Haliç'te test turu

Güncelleme Tarihi:

Haliçte test turu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2014 01:39

10 YILLIK tartışmalı süreci geride bırakan Haliç Metro Köprüsü açılış için gün sayıyor. Yerel seçimler öncesi hizmete girecek olan ‘akıllı köprü’de ağırlıklı test sürüşleri başladı. İki yaka arasında raylar üzerinde kum torbalarıyla yapılan test sürüşlerinden birini Hürriyet, köprünün Mimarı Hakan Kıran ile birlikte yaptı.

Haberin Devamı

MARMARAY’A BAĞLANIYOR
Köprü, toplam 420 milyon dolara (yaklaşık 962.5 milyon TL) mal olan “Taksim-Yenikapı Metro Hattı Projesi”nin önemli bir ayağı. Kimi yerde tünel şeklinde olan raylı hat, Yenikapı İstasyonu’nda Marmaray ile birleşecek.

Metrolu akıllı köprü

kDöner köprü, 12 cm yükselip 90 derece dönerek açılıyor. 120 metre boyunda, 3500 ton hidrolik kaldırma kapasitesine sahip.
Köprünün viyadüklerle birlikte maliyeti 246.5 milyon dolar.
Üzerine yerleştirilen 36 adet 3 boyutlu sensörle günde 24 saat boyunca izlenecek.
Denizin içindeki kazıkların paslanmasını engellemek için sürekli akım verilecek.

‘Gururluyum’

MİMAR Hakan Kıran, eleştirileri doğal karşılarken, “Benim için üzücü olan, bilim ve mimarlıktan uzak siyasi ve yıkıcı eleştirilerdi. Alışana kadar beni hayal kırıklığına uğrattı. Ama sonunda, insanların istediği yerde hayal kurabilme, istemediği yerde ise kör olma duygusuyla donatıldığını kabul ettim” dedi. Eseriyle gurur duyan Kıran, bu duyguyu herkesle paylaşacağı günü sabırsızlıkla beklediğini söylüyor.

Haberin Devamı

Silûete ‘iki minare’ daha

İki direkli yelkenli gemiyi andıran köprünün ayakları, Şişhane Yokuşu’ndan bakıldığında Mimar Sinan’ın eseri Süleymaniye Camisi’ne de iki minare eklemiş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!