Hamilelikte ilk 3 ay nasıl geçer? Hamilelikte ilk 3 ay cinsellik

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte ilk 3 ay nasıl geçer Hamilelikte ilk 3 ay cinsellik
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2018 12:42

Hamilelik sürecinin anne adayların yaptığı değişiklikler ay ay ve dönem dönem farklılıklar gösteriyor. Hamilelikte ilk 3 ay nasıl geçer? Hamilelikte ilk 3 ay cinsellik yaşanır mı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe, hamilelikte cinsel istek değişikliklerine; Evlilik ve İlişki Terapisti/Cinsel Terapisti Dolunay Kadıoğlu ise ilk 3 ay cinsellik yaşanıp yaşanamayacağı sorularına değindi.

Haberin Devamı

Gebeliğin bu ilk dönemi özellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adaylarında gebeliğe bağlı bulantı-kusma, yorgunluk, uykuya eğilim, meme hassasiyeti gibi belirtilerin sıkça yaşandığı bir dönemdir. Bazı anne adaylarında "tiksinme" eşinin normal vücut ve nefes kokularına bile tahammül edemeyecek kadar ileri boyutlarda olabilir.

İlk gebeliğini yaşayan anne adayları bu dönemde gebelikte kendilerini nelerin beklediği konusunda endişelere kapılabilirler. Özellikle plansız oluşan gebeliklerde doğum sonrası artacak olan sorumluluklar, anne rolünü üstlenmede yaşanacak zorluklar, doğumun ve aileye katılacak yeni bireyin getireceği maddi yük ve diğer sosyal özellikler anne adayında kaygı ortaya çıkmasına neden olabilir. Duygusal dalgalanmalar, bedenin gebeliğin ilerlemesiyle alacağı görüntü ile ilgili olumsuz düşünceler yine erken gebelik döneminin sık rastlanan ruhsal değişiklikleri arasındadır. Bazı anne adayları bu dönemde cinsel ilişkinin kendilerine ya da bebeklerine zarar vereceği, düşüğe neden olacağı korkusunu yaşayabilirler.

Tüm bu bedensel ve ruhsal değişiklikler libido azalmasına ve çoğu durumda anne adayının cinsel ilişki ihtiyacını ikinci plana atmasıyla sonuçlanır ve cinsel ilişki sıklığı azalır.

KAYNAK KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

İLK 3 AY CİNSELLİK YAŞANIR MI?

‘Gebelik döneminde cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır’ algısının yanlış olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe,  ilk 3 ay cinsellik konusuyla ilgili şunları söyledi:

Gebeliğin başladığı ilk 3 ay içinde cinsel ilişkiye girmek düşük riskini ortadan kaldırmak için genellikle doktor tarafından yasaklanır. İlk üç ay gebelik belirtilerinin de yoğun yaşandığı cinsel keyfin doğal olarak ertelendiği aylardır. Bu aylarda çoğunlukla cinsel istekte azalma görülür çok az oranda kadında cinsel istekte artış gözlenir.

Cinsellik gebeliğin ilk üç ayı haricinde gebeliğin son ayına kadar anne adayının rahat ettiği pozisyonlarda yaşanabilir. Toplumda bilinenin aksine, gebelikte eşinizle tensel ve cinsel temasınızı korumanız hem sizler için hem de bebeğiniz için sağlıklıdır.

 

BAKMADAN GEÇME!