Haini istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Haini istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de katliam hazırlığı yapan ‘Karases’in oğlu Metin Kaplan'ın adamlarının sorgusu sürüyor. İstanbul Valisi Erol Çakır, basın toplantısında ihanet planlarının ulaştığı boyutlara dikkat çekerek vatandaşlara polis teşkilatına destek vermeye çağırdı. Hain Metin Kaplan'ın iadesi için çalışmalara da başlandı.

Cumhuriyetin 75. kuruluş yıldönümü kutlamaları sırasında Anıtkabir'e uçakla ‘kamikaze’ dalışı yaparak, törene katılan devletin üst düzey yönetimini komple yok etmeyi planlayan yasadışı AFİD örgütü üyelerine talimat veren ‘Karases’in oğlu Metin Kaplan'ın iadesi için girişimlere başlandı. Katliam talimatını Metin Kaplan'dan aldıklarını söyleyen örgüt üyesi 23 kişi, sorgularının tamamlanmasından sonra DGM'ye sevk edilecek, bu arada mahkemenin Kaplan hakkında vereceği gıyabi tutuklama kararının ardından da iadesi için düğmeye basılacak.

‘Karases’ Cemalettin Kaplan'ın kurduğu ve ölümünden sonra oğlu Metin Kaplan'ın başına geçtiği Anadolu Federe İslam Devleti (AFİD) örgütüne yönelik operasyonlar son aşamasına geldi. Başta İstanbul ve Sıvas olmak üzere değişik yerlerde yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 23 kişinin sorguları tamamlandı.

Uçakla Anıtkabir'e intihar saldırısı düzenlemeyi ve Fatih Camii'ni işgal etmeyi planlayan Kaplancılara yönelik operasyonlarla ilgili açıklamayı İstanbul Valisi Erol Çakır yaptı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ile düzenlediği basın toplantısına, ‘‘Bu son olay, vatana, devlete ve cumhuriyete ihanetin ne boyutlarda düşünülüp planlandığını, insana saygısızlığın, insan hayatına değer vermezliğin ne boyutlara ulaştığını ve aynı zamanda yüce dinimize saygısızlığın da ne ölçüde sergilendiğini göstermesi açısından önemlidir’’ diyerek başlayan Vali Çakır, olayın, herkesin ibret alması, dikkatli bulunması ve Türk polis teşkilatına güveni bir kere daha tazelemesi gereken bir durum olduğunu ifade etti.

Türkiye'ye cihat ilanı

İstanbul Valisi Erol Çakır, 29 Ekim 1998 tarihinde İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerince başlatılan operasyonel çalışmalar sonucu, örgüt sorumlusu ve elemanlarından 23 kişinin yakalandığını açıkladı. Yakalananlar arasında, örgütün Sıvas ve Ağrı emirleri ile Frankfurt ve Honnover eyaleti gençlik sorumlularının da bulunduğu belirlendi. Vali Çakır, sorgulamalar sonucu, 1998 yılının mayıs ayı içinde Metin Kaplan'ın, Almanya'nın Köln şehrinde yaptığı toplantıda, sözde ‘Türkiye’de müslüman halka yapılan baskılar nedeniyle cihat seferberliği' başlattığını ve bu nedenle örgüt içerisinde birilerinin kendilerini bu aşamada feda etmesi gerektiğini ilan ettiğinin belirlendiğini söyledi.

17 Ekim'de gelmişler

Kaplan'ın cihat ilanından sonra Tuncay Göğ, Selami Boztepe ve Kuddusi Armağan isimli örgüt mensuplarının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında Ankara ve İstanbul'da eylem yapmak amacıyla 17 Ekim 1998 günü Almanya'dan Türkiye'ye geldiklerinin belirlendiğini kaydeden Vali Çakır, şöyle devam etti:

‘‘Bu kişiler, Mehmet Demir'in evinde 16 örgüt üyesi ile buluşmuşlardır. Bu buluşmalarda yapmış oldukları toplantılarda, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları esnasında 15 örgüt mensubu Tuncay Göğ'ün liderliğinde Fatih Camii'nde öğle namazını müteakip tevhid ve hilafet devletleri bayraklarını açarak silahlı işgal yapıp güvenlik kuvvetleri ile girişecekleri silahlı çatışmada ölene kadar direnme kararı aldıklarını, 4 örgüt mensubunun da Kuddusi Armağan liderliğinde kiralayacakları özel uçakla Anıtkabir üzerinde intihar saldırısı eylemi gerçekleştirme kararı almışlardır.’’

EYLEME HAVA ENGELİ

Kuddusi Armağan liderliğindeki 4 örgüt üyesinin, intihar saldırısında kullanacakları uçağı belirlemek amacıyla 22 Ekim günü Bursa'da kiraladıkları özel uçakla deneme uçuşu yaptıklarını belirten Vali Çakır, ‘‘28 Ekim günü, bu uçağı eylemde kullanmak amacıyla kiralamak üzere aynı şirkete gittiklerinde, şirket yetkililerinin hava muhalefeti sebebiyle uçak kaldıramayacaklarını bildirmeleri üzerine, bu eylemi 10 Kasım 1998 günü Anıtkabir'de yapılacak olan anma törenleri esnasında gerçekleştirmek için ertelemişlerdir’’ diye konuştu.

Silahları Fatih Camii bahçesine gömmüşler

Eylemde kullanılacak patlayıcı maddelerin TEM Otoyolu Bolu Mevkii'nde yol kenarına gömdüklerini, bir kısmını ise Fatih Camii'nde yapılacak işgal eyleminde kullanmak amacıyla Fatih Camii'nin bahçesine gömdüklerinin belirlendiğini kaydeden Vali Çakır, şöyle devam etti: ‘‘Tuncay Göğ'ün liderliğindeki 15 örgüt mensubu ise 28 Ekim tarihinde Sivas'tan İstanbul'a gelerek aynı gün Fatih Camii'nde yapacakları eylemin, plan ve keşif çalışmalarını gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Bu kişileri uzun süredir takip eden emniyet görevlileri, 28 Ekim günü akşamı Gaziosmanpaşa'da bulunan bir örgüt mensubuna ait evde bu kişileri yakalamışlardır.’’

Neler ele geçti

Operasyonlar sonunda sanıkların üzerlerinde, evlerinde ve gösterdikleri yerlerde yapılan aramalarda; Anıtkabir'e yönelik intihar eyleminde kullanılmak üzere, birbirlerine paralel olarak bağlanmış ve içleri barutla doldurulmuş 3 adet piknik tüpü, bir adet 9 milimetre çapında 14'lü tabanca, bu silaha ait şarjör ve 50 adet fişek, 1 adet 22 kalibrelik tabanca, şarjör ve 15 adet fişeği, 3 adet pompalı av tüfeği, bu silahlara ait 60 adet 12'lik av fişeği, 9 adet fünye, 9 adet dinamit lokumu, 4.5 metre saniyeli fitil, 9 adet göz yaşartıcı sprey, 4 adet yeşil zemin üzerine beyaz Arapça yazı ile tevhid ve hilafet bayrağı, 2 adet Kenwood marka el telsizi, bir adet teksir makinası, 2 adet Mercedes marka otomobil, örgütün daha önce ölen eski lideri Cemalettin Kaplan'ın konuşmalarını içeren 20 adet video kasedi, eylemde kullanılacak uçağı 28 Ekim günü akşamı gizlemek amacıyla kullanacakları 6 metre eninde ve 6 metre boyunda bir adet branda, eylem günü sözkonusu uçağı kamufle etmek amacıyla bu uçağın kuyruğuna asılacak olan bir metre eninde ve 3 metre boyunda ‘Atam izindeyiz’ ibaresi yazılı pankart, saldırı eyleminde kullanılacak olan patlayıcıları taşıdıkları bir adet otomobil, bol miktarda örgütsel kitap ve çeşitli giyim eşyaları elde edildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!