Hacılara Medine’de hurma dersi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2018 11:55

Hac döneminin sonuna yaklaşılırken, Türkiye’ye dönmek için gün sayan hacıları hurma telaşı sardı.

Haberin Devamı

Önceki yıllarda kutsal topraklardan memleketlerine 40 – 50 kilodan aşağı hurma almadan dönmeyen hacıların bu yıl satış oranı yüzde 40 azalırken, dünyada en çok hurma satışının yapıldığı Medine’de hurma ticareti yapan esnaf, otobüslerle gelen hacı kafilelerini hurma bahçelerinin ortasında ağırlayıp, önce hurma dersi veriyon, sonra tıpkı kurban pazarında olduğu gibi, fiyatı  pazarlıkla belirliyor

TÜRKLERE TÜRK HURMACI

Memleketi Adapazarı’ndan yaklaşık 20 yıl önce öğrenci olarak geldiği Suudi Arabistan’da, Medine İslam Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Süleyman Uzunoğlu, Türkiye’den de denklik alan ancak mesleğini yapmak yerine Medine’de hurma ticaretine başlamış. Uzunoğlu, Suudi Arabistan’da hurma işi yapıp, ayakta kalmayı başarabilen sayılı işadamlarından.

Haberin Devamı

Hurma bahçesinde hem kendi vatandaşlarından hem de değişik milletlerden onlarca kişiye iş imkanı sağlayıp, daha sonra kendilerinin iş kurmalarına vesile olan Uzunoğlu, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında aynı zamanda bir barış elçisi olmuş. Medine’de kurulu olan  Osmanlı Hurma Bahçeleri’nin sahibi olan Uzunoğlu, Suudi Arabistan’da kalıcı olan sayılı işadamlarından olmayı başarmış.

Medine’de Uhud Dağı  eteklerinde, içinde bir kaç hacı grubunu ağırlayacak şekilde dizayn edilmiş modern showroom çadırlarından oluşan, içinde süs ve yüzme havuzlarının bulunduğu hurma bahçesinde şu sıralar otobüsler dolusu hacı kafilesi ağırlayan Süleyman Uzunoğlu, önce onlara mini bir ders veriyor. Hacılara hurmanın nasıl yetiştiği, çeşitleri ve fiyatları hakkında bilgi verdikten sonra, aralarından seçtikleri bir temsilci ile pazarlığa oturuyor. Pazarlık genelde hacıların talepleri doğrultusunda şekilleniyor.

Uzunoğlu, hacıların eskiden olduğu gibi koliler dolusu hurma yerine, daha az kiloda hurma satın aldıklarını söyledi.

Hacılara Medine’de hurma dersi

ŞİKAYET HALİNDE, ÜRÜN DEĞİŞTİRME GARANTİSİ

Uzunoğlu’nun anlattıklarını ilgiyle dinleyen hacılar, satın alıp memleketlerine götürmeden önce hurmayı daha yakından tanıma fırsatı buluyor. Uzunoğlu, üründen şikayetçi olanlara Sakarya’daki merkez deposundan, isterlerse ürün değiştirme garantisi veriyor.

Haberin Devamı

Bu yüzden de Diyanet ve özel şirketlerin kafile başkanlarının tercihi Türk müteşebbislerin hurma bahçeleri oluyor. Hacılar da çarşı Pazar gezip fiyat araştırması yaptıkları için, kendileri için makul olanı satın alıyor. Hacılar yüklü miktarda satın aldıkları hurmaları taşımamak için kilo başı 8 Riyal, yani yaklaşık 15 lira vererek, Diyanet PTT işbirliğiyle memleketlerine gönderebiliyor. Daha ucuza mal etmek isteyenler ise, beraberinde götürmeyi tercih ediyor.

250 ÇEŞİT HURMA

Suudi Arabistan, dünyada hurma sektörü en önde gelen ülkelerinden. Ülkede yaklaşık 250 tür hurma bulunuyor. Bunun 50’si Medine’de yetişiyor. Türklerin rağbet ettiği ise 15 tür var.

Haberin Devamı

YANIK HURMA: ACVER

Bunlardan en değerlisi Peygamber hurması, yani Acver. Yanık hurma anlamına geliyor. Rivayete göre, Hz. Muhammet Kuba bölgesinde yanık bir hurma dalını toprağa gömer ve yarım saat sonra meyve verir.

Bu yılın ürünlerin bazıları çıkmadığı için hacılara yetişmedi. Medine’nin yerli hurması Safavi dayanıklı olduğu için tercih nedeni. Fiyatı 25-30 lira. Mecnur denilen tür ise, Kudüs hurmasının Medine versiyonu. Hurma bahçelerinde fiyatlar 10 riyalden başlayıp türüne göre 100 Riyal’e kadar kadar çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!