Haber alamayanlar 638 30 00’ı arasın

Güncelleme Tarihi:

Haber alamayanlar 638 30 00’ı arasın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Dr. Mecit Çalışkan, bulaşıcı hastalıkların sularla kolayca yayılacağını belirterek, içme suyunun deprem bölgesine polikarbonatlı ambalajlarda ücretsiz dağıtılmasına karar verildiğini söyledi.

Kente yeterli su verildiğini, baraj çıkışlarında da kimyasal, fiziksel ve bakteriyolojik analizlerin sürekli yapıldığını belirten Dr. Çalışkan, ‘‘Depreme bağlı baraj, su kaynaklarıyla su şebekesinde hiçbir hasar veya sorun yok. Klorlama işlemleri artırıldı. Çeşme suyunun kullanılmasında sağlık açısından hiçbir engel yok. Ancak içme suyu olarak kullanılacaksa, klor tabletleriyle klorlama yapılması, kaynatılması veya çamaşır suyundan faydalanılmasını istiyoruz. Apartman depolarının da yeterince dezenfekte edilmesi lazım’’ dedi. Dr. Çalışkan, deprem bölgelerine klor tableti dağıtılacağını, açıkta satılan gıdalara yönelik denetimlerin de artırıldığını belirtti.

Çöplerin daha sık toplanacağını da söyleyen Dr. Çalışkan, ‘‘Parklarda ve bahçelerde konaklanması nedeniyle çevre kirliliği meydana geldi. Açık havada kalanların ihtiyaçlarını gidermeye yönelik portatif tuvaletler gibi önlemler alınacak’’ dedi.

Kente bulunan tüm morgların dolduğunu, soğuk hava depolarının kullanılmaya başlandığını belirten Dr. Çalışkan, ‘‘Enkaz altından çıkarılan cesetler için soğuk hava depolarının sağlanması, soğutmalı araçlarla transfer edilmesi için önlem alacağız. Avcılar'da bir balıkçılık şirketinin soğuk hava deposu kullanılmaya başlandı. Çürümeye yüz tutmuş ve zamanında soğuk hava depolarına ulaştırılamayan cesetlerin kireçlenmesi gerekiyor. Çürümeye yüz tutmuş cesetler kireç kaymağıyla dezenfekte edildikten sonra gömülecek. Mutlaka ceset torbası kullanılacak’’ dedi.

Hasta ve cesetlerin listesi

İl Sağlık Müdürlüğü'nde kurulan Kriz Merkezi çalışanları da 24 saat boyunca hem İstanbul hem de deprem felaketini yaşayan diğer bölgelerdeki tıbbi ihtiyaçları gidermeye çalışıyorlar. Kriz merkezi İstanbul'daki tüm kamu ve özel hastanelerinde tedavi gören, taburcu olan veya yaşamını yitirenlerin listelerini sürekli yeniliyor. Yakınlarından haber alamayanlar, 638 30 00 numaralı telefondan 114 veya 145'i arayarak bilgi alabilecekler. Ayrıca Sağlık İl Müdürlüğü'nün girişindeki masada bulunan listelere de bakabilecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!