Hani gelmeyecekti

Güncelleme Tarihi:

Hani gelmeyecekti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Partizanca atamalarla Refahyol tarafından altüst edilen Meteoroloji Genel Müdürlüğü, inanılmaz tahmin hataları yaptı ve tüm ülkeyi yanılttı. Meteorolojinin, ‘‘Karadeniz kıyılarını etkileyip geçecek'' dediği yağışlar yüzünden tüm Türkiye'yi sel aldı. İnsanlar öldü, milyarlarca liralık zarar meydana geldi.

Refahyol'un partizan atamalarla alt üst ettiği Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yanlış tahminleriyle tüm ülkeyi yanılttı. Meteoroloji'nin daha 1 hafta önce, ‘Karadeniz kıyılarını etkileyip geçecek' dediği ve mevsim normallerini aşmayacağını ileri sürdüğü yağışlı hava kitlesi, tüm Türkiye'yi sele boğdu. Her şey olup bittikten sonra, İstanbul'daki Göztepe Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, merkezin bir hafta önce verdiği raporunun tam aksini resmi kayıtlara geçirdi: ‘‘Mevsim normallerinin üzerindeki yağışlar, son 51 yılın rekorunu kırdı!''

METEOROLOJİ ÇUVALLADI

En kötü dönemini yaşayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, son bir hafta içinde kelimenin tam anlamıyla ‘çuvalladı'. Geçtiğimiz hafta tüm Avrupa yağışlı ve soğuk havadan etkilenirken, Genel Müdürlük, Türkiye'nin kötü hava koşullarından etkilenmeyeceğini müjdelemişti. 4 Ağustos günü Genel Müdürlük, yağışlardan sadece Karadeniz Bölgesi'nin yer yer etkileneceğini, mevsim normallerinin aşılmayacağını açıkladı. Tahmin raporu kayıtlara aynen şöyle geçti: ‘‘Salı günü Karadeniz yer yer yağışlı, Çarşamba günü yağışlar Doğu Karadeniz'de devam edecek. Perşembe Doğu Karadeniz ve Trakya, Cuma günü de Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında yağışlar sürecek. Hafta sonu ise yağışlar Doğu Anadolu'nun kuzey kıyılarına kayacak.''

Sağnak yağışlar yurdun önemli bir bölümüne kâbus gibi çöküp, iş işten geçtikten sonra ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne bağlı İstanbul Göztepe Bölge Müdürlüğü, son 51 yılın yağış rekorunun kırıldığını açıkladı.

REKOR YAĞMUR

Yetkililer, İstanbul Şile'de son 51 yılda, Bahçeköy'de de son 42 yılda en yüksek yağmur ölçümünün yapıldığını söylediler. Ağustos ayı içinde, son 51 yılda metrekareye en çok 80 kilogram yağmurun yağdığı Şile'de, önceki gün metrekarede 108.9 kilogram yağmur ölçüldü. Yetkililer, önceki gün metrekareye 138.5 kilgram yağmurun yağdığı Bahçeköy'de de ölçümlerin gerçekleştirildiği 42 yıl içinde Ağustos ayında karşılaştıkları en yüksek rakamın 67.3 kilogram/metreküp olduğunu söylediler. İstanbul'daki diğer meteoroloji istasyonlarında yapılan ölçümlerde ise metrekareye Kartal'da 9, Göztepe'de 7.4, Florya'da 6.5, Sarıyer'de 44.2, Kumköy'de de 38.2 kilogram yağmur yağdığı belirlendi.

YAĞIŞLAR SÜRECEK

Öte yandan yağışlı havanın bugün ve yarın da süreceğini belirten yetkililer, Balkanlar'dan gelen serin ve yağışlı havanın Perşembe gününden itibaren İstanbul'u terk edeceğini açıkladılar. Yağmurla birlikte mevsim normallerinin altına inen hava sıcaklığı da dün gündüz 18, gece 15 derece olarak ölçüldü.

ANADOLU SIRILSIKLAM

Antalya'da önceki gün saat 20.00'de başlayan sağanak yağmur, 45 dakika içinde kentte hayatı felce uğrattı. Yağışlar nedeniyle şehiriçi trafiği büyük ölçüde aksarken, Sanayii Mahallesi'ndeki bir çok ev ve işyerinin alt katlarını da sular bastı. Yağmurda, yaz mevsiminin havası ile giyinen vatandaşlarsa bastıran yağmurla sırılsıklam oldu. Yetkililer metrekareye 24 kilogram yağışın düştüğünü belirttiler. Dün öğleden sonra kentte yeniden yağmur başladı. Yağışlar tarım alanlarına zarar verdi. Kocaeli'ye son 24 saat içinde metrekareye 11.3 kilogram yağış düştü.

Oda Başkanı: "Tahminlere güvenmiyorum"

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı İsmail Küçük, Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı hava tahminlerine güvenmediğini belirterek, ‘‘Onların hava tahminlerini dinleyerek hareket etmiyorum'' dedi. Küçük, 1972 yılından bu yana Genel Müdürlüğün kendini yenilemediğini ifade ederek, ‘‘Meteorolojide değişen hiçbir şey yok. 25 yıldır aynı şeyleri söylüyoruz. Meteorolojimiz bağımsız olarak hava tahmini bile yapamıyor'' eleştirisinde bulundu. Küçük, Genel Müdürlük bünyesinde çalışan meteoroloji mühendislerinin yüzde 2.73 olduğunu ifade ederek, meteorolojinin her geçen gün daha kötüye gittiğini savundu. İstasyonlarda çalışacak personel istihdam edilmediği için meteoroloji istasyonlarının da kapandığını öne süren Küçük, sorunları yeni genel müdürlük ve bağlı bulunduğu bakanlığa da rapor halinde sunduklarını ifade etti.

İMAMLAR TAHMİN YAPIYOR

Küçük geçen ay yaptığı açıklamada da, kurumun kadrolarının imamlarla doldurulduğunu savunmuş, uzman yetersizliği nedeniyle yanlış tahminler yapıldığını ve yağışların büyük zarara yol açtığını söylemişti. Küçük, ‘‘Bu yağışları meteoroloji istasyonlarının önceden haber vermesi gerekiyor. Ancak kurumda yaşanan siyasi kadrolaşma yönetimin ehliyetsiz ellere geçmesine neden oldu'' görüşünü ileri sürmüştü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Daire Başkanı Nurettin Çam ise azami 10 günlük tahmin yaptıklarını; ama 3 günden sonra tutarlılığın azaldığını bildirdi. Çam, genel müdürlüğe yönelik iddiaları da şöyle yanıtladı: ‘‘Eleştirilerde haklılık payları var. Ama istasyonların azaldığı yanlış. Hava tahmininde kullanılmayan istasyonları kapatıyoruz. Bunlar sadece istatistik yapıyorlar. Buradaki personeli de yeni açılan hava tahmin istasyonlarına yönlendiriyoruz. Şu anda 100 istasyonumuz var.''

Yıldırım 11 can aldı

Yağışlı ve serin hava tüm yurdu etkilerken, Mersin, Afyon, Sıvas, Denizli, Uşak ve Konya'da yıldırım 11 can aldı. Mersin'in Aslanköy Beldesi Tırtar Köyü yakınlarında önceki gün saat 19.00 sıralarında düşen yıldırım, bir ağacın altına sığınan 65 yaşındaki Fatma Kahraman, oğlu 24 yaşındaki Mevlüt Kahraman, 55 yaşındaki Hayriye Yeter ile 45 yaşındaki Meliha Şahin'in (ölümlerine yol açtı. Erdemli İlçesi Güzeloluk Köyü yakınlarında yağmurdan korunmak amacıyla traktör römorku altına sığınan 52 yaşındaki Dudu Coşar yıldırım düşmesi sonucu öldü. Afyon'un Sandıklı İlçesi Gökçealan Köyü'nde, yağmurdan kaçıp bir traktörün altına sığınan işçilere yıldırım isabet etti. 22 yaşındaki Safiye Kiriş olay yerinde öldü, 4 kişi de yaralandı. Sıvas'ta ise merkez Uzuntepe Köyü Gökçeler mevkiinde hayvan otlatan 11yaşındaki Adem Gümüş ile Gümüşçevre Köyü çıkışında oynayan aynı yaştaki Recep Tülek, yıldırım isabet etmesi sonucu öldü. Denizli'nin Çivril İlçesi'ne bağlı Yukarı Düzbel Köyü'nde yağmurdan korunmak için tarlada kurulu çadıra giren 16 yaşındaki Güllü Barut, yıldırım düşmesi sonucu öldü. Uşak'tan 64 UP 083 plakalı motosikletle Kaşbelen Köyü'ne giden çiftçi 42 yaşındaki Yaşar Karakaya da, yıldırım düşmesi sonucu öldü. Konya'nın Doğanhisar İlçesi'nde koyun otlatırken yağan yağmurdan korunmak için altına sığındığı ağaca yıldırım düşmesi sonucu 53 yaşındaki Güzel Yılmaz hayatını kaybetti. Bu arada Denizli'nin Çivril İlçesi'ne bağlı Yukarıçapak Köyü'nde, sele kapılan 60 yaşındaki Cennet Yılmaz ile 36 yaşındaki kızı Hasibe Yılmaz boğuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!