2'sini emebiliyor. Doktorlar, yeni ilacın mucizevi olmadığını, düşük kalorili diyetle takviye edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Avrupa İlaç Daireleri yeni ilaca lisans verirken, Amerika'da göğüs kanserine yol açtığı yolundaki iddialar yüzünden henüz satış izni alınamadı. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, Roche'dan yeni ilacın göğüs kanserine neden olduğu yolundaki iddiaları araştırmasını istedi.

Batı toplumlarında nüfusun yarısından fazlasının şişmanlardan oluştuğunu ve buna bağlı kalp, damar, şeker, felç, yüksek tansiyon ve romatizmanın arttığına dikkati çeken uzmanlar, ‘Xenical’in 3 ile 4 ay içinde başta İngiltere olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde reçete ile satışa çıkacağını ifade ettiler.

Cambridge'deki Dunn Gıda Araştırma Merkezi sorumlusu Dr Susan Jebb, yeni ilacın şişmanlığı çabuk çözüm olmayacağını vurgulayarak, ‘‘Xenical, bazılarına yardımcı olabilir. Ancak kişi birkaç gün içinde zayıflayacağını düşünmesin. İlacı alanların mutlaka düşük kalorili diyet yapması gerekecek. Hapla birlikte rejim yapıldığında, 6 ayda 16 kilo zayıflamak mümkün. Hapsız rejim yapıldığında ise sadece 10 kilo veriliyor.’’ dedi.

Mucize haplar

İstediğinizi yiyeceksiniz ama tek gram almayacaksınız... İşte birçok kimsenin hayali... Bazıları bu özelliğe doğuştan sahip, sahip olmayanlarsa fazla kilolarla mücadelede her türlü yöntemi uygulamayı göze almış durumda. Son dönemde üretilen zayıflama hapları gerçekten umut verici. Ancak her hap da yutulur cinsten değil. Örneğin büyük vaatlerle piyasaya sürülen Isomeride adlı iştah kesici, 1997'de, kalp ve akciğer ölümlerine neden olduğu gerekçesiyle toplatıldı. İşte şimdi, reçeteyle satma zorunluluğu getirilen üç yeni hap daha geliyor.

1. Sibutramin

ABD'de piyasaya sürülen Sibutramin adlı iştah kesici, beyindeki Serotonin metabolizmasına etki ediyor ve yemek arzusunu dizginliyor. Yan etkisinin olmadığı söyleniyor.

2. Insulintroptin

Insulintroptin, aşırı yemek yeme arzusunu dizginliyor ve uzun süreli tokluk hissi veriyor. Henüz piyasaya sürülmedi.

3. Xenical

Lipase enzimini bloke ediyor. Böylece yağın bağırsak tarafından emilmesini önlerken, yağın yüzde 30'unun kalçaları pas geçmesini sağlıyor.

Reçeteyle Satılacak Fazla kilolarından şikayetçi olanların yüzünü güldürmesi beklenen Xenical'in bazı yan etkileri bulunduğu ve bu yüzden reçeteyle satılacağı duyuruldu. Kullanan kişiyi yüzde 10 oranında zayılatan yeni ilacın rejimle desteklenmesi durumunda 6 ayda 16 kilo vermek mümkün olacak.

Kansere karşı havuç ve kabak

ABD'li bilimadamları havuç, kabak gibi sebzelerde bulunan ve A vitaminin bir türevi olan retinoik asidin vücuttaki kanserli hücreleri engelleyebileceğini açıkladılar. Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği'nin yayın organında yer alan bir araştırma, A vitamininin kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olabileceğine dair giderek artan delillere bir yenisini ekledi. Araştırmaya göre vücut, havuçtan kabağa kadar birçok sebze ve meyvede bulunan ve ‘karoten’ olarak bilinen sarı yada turuncu renkteki pigmentlerden oluşan A vitamininden, retinoik asit üretiyor. Bu asitin deneylerde anormal büyüyen hücreleri durdurabildiği görüldü. Araştırmayı yapan Cornell Üniversitesi'nde bilimadamı Andrew Yen, sağlıklı kalmak ve kanserden kaçınmak isteyen kişilerin, mönülerinde yeteri kadar karoten bulundurmalarının oldukça yararlı olacağını söyledi. Yen, ‘İşte, annenizin sözünü dinlemek ve sebze yemek için bir neden daha’ dedi.

Çocuklar için yeni astım ilacı

Günde bir kez ağızdan yeni bir ilacın 6-14 yaş arasındaki kronik astım hastalarına iyi geldiği açıklandı.

Amerikan Tıp Birliği'nin Bülteni'nde (JAMA) yayınlanan araştırmaya göre New Jersey'dei Merck Araştırma Laboratuarlarına bağlı bir grup araştırmacı ‘Montelukast’ adlı ilacı kronik astım hastası 336 çocuk üzerinde test etti. Montelukast akciğerlerde kan akışını ve balgam salgılanmasını düzenleyerek iltihaplı hücrelerin ürettiği ‘lökotrin’leri bloke ediyor. İlaç alınır alınmaz etkisini gösteriyor ve bu etki uzun süreli oluyor. Konuyla ilgili makalede ilacın 6 ile 14 yaş arasındaki astım hastalarında bir tedavi seçeneği olabileceği kaydedildi. İlacın yan etkileri başağrısı ve üst solunum yolu iltihaplanması olduğu belirtildi ve test uygulamasına katılan 11 hastanın yan etkiler yüzünden deneyi yarıda kestikleri kaydedildi.

Doktor sülükler

Almatı' daki Kazak Tıp Merkezi'nde hastalar sülükle tedavi ediliyor. Hastalarını sülükle kan alarak tedavi eden Dr Nazigül Konyrtayeva bu metodun kalp hastalıklarından varise kadar pekçok sağlık sorununa çare olduğunu söylüyor.

6 ay önce açılan Kazak Tıp Merkezi'nde 4 doktor şimdiye kadar 2 bin hastayı tedavi etmiş. Sülükle tedavi üç şekilde gerçekleşiyor:

1-Hastanın vücudundaki zehirleri temizlemek için sülüklerle kan alınıyor.

2-Sülükler akupunktur iğnesi gibi kullanılıyor. ‘Canlı iğneler’ diye anılan sülükler hastaların vücutlarının çeşitli yerlerine yapıştırılıyor.

3- Sülüklerin ürettiği tükürüklerden yüz kremi yapılıyor ve meditasyonlarda kullanılıyor.

Merkeze başvuran Aziya Aktambayeva adlı yaşlı bir hasta, ‘Biliyor musunuz, sülükler gerçekten işe yarıyor. Bacaklarım o kadar şişmişti ki, neredeyse yürüyemez olmuştum. Şimdi daha kolay yürüyorum’ diyor.

İşte grip virüsü

Amerikalı araştırmacı Jordi Bella, grip virüsünün insan hücrelerini esir almasını tüm ayrıntılarıyla gözler önüne serdi. Bella, virüs- hücre etkileşimini kristallere ayrıştırarak atomize şemasını çıkarttı. Uzmanlar, özellikle kış günlerinde yakamıza yapışan ve hayatımızı alt eden virüsün hücreye sızmasının keşfedilmesiyle daha etkin tedavi yöntemlerininin bulunabileceğine işaret ediyorlar.

Parkinson hastalarına domuz hücresi nakli

Bilimadamları bir tür beyin hastalığı olan Parkinson'u hastaların beynine domuz hücreleri naklederek tedavi etmeye çalışıyor. Amerikalı araştırmacılar, beyinlerine domuz ceninlerinden alınan hücreler nakledilen Parkinson hastalarında iyileşme görüldüğünü bildiriyor.

Bilimadamları 11 hasta üzerinde araştırma yaptıklarını, beyinlerine domuz hücreleri nakledilen hastalarda iyileşme oranının, normal tedavi metodlarından % 14 daha olumlu sonuç verdiği kaydedildi.

Araştırmaları yapan ekipte bulunan Dr James M.Schumacher'in açıklamasına göre, sürekli tekerlekli sandalyede gezen bir hasta, yeni metodun uygulanmasından sonra golf oynamaya başladı. Bir başka Parkinson hastası ise tedavi sonrasında yürümek için kullandığı bastonunu attı.

Lokal anestezi ile yapılan nakil operasyonu üç saat sürüyor. Domuz hücrelerinin beyne nakli sırasında herhangi bir virüsün bulaşması konusunun olanak dışı olduğu ve uygulanan metodun yan etkilerinin görülmediği söyleniyor.

Klonlamayla Alzheimer tedavisi

İskoçya'da bir koyunun memesinden aldığı hücreyle tıpa tıp aynısını üreten Ian Wilmut adlı bilimadamı, klonlama yöntemiyle Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hastalıklarının tedavi edilebileceğini söyledi. Avustralya'nın Melbourne Kenti'ndeki Monash Tıp Merkezi'nde kopyalamayla ilgili bir konferansa katılan Ian Wilmut, klonlamanın insanların kitleler halinde üretilmesine yol açacak şekilde kötü kullanılmasından korkulduğuna işaret ederek, ‘Bu korkulacak bir teknoloji değil, bu tür senaryolara filmlerde rastlanır’ dedi. Konferansta sağlıklı hücreler klonlanarak Alzheimer ve Parkinson hastalarının tedavi edilebileceği ayrıca kısır çiftler için çocuk da kopyalanabileceğini belirtildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!