Hacker'ların 40 yıllık tarihi

Güncelleme Tarihi:

Hackerların 40 yıllık tarihi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2001 17:38

"Suçum merakımın bir parçası. ...Ben bir hacker'ım. Bize tek tek engel olabilirsiniz ama hepimizi durduramazsınız." Hacker Manifestosu'ndan alınan bu ifadeler, onları çok iyi tanımlıyor. Bilgisayar dünyasının haşarı çocuklarının tarihi 1960'lı yıllara kadar gidiyor. İşte ilk elektronik bilgisayarla birlikte ortaya çıkan hacker'lığın kilometre taşları:

Haberin Devamı

1960'lar: Hack'in doğuşu
"Bilgisayar sistemine izinsiz girerek sistemi bozan kişiler" olarak tanımlanan hacker'lar ilk olarak ABD-Massachusetts'deki teknoloji enstitüsünde ortaya çıktı. Okulda, elektrikli oyuncak trenleri, kamyonları "hack" eden, yani devrelerini çıkarıp, yeni şeyler ekleyerek daha hızlı gitmelerini sağlayan bir grup vardı. Bu grubun birkaç üyesi, elektronik devreleri kurcalama merakını, kampüste geliştirilen yeni bilgisayarlara yöneltti ve bilgisayar tarihinin ilk hacker'ları oldu.

1970'ler: Telefon hacker'ları
Telefon sistemlerine girerek ücretsiz görüşme yapmayı amaçlayan hacking türü 70'lerde epey yaygındı. John Draper, geliştirdiği bir cihazla 2600-hertz gücünde bir sinyal göndererek Amerikan telefon şirketi AT&T'nin sistemlerine girmeyi başardı. Draper'in Blue Box adını verdiği sistemle, telefonda ücretsiz görüşme yapmak mümkündü.

Kısa bir süre sonra Esquire dergisi Blue Box'un sırlarını ve nasıl yapılacağını açıklayan bir yazı yayınlayınca ABD'de telefon sahtekarlıkları arttı. Gelecekte Apple Computer'ı kuracak olan Steve Wozniak ve Steve Jobs da o dönemde Blue Box yapıp satan gençler arasındaydı.

1980: Hacker mesaj grupları
Telefon sistemlerine izinsiz girişler, bilgisayar sektörüne kaymaya başladı. 80'lerde bilgisayarlarda elektronik yayıncılık sistemi BBSs kullanılıyordu. BBSs üzerinde oluşturulan ve adını Robin Hood hikayesinden alan "Sherwood Ormanı" ile "Catch-22", telefon ve bilgisayar hacker'larının buluştuğu, ele geçirdikleri gizli şifreleri ve kredi kartı mumaralarını birbirleriyle paylaştığı gruplardı. 1980'de hacker grupları artmaya başladı ve ABD'de "Legion of Doom", Almanya'da "Chaos Computer Club" gibi gruplar ortaya çıktı.

Haberin Devamı

1983: Çocuk oyunları
"War Games" (Savaş Oyunları) filmiyle, "hack etmek" kavramı kamuoyunun gündemine girdi. Hacker'ların siber kahraman ya da anti-kahraman olarak görüldüğü efsaneler yayılmaya başlandı. Başrolünü Matthew Broderick'in oynadığı filmde, bir genç, oyun olsun diye video oyunları şirketinin bilgisayarına girmeye çalışırken, kendini orduya ait bir nükleer savaş oyununun içinde buluyordu.

Aynı yıl, yetkililer "414 çetesi" olarak tanınan altı genci tutukladı. Gençler dokuz gün boyunca aralarında Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'ndakilerin de bulunduğu 60 kadar bilgisayara izinsiz  girmekle suçlandı. Los Alamos'taki bilgisayarlar, nükleer silah geliştirmekte kullanılıyordu.

1984: Hacker dergileri
2600 ve Phrack adlı hacker dergileri yayınlanmaya başladı. 2600'ün editörü "Emmanuel Goldstein" (gerçek adı Eric Corley) adını George Orwell'ın ünlü romanı 1984'ün ana karakterinden alıyordu. İki dergi de bilgisayar ve telefon hacker'larına konuyla ilgili ipuçları veriyor ve hacker'lığı yorumlayan yazılar yayınlıyordu. 2600'ün eski sayılarına halen ABD'deki büyük kitapçılarda rastlamak mümkün.

1986: Bilgisayar kullan, hapse gir
Hükümet ve şirket bilgisayarlarına izinsiz girişler artınca Amerikan Kongresi önlem almaya karar verdi ve hack etmeyi cezalandıran bir kanun hazırladı. Kanun çocuk suçluları kapsamıyordu.

1988: Morris virüsü
Cornell Üniversitesi'nde okuyan ve babası Ulusal Güvenlik Bürosu'nda yönetici olan Robert T. Morris adlı genç, hükümete ait ARPAnet (bugünkü internetin atası) bilgi ağına kendini kopyalayan bir virüs yerleştirdi. Virüs, 600 bilgisayarlık bilgi ağında hızla yayıldı, hükümet ve üniversitelerin bilgisayarlarını kilitledi. Yaptığı ortaya çıkınca, Cornell üniversiteden atıldı, üç yıl hapse mahkum oldu ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

1989: Almanlar ve KGB
Uluslararası basının manşetlerine çıkan büyük çapta ilk hack olayına Almanlar imza attı. Batı Almanya'daki Chaos Computer Club'le de bağlantıları olan hacker'lar, Amerikan devletine ve şirketlerine ait  bilgisayarlara girmek ve sistem kodlarını Sovyetler Birliği'nin istihbarat servisi KGB'ye satmaktan tutuklandı.

Grubun üç üyesi, başka hacker'lar tarafından polise ihbar edilmişti. Grubun dördüncü kişisi ve lideri olduğu sanılan hacker intihar etti. Tutuklananlar da hapse mahkum oldular ancak çaldıkları bilgi tanımlamadığı için cezaları tecil edildi.

Aynı tarihte gerçekleşen bir başka olayda tutuklanan Mentor isimli hacker, bugün "Hacker'ın Manifestosu" olarak tanınan ünlü metni yayınladı. Hack etmenin savunulduğu metinde "Suçum merakımın bir parçası. ...Ben bir hacker'ım. Bize tek tek engel olabilirsiniz ama hepimizi durduramazsınız." gibi ifadeler yer alıyordu.

1990: Sundevil Operasyonu
Amerikan gizli servisi, uzun bir araştırma döneminin ardından 14 kentte büyük bir hacker operasyonu başlattı. Sabah erken saatlerde yapılan baskınlarda bilgisayar, kredi kartı ve telefon sahtekarlığı yapan çok sayıda kişi tutuklandı. Bu operasyon hacker gruplarına büyük darbe vurdu.

1993: Hack etmek varken neden araba çalayım?
Bir radyo istasyonu, dinleyicilerin telefonla katıldığı bir yarışma düzenliyordu. Kewin Poulsen ve iki arkadaşı, radyonun telefon sistemini sadece kendilerinin arayabileceği hale getirdi ve radyoyu arayarak iki Porsche ile 20 bin dolarlık bir tatil kazanmayı başardı. Poulsen, bir telefon şirketinin sistemine girmekten aranıyordu, yakalanınca da 5 yıl hapse mahkum oldu. 1996'da hapisten çıkınca bilgisayar suçları üzerine yazılar yayınlamaya başladı.

1993'te ilk hacker konferansı Def-Con Las Vegas'ta toplandı.

1994: Yeni hacker oyuncakları
İnternet, Netscape adlı bir web tarayıcı programla tanıştı ve hacker'lara gün doğdu. Netscape Navigator'la web'teki bilgilere ulaşmak daha kolay hale geldi.

1995: Mitnick olayı
Seri halde bilgisayar suçu işleyen Kevin Mitnick, federal ajanlar tarafından 20 bin kredi kartı numarası çalmak suçuyla tutuklandı. Mahkemeye çıkarılmadan dört yıl hapiste kaldı ve hacker'ların yeraltı dünyasının en ünlü ismi oldu. Mart 1999'ta çıkarıldığı mahkemede, yedi ayrı suçtan mahkum oldu ve bir süre daha hapiste kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Mitnick'in uzunca bir süre bilgisayar kullanması yasaklandı.

Aynı yıl Rus hacker'lar Citibank'ın sistemine girerek, dünyanın farklı şehirlerindeki banka hesaplarına tam 10 milyon dolar transfer etti. Grubun lideri Vladimir Levin ABD'de yargılandı ve üç yıl hapse mahkum oldu. Yetkililer, 400 bin dolarlık kısmı dışında çalınan parayı geri almayı başardı.

1997: AOL'yi hack'lemek
America Online'nı hack'lemeye yarayan "AOHell" adlı küçük bir yazılım ortaya çıktı. Bu yazılımla sınırlı bilgisi olan hacker'lar bile AOL sistemine kolayca giriyordu. AOL kullanıcılarının e-mail'leri ve mesaj grupları günlerce mail bombardımanına uğradı.

Haberin Devamı

1998: İsrailli hacker'ların da içinde bulunduğu bir grup Def Con konferansında "truva atı" olarak tanımlanan bir program yazdı. Program, Windows 95 ya da Windows 98'in olduğu bilgisayarda aktif hale geldiğinde, makineye uzaktan izinsiz erişimi sağlıyordu.

Aynı yıl Pentagon'un bilgisayarlarına saldırıldı ve çok sayıda programın kodları çalındı. Hükümet yetkilileri eylemin Amerikan askeri sistemlerine yapılan "en organize ve sistematik saldırı" olduğunu açıkladı. Olayla ilgili Ehud Tenebaum adlı 19 yaşında bir İsrailli genç tutuklandı. Tenebaum bugün bir teknoloji danışmanlığı şirketinde çalışıyor.

1999: Yazılım güvenliği gündemde
Windows 98 işletim sisteminin piyasaya çıkışının ardından 1999 "güvenlik ve hack yılı" oldu. İşletim sisteminde çok sayıda güvenlik açığı ortaya çıktı ve bilgisayarları hacker'lara karşı koruyan ürünler piyasayı doldurdu.

Haberin Devamı

2000: Servis dışı
Hacker'lar eBay, Yahoo ve Amazon gibi internet devlerine karşı büyük saldırılar düzenledi. Milyonlarca kişinin ziyaret ettiği siteler saatlerce servis dışı kalarak, binlerce dolarlık kayba uğradı.

2001: Microsoft
Microsoft yeni bir hack eyleminin kurbanı oldu. Şirketin ana serverlerine giren hacker'lar kullanıcıların iki gün boyunca Microsoft'un sitelerine girememesine yol açtı..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!