HADEP mitingi gibi

Güncelleme Tarihi:

HADEP mitingi gibi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2001 00:00


Süleyman ARAT / İSTANBUL
Haberin Devamı

Kadın kuruluşları ve partilerin organize ettiği, 8 Mart Kadınlar Günü yürüyüşü, HADEP'li kadınlara özel miting gibi geçti. Özellikle İstanbul'da yürüyüş sonunda HADEP'li kadınlardan başka kimsenin kalmadığı görüldü.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle dün çeşitli kentlerde düzenlenen gösteriler, HADEP'li kadınların geniş katılımıyla çoğu yerde siyasi şova dönüştü.

İstanbul'da da 12 kadın kuruluşu ve 4 siyasi partinin kadın kollarının oluşturduğu İstanbul Kadın Platformu tarafından dün düzenlenen yürüyüş ve miting, HADEP'li kadınların hakimiyeti altında geçti.

8 Mart Kadınlar Günü Yürüyüşü ve Mitingi için dün saat 10.00'da Okmeydanı'nda toplanmaya başlayan kadınlar, daha sonra Perpa önüne kadar kortej oluşturdular. 4 bin 786 polisin güvenlik önlemleri aldığı miting alanına 18 ayrı noktada polis tarafından aranarak sokulan kadınları bir polis helikopteri de havadan izledi.

APO SLOGANLARI

Sayıları yaklaşık 10 bini bulan kadınlar, ‘‘Dayağın çıktığı cenneti istemiyoruz’’, ‘‘Kimliğimize, bedenimize, emeğimize sahip çıkalım’’, ‘‘Cinsel tacize son’’, ''Yaşasın 8 Mart'', ‘‘Kadınlar uyanın, harekete geçin, savaşın’’, ‘‘Leyla Zana'ya özgürlük’’, ‘‘Barışın güneşi İmralı'dan doğacak’’, ‘‘Biji serok Apo- Yaşasın Başkan Apo’’ gibi sloganlar attılar. Koca dayağını sembolize eden tiplemelerin dikkat çektiği kortejde, bazı kadınlar F tipi cezaevlerini siyah giysileriyle protesto ettiler.

Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'na kadar yürüyerek gelen kadınlar, burada çeşitli sloganlar attıktan sonra Çağlayan ışıkları önünde kurulu kürsünün üzerinden başlatılan mitinge katıldılar. Yürüyüşün sonunda diğer kadın örgütlerinin dağıldığı ve tamamen HADEP'li kadınların kaldığı dikkat çekti. Çağlayan Lisesi duvarının önünde biriken yaklaşık 500 kadar erkek HADEP'linin de zaman zaman sloganlar atarak izledikleri mitingde ilk olarak ölüm oruçlarında ölen, tecavüze uğrayan, bekaret kontrolüne zorla götürülen ve berdele (Bir aileden alınan kıza karşılık aile içinden başka bir kız verilerek yapılan evlilik) uğrayan kadınlar için saygı duruşunda bulunuldu. Zafer işaretleri yaparak HADEP bayraklarını sallayan kadınlar zaman zaman zılgıt çektiler.

Bu arada bazı yasa dışı konuşmaların yapıldığını belirten güvenlik görevlileri ile organizyon komitesi arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Bir konuşmacı ‘‘Kadınlara tecavüz eden polislerden hesap sorulsun’’ deyince polisler yeniden müdahale ederek, 'somut olmayan ve bir topluluğu karalayan yasa dışı iddialardan kaçınılması' uyarısında bulundu. Miting saat 15.00'de olaysız sona erdi.

Mitinge katılan parti ve örgütler

Barış Anneleri, Üniversiteli Feminist Grup, Dicle Kadın Kültür Merkezi, Emekçi Kadınlar Birliği, Feminist Kadın Çevresi, Özgür Kadın Dergisi, Yeni Demokrat Kadın, Çağrı Dergisi Kadın Çalışanları, Çarli Dergisi Kadın Kolları, Gençlik İnisiyatifi Kadınları, Halk Evleri Kadınları, KESK'li Kadınlar, İHD, DBP (Demokrat Barış Partisi), ÖDP, HADEP ve EMEP.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!