Haldun Taner müzesine kavuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Haldun Taner müzesine kavuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2010 00:00

Keşanlı Ali Destanı’nın unutulmaz yazarı Haldun Taner’in adı Kadıköy’-de kurulacak müzede yaşayacak. Kadıköy Belediyesi, Feneryolu semtindeki tarihi bir binayı Haldun Taner Müzesi yapmak için harekete geçti.

Haberin Devamı

KADIKÖY Belediyesi, tiyatro ve öykü yazarı Haldun Taner adına müze kuruyor. Bir süredir belediyenin yayın organı Kadıköy Gazetesi’ne ev sahipliği yapan 110 yıllık tarihi binada bu nedenle tadilat başlatıldı.
Haldun Taner’in eşi Demet Taner’in Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’e başvurmasıyla gündeme gelen Haldun Taner Müzesi’nde yazarın kişisel eşyası, resimleri, daktilosu, kalemleri, tiyatro eserlerinin afişleri sergilenecek. Müze müzik dinletileri yapılabilen, sanatçıların biraraya gelebileceği, söyleşilerin gerçekleşterileceği bir mekan olarak da kullanılacak. Projenin hayata geçirilmesi için de konularında uzman kişilerden oluşan bir komisyon kuruldu. Mimarlar, akademisyenler ve sanatçıların görev aldığı komisyona Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk başkanlık yapıyor.
Öztürk, Kadıköy ile özdeşleşmiş çok değerli sanatçı ve yazarlar olduğunu, bunların anılarını yaşatmak için çalışmalar yaptıklarını vurgularken “Kadıköy semtinde de bir çok değerli isim yaşamış ve eserlerini burada vermiş. Bunlardan birisi de Haldun Taner. Çok değerli ve Kadıköy’e değer katan bir isim. Biz de değerli sanatçılarımızı, şairlerimizi, yazarlarımızı Kadıköy’de yaşatmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi Barış Manço’nun evi Belediye olarak aldık ve “Barış’ın Evi” adıyla düzenliyoruz. Şiirimizin dev ismi Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın yaşadığı ev de “Dağlarca’dan Gökyüzü” adıyla yaşatılması için belediyeye bağışlamıştı. Bununla ilgili yasal süreç devam ediyor. Şimdi de eşi Demet Taner’in katkılarıyla Haldun Taner’in adına yakışır bir müze açma hazırlığındayız” dedi.

Haberin Devamı

Shakespeare’in kayıp oyunu bulundu
İNGİLTERE’DEKİ Nottingham Üniversitesi öğretim üyesi Brean Hammond, William Shakespeare’e ait bir tiyatro oyunu bulduğunu ileri sürdü. Hammond, 18. yüzyılda yaşayan Lewis Theobald adlı tiyatro oyunu yazarının kaleme aldığı sanılan “Double Falsehood” adlı oyunun aslında Shakespeare’in olabileceğini söyledi. 2002 yılından beri oyun üzerinde çalışan Hammond, eserde “Shakespeare’in DNA’sını gördüğünü” belirtti.
Shakespeare’in bütün eserlerini basan Arden Yayınevi de oyunun, editörlüğünü Hammond’un yaptığı bir baskısını 22 Mart’ta yayımlayacak. Theobald’ın, ilk kez 1727 yılında sahnelenen oyunu, Shakespeare’in kayıp  eseri “Cardenio”dan yola çıkarak yazdığını söylediği biliniyor. ? A.A.

Haberin Devamı

İmparator heykellerinin depo nöbeti sona erdi

Onur ÖZKAN/DHA
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün geçen cuma Burdur’u ziyaret etmesiyle birlikte, 2 yıldır Burdur Arkeoloji Müzesi deposunda bekletilen Roma imparatorları Hadrian ile Marcus Aurelius’un heykelleri sergilenmeye başladı. Müze Müdürü Hacı Ali Ekici, “Cumhurbaşkanımızın ilimizi ziyaret etmesi vesilesiyle bakanlığımız ve valiliğimizin direktifleri doğrultusunda kısa zamanda heykelleri hazırlayarak Cumhurbaşkanımıza sunduk. Sayın Cumhurbaşkanımız bu eserleri takdire şayan buldu” dedi.
Türkiye’den önce 24 Temmuz- 26 Ekim 2008 tarihleri arasında Londra British Museum’da sergilenen heykel, 7 Kasım 2008’de tekrar Burdur Arkeoloji Müzesi’ne teslim edilmiş ancak müzedeki yer sıkıntısı nedeniyle depoya kaldırılmıştı.

Haberin Devamı

Tebessüm değil optik yanılgı
DIŞ HABERLER SERVİSİ
AVUSTURYALI nörologların yaptığı araştırma sonucunda Mona Lisa’nın gizemli tebessümünün sırrı çözüldü. Resmin farklı algılanmasının nedeni kullanılan tekniğin neden olduğu görsel bir yanılsama.
Araştırmacılara göre Mona Lisa’nın gözlerine bakılınca gülümsüyor gibi görünüp ağız kısmına bakınca bu gülümsemenin kaybolmasının nedeni Da Vinci’nin özel bir resim tekniği kullanmasının sonucu. Nörobilişsel Araştırma Merkezi’nin psikoloji uzmanı Profesör Florian Hutzler, Da Vinci’nin bu aldatıcı görüntüyü yapabilmesi için zeki teknikler kullandığını, ağız kısmındaki detayların neden olduğu optik yansımanın resme böyle bir özellik kazandırdığını söyledi.  Araştırma sonuçlarının yayınlandığı Psychological Science Dergisi, Da Vinci’nin kullandığı “Sfumato” adıyla da bilinen tekniğin gözün yanılmasına neden olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Fatih Akın Tribeca’da Almanya’yı temsil ediyor

FRANKFURT
TÜRK asıllı Alman rejisör Fatih Akın, New York’ta düzenlenen Tribeca Film Festivali’nde Almanya’yı temsil edecek.
Akın’ın son olarak çektiği “Soul Kitchen”, 21 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasındaki Tribeca Festivali’nde gösterilecek 100 filmden biri olacak. Bunun yanısıra, Björn Richie Lob’un “Keep Surfing” filminin de yine Almanya için yarışacağı belirtilirken, festivalde 38 ülkeden değişik filmlerin gösterileceği kaydedildi.
Festival yetkilileri, “Soul Kitchen”in halen başarılı olan, ancak daha geniş uluslararası seyirci kitlesine tanıtılması amaçlanan “Spotligt” filmler kategorisinde yarışacağını açıkladı. “Soul Kitchen” filmi daha önce de bir çok ödüle sahip olmuştu.
Ünlü oyuncu Robert de Niro ve yapımcı Jane Rosenthal’in 2001 yılında organize ettiği Tribeca Film Festivali’nin 2002 yılından bu yana düzenleniyor. Bu festival etkinlikleri sayesinde 11 Eylül terör saldırısıyla büyük hasar gören Tribeca semtinin ekonomik ve kültürel kalkınmasına yardım sağlanması hedefleniyor.

GÜNÜN AJANDASI

Harika çocuk Kit

Haberin Devamı

GÜNÜMÜZÜN harika çocuklarından 17 yaşındaki Amerikalı piyanist-besteci Kit Armstrong bu hafta Boğaziçi Üniversitesi klasik müzik konserlerinin konuğu oluyor. Bu akşam saat 19.30’da Uçaksavar Yerleşkesi’nin Garanti Kültür Merkezi’nde şef Naci Özgüç yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın eşliğinde Beethoven’ın 3.Piyano Konçertosu’nu çalacak.

Erol Günaydın’ın dünyası

FOTOĞRAFÇI ve yazar Merih Akoğul’un hazırlayıp sunduğu “Her İnsan Bir Dünya” başlıklı etkinlikler dizisinin beşincisinde, Türk tiyatrosunun duayen ismi Erol Günaydın Akbank Sanat’ın konuğu oluyor. Erol Günaydın’ın anekdotları, anıları, hikayeleri ile renklenecek etkinlikte, günümüzün tiyatro kültürünü biçimlendiren koşullarda tartışılacak. Çağdaş meddah Erol Günaydın için düzenlenen Her İnsan Bir Dünya bugün 19.00’da. www.akbanksanat.com

Lisesiler film çekiyor

Türkiye’nin köklü okullarından İstanbul (Erkek) Lisesi’nce düzenlenen Liseler Arası Kısa Film Yarışması’nı tüm lise öğrencilerini film çekmeye davet ediyor. Jürisinde Erkan Can, Serra Yılmaz, Güven Kıraç, Ruhi Sarı, Hasibe Eren, Bennu Yıldırımlar, Serdar Orçin, Akasya Asıltürkmen, Ümit Ünal, Selim Demirdelen, Selim Evci, Yekta Kopan, Yeşim Tabak, Ceylan Özçelik, Doç. Dr. Ceyhan Kandemir, Süha Çalkıvik ve Kemal Kafadar yer alıyor. Son katılım 10 Mayıs 2010.
Tüm bilgiler www.ielsinema.com adresinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!