Hades Persephone’yi kaçırmasaydı

Güncelleme Tarihi:

Hades Persephone’yi kaçırmasaydı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 1999 00:00

Yaprak ÖZER
Haberin Devamı

Evet evet... Hades, Demeter'in kızı Persephone'yi kaçırmasaydı bütün bunlar başımıza gelmeyecekti. Dört Mevsim'le tanışmayacaktık.

Mitolojiye göre mevsimler Tanrıların mirası. Yan sayfadaki ilginç hikayeye inanmasanız da okumanızı öneririm.

Isıtma ve soğutma olarak tanımladığımız iki dev sektörün doğuşu oldukça eskilere dayanıyor.

Isınma sistemlerini Romalılara, soğutma sistemlerini ise Hintlilere borçluyuz. Her iki sistemin de ortaya çıktığı günlerden günümüze pek çok şey değişti.

Fülay Yaşa'nın hazırladığı Dört Mevsim gazetesinde kısaca bu değişimi vermeye çalıştık. Mitolojiden girdik, resmi tarihle devam ettik. Küresel bakış açısını yitirmeden, Türkiye'yi inceledik. Teknolojiyi kullanarak hayatımızı kolaylaştıran şirketlere ve son ürünlere büyüteç tuttuk.

* * *

Bugün yakıtlardan üretilen toplam enerjinin yaklaşık yüzde 20'si doğalgazdan elde ediliyor. İlk doğalgaz kullanımı tarihte Çin'de başlamış. Doğalgaz o günlerde, kuyular açılıp bambu kamışlar vasıtasıyla çıkarılıp, kullanılabilir hale getirilmiş. Araştırmalar 1990'lı yılların başına gelindiğinde dünya toplam enerji tüketiminin yüzde 21'nin doğalgaz yoluyla karşılandığını gösteriyor. Bugün toplam enerji tüketiminin yüzde 77'si fosil yakıtlar tarafından karşılanıyor. Doğalgazın bunun içindeki oranı ise yüzde 26.

Klimaya gelince Mısırlılar kendilerini palmiye yapraklarıyla serinletmeye çalışmışlar. Soğutma sektörüne damgasını vuran ilk isim Leonardo Da Vinci. Su gücüyle çalışan bir fan yapmış. Klimanın gerçek babası ise Wills H. Carrier (1922).

Sıcak bir kış, serin bir yaz geçirmek için doğal gaz bağlatmak ya da klima almak niyetindeyseniz, Dört Mevsim gazetesini okumadan karar vermeyin.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!