Hak arama dersi

Güncelleme Tarihi:

Hak arama dersi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu öğretim yılından itibaren 7 ve 8'inci sınıflarda çocuklara Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi dersi verilecek. İnsan Hakları Koordinasyon Üst Kurulu'nun önerisiyle hazırlanan ders programlarına Bakan Hikmet Uluğbay da onay verdi. Böylece demokrasinin, davranış biçimi olarak yerleştirilmesi amaçlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, 8 yıllık eğitimle birlikte daha çok okuma hakkı tanıdığı çocuklara, ‘hak arama’ dersi verecek. Bu öğretim yılından itibaren 7 ve 8'inci sınıflarda okutulacak Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Dersi ile demokrasi, davranış biçimi olarak çocuk yaşta kazandırılacak.

Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün başkanlığındaki İnsan Hakları Koordinasyon Üst Kurulu'nun önerisiyle MEB Talim Terbiye Kurulu tarafından hazırlanan ders programlarına Bakan Hikmet Uluğbay da onay verdi. Ders, kişilere, insan haklarının farkında olma, onları kullanma ve korumayı içtenlikle istemenin yanısıra neyin, niçin, nasıl korunabileceğini bilme bilinç ve davranışını yerleştirmeyi amaçlıyor. Dersten beklenen işlevin gerçekleştirilmesi ise 17 maddelik hedef davranışa bağlanıyor.

Buna göre, davranışların kazandırılabilmesi için öncelikle soru-cevap, tartışma, örnek olay, canlandırma, grup tartışmaları gibi yöntem ve teknikler uygulanıp, öğrenciler araştırma ve incelemeye yönlendirilecek. Bugün ulaşılan çağdaş uygarlık düzeyinin insanlığın ortak çabası sonucu oluştuğu, insanlara önyargısız, hoşgörülü, sevgi ve saygıya dayanan anlayışla yaklaşılması gerektiği kavratılacak. Öğrencilere demokratik kişilik kazandırabilmek ve kişiliklerini davranışlara yansıtabilmek için sınıf, okul içi ve okul dışı etkinliklerden yararlanma ortamı sağlanacak. Başkalarının görüş ve düşüncelerini saygıyla karşılayabilmenin, eleştirilere açık olmanın, insanların iyi davranışlarını ve başarılarını takdir etmenin gereği ve önemi vurgulanacak.

Kişi hak ve özgürlükleri katı hukuk kuralları biçiminde ve ezbere dayalı değil, örnek olaylarla verilecek. İnsanların doğuştan gelen vazgeçilmez, devredilmez, dokunulmaz nitelikteki temel hak ve özgürlükleri bulunduğu öğretisiyle, bunları eksiksiz kullanma bilinci kazandırılacak. Türkiye'deki özgürlükçü, demokratik ve laik rejimin, totaliter rejimlere üstünlüğü üzerinde ağırlıkla durulacak. TC devletinin insan haklarına saygılı, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğu uygun olan her ortamda vurgulanacak. İnsan haklarıyla ilgili kuruluşlar bildirge ve sözleşmeler bilgi düzeyinde verilecek. Konular işlenirken, güncel olaylardan da yararlanılacak.

7'inci sınıfta ‘İnsanlığın Ortak Mirası’, ‘İnsan Hakları’, ‘Etik İnsan Hakları’, ‘Temel Haklar ve Özgürlükler’ üniteleri işlenirken, 8'inci sınıflarda ‘Devlet, Demokrasi, Anayasa, Vatandaşlık, Vatandaşlık Hakları ve Sorumlulukları’, ‘İnsan Haklarının Korunması’, ‘Milli Güvenlik ve Milli Güç Unsurları’, ‘İnsan Haklarının Korunmasında Karşılaşılan Sorunlar’ ele alınacak. ‘Demokrasi ve insan hakları’ konusu ayrıntılı olarak öğretmene de öğretilecek.

İnsan olma bilinci kazandırılacak

Dersin genel amaçları şöyle:

İnsan olma bilinci kazanmak.

İnsan haklarını tanımak.

Vatandaş olma bilinci edinme.

İnsan haklarının korunmasında kişinin rolünü anlamak.

Demokratik devletin vatandaşlarına karşı görevinin farkında olma.

İnsan haklarının bütün insanlar için ayırım gözetilmeden, doğuştan gelen, vazgeçilmez, devredilmez ve dokunulmaz haklar olduğunu anlamak.

Atatürk ilke ve inkılaplarının insan haklarıyla ilişkisini anlamak.

‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ ilkesinin insanlık için taşıdığı önemi takdir etmek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!