Hakiki avukat ile sahtesinin savaşı

Güncelleme Tarihi:

Hakiki avukat ile sahtesinin savaşı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avukat Aysel Çerçioğlu kendi adını kullanarak 4 yıl boyunca duruşmalara çıkan sahte avukat Aysel Akbaba'yla hukuk önünde hesaplaşacak.

İstanbul Barosu'nun tanınmış ceza avukatlarından Aysel Çerçioğlu'nun hayatı, 6 ay önce Bakırköy, İstanbul Caddesi'ndeki bürosuna gelen telefonlarla altüst oldu. Gün içerisinde büroyu arayan birçok insan, Çerçioğlu'nu dolandırıcılık ve sahtekárlıkla suçladı. ‘‘Paramızı aldın, şimdi ortalarda yoksun. Sonun çok kötü olacak. Paramızı ver, adi kadın’’ sitemlerine maruz kalan Aysel Çerçioğlu, ilk başta tüm bu olupbitenlere bir anlam veremedi. Ardından, kendisini bir yıl önce telefonla arayan, isminin Aysel Çerçioğlu olduğunu söyleyen kadını hatırladı.

Telefonla aradı

Bir yıl önceki bu görüşmede kadın, ‘‘Sevgili meslek-taşım, isimlerimizdeki bu benzerlik beni çok şaşırttı. Sesinizi duymak istedim’’ demişti. Aysel Hanım, insanları mağdur eden avukatın, o kişi olduğunu düşündü. Kendisini telefonla arayanları bürosuna çağırdı. ‘‘Bakın, benden başka bir Aysel Çerçioğlu daha var. Herhalde sizin aradığınız o avukat olacak’’ dedi. Sonra da baroyu aradı. Diğer Aysel Çerçioğlu'nun adresini istedi. Ancak aldığı cevap karşısında hayatının en büyük şokunu yaşadı. Barodaki yetkilinin cevabı anahtar sözcüktü: ‘‘Sizden başka Aysel Çerçioğlu yok hanımefendi.’’ Bu, her şeyi açıklıyordu. Aysel Çerçioğlu, ismini kullanıp, piyasayı dolandı-ran bir kadının varlığıyla yüz yüze geldi.

İzini sürdü

34 yaşındaki Aysel Çerçioğlu, durumu Baro'ya bildirdi. Ardından da sahte avukatı aramaya başladı. Mağdurlara her gün bir yenisi ekleniyordu, ancak kadın ortalarda yoktu. Çerçioğlu, kendi adını kullanan sahte avukat Aysel Akbaba'yla ilgili tüm bilgileri toplayıp, mağdurlarını bir araya getirdi. Sonra da delilleriyle birlikte polise başvurdu. Adresi belirlenen Akbaba, iki gün sonra Ba-kırköy'de saklandığı evde yakalandı. Akbaba tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 4 yıl boyunca kendini avukat olarak tanıtıp birçok kişiyi dolandırdığı ortaya çıktı.

Kendini korumak istemiş

39 yaşındaki Aysel Akbaba, karakoldaki ifadesinde çalıştığı inşaat firmasının insanları tokatlayıp kaçtığını, mağdurların kendisini sıkıştırmasından rahatsızlık duydu-ğu için 'Avukatım' yalanını uydurduğunu anlattı. Avukatların yer aldığı baro levhasını incelediğini söyleyen Akbaba, ‘‘Ününden en çok yararlanabileceğim avukat olarak Aysel Çerçioğlu'nu seçtim. Avukat kimliği çıkarmadım, büro da açmadım. İcra takibi yaptığım müşterileri, 'Avukatım' diye kandırdım’’ dedi.

Mahkemede ifade değiştirdi

Aysel Akbaba, mahkemede verdiği ifadesinde ise polisteki ifadesinden çark etti. 'Kimseyi dolandırmadım' diyen Akbaba, ‘‘2 kez mahkemeye avukat olarak girdim, hiç savunma yapmadım, icra takibi yaptım. Sadece müştekilerden icra takibi için bir milyar lira almıştım. Davayı kaybedince, parayı yanında çalıştığım Mustafa Kaya'ya verdim. Ancak parayı vermemiş’’ dedi. Akbaba ile birlikte tutuklanan Kaya ise Akbaba'yı avukat olarak tanığını söyleyerek, ‘‘Senetlerimi tahsil ediyordu. Alacağı vardı. Müştekilere vereceği parayı ben üstlendim. Akbaba'yı bulamıyorlardı. Aysel Hanım'da evrakım vardı. 'O gelsin, paranızı vereceğim' dedim. Evrakım gelmediği için paraları vermedim. Olayı ortaya çıkaran kişi benim’’ dedi.

Kocasını da kandırmış

Aysel Akbaba, ikinci eşi Hayri Akbaba'yı da 'Avukatım' diye kandırdı. Börekçilik yapan Akbaba, ‘‘Müşteri olarak geldiğinde tanıştık. Aramızda duygusal bir yakınlık doğdu. Evlendik. Onu Avukat Aysel Bülte olarak tanıdım. Mesleğiyle ilgili bir şey sorduğumda tartışıyorduk’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!