Hálá yazlık çadır

Güncelleme Tarihi:

Hálá yazlık çadır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dondurucu soğuğa rağmen binlerce depremzede 3 öğün yemek ve 100 milyon liralık kira yardımı için yazlık çadırlarını terketmiyor. Ancak bir de mevzuat kurbanları var. 7 kişilik Özdemir Ailesi bunlardan... Yazlık çadır mahkumu bu aileye, defalarca istemelerine rağmen ne kışlık çadır, ne de prefabrik ev veriliyor.

DEPREM bölgesinde devletin yaptırdığı prefabrik konutlar henüz dolmazken, birçok depremzede ayda 100 milyon liralık kira yardımını alabilmek ve günde üç öğün yemek servisinden yararlanmak için dondurucu soğukta kar altında hálá yazlık çadırda yaşıyor. Karakış, tüm yurtta olduğu gibi deprem bölgesinde de nefes aldırmıyor. Kar altında kalan çadırlarında soğukta titreyen depremzedeler, çok güç koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Kriz Merkezi yöneticilerinin, depremzedeleri çadırlardan prefabrik konutlara geçmeleri için gösterdikleri tüm çabaya karşın, hálá binlerce depremzede çadırda yaşamaya devam ediyor. Üç kuruş kira yardımı uğruna çadırda kalmaya devam eden depremzedelerin çoğu, soğukta hasta oldu. Yetkililer ise depremzedelerin prefabrik konutlara taşınması için yazlık çadırları kışlıklarla değiştirmiyor. Bir de evleri hasar gördüğü için korkudan çadırlarda kalmayı sürdürenler de var. Gölcük'ün sahil beldesi Halıdere'deki Kızılay çadırları da onlardan... Burada barınan depremzede ve korkuzedelere prefabrik konut da verilmedi. Burada barınan bazı aileler kira yardımından yararlanabilmek için çadırlardan çıkmazken, 7 kişilik Özdemir Ailesi örneğinde olduğu gibi bazı aileler de çaresizlikten yazlık çadırlarda yaşam mücadelesi vermeye çalışıyor.

ÖLÜME TERKEDİLDİLER

Eşi hasta olduğu için çalışamayan 44 yaşındaki Müyesser Özdemir, Halıdere sahilinde daha önce oturdukları evin depremden hasar görmediğini, ancak kiracı oldukları için ev sahibinin ‘‘Kızımın evi yıkıldı, o oturacak’’ diyerek kendilerini evden çıkarttığını, bu yüzden de çadıra yerleştiklerini söyledi. Kiracılara barınma konusunda hak tanınmadığını söyleyen ve 7 kişilik ailesiyle buradaki Kızılay'ın yazlık çadırında kalmak zorunda olduklarını söyleyen Müyesser Özdemir, ‘‘Buradaki çadırların kışlıklarla değiştirilmesini istememize rağmen, tüm çadırların yakında kaldırılacağı söylenerek değiştirilmedi. Prefabrik ev başvurumuz da ev adresi veremediğimiz için kabul edilmedi. Devletten kira yardımı da almıyoruz. Burada verilen yiyeceklerle karnımızı doyurmaya çalışıyoruz. Havalar iyice soğuyup kar yağınca çok üşümeye başladık. Yaşamamız hálá mucize. Bazen aklımdan 'Ölsek de kurtulsak' diye geçiriyoruz’’ dedi.

154 çadır okul çöktü

Kar kalınlığının 30 santimetreye ulaştığı Düzce ve ilçelerinde, 154 çadır okul çöktü. Öğrenime daha önce ara verilen Düzce merkezde 50, Kaynaşlı'da 24, Çilimli'de 30, Cumayeri'nde 30, Gümüşova'da 15 ve Gölyaka'da 5 olmak üzere toplam 154 çadır okul çöktü. Beyciler'de kurulu Yunanistan Çadırkenti'ndeki 200 çadırdan 100'ü yıkıldı. Mehmetçik çöken çadırları toplayarak, yerlerine yenisini kurdu.

Kahreden çaresizlik

Kimi 100 milyon liralık kira yardımını almak için, kimi de korkudan terketmiyor yazlık çadırını... Hem de donma pahasına... Ama onlarınki bunlardan değil... Onlarınki kahreden bir çaresizlik... Kışlık çadır veriyorlar, ne de prefabrik... Kar altında yazlık çadırda yaşayan Özdemir Ailesi'nin en küçüğü Hamza, henüz 5 yaşında. Annesi Müyesser Özdemir, oğlu Hamza'nın soğukta sık sık hastalandığını söylüyor. Özdemir, ‘‘Biz büyük olduğumuz için soğuğa dayanabiliyoruz. Ama o daha çok küçük. Kar mar, canı sıkıldımı çadırda tutmak mümkün değil... Çocuk işte üstüne başına bakmadan soluğu dışarıda alıyor. Ödüm patlıyor hasta olacak diye’’ dedi.

İran usulü kayak

Erzurum Palandöken Dağı, yağan karla birlikte oldukça renklendi. Rus, Hollanda, İsrail ve Alman turistlerin akın etiği Palandöken, İranlı turistleri de ağırlıyor. Cıvıl cıvıl Palandöken pistlerinde, çarşaflı İranlı kadınlar da gönüllerince spor yapmanın tadını çıkarıyor. Palandöken'in uçsuz bucaksız pistlerinde, profesyonel kayakçılara taş çıkartırcasına kayan çarşaflılar, herkesin ilgi odağı oldu. Palandöken Dedeman Oteli Genel Müdürü Gündüz Yeşil, İran'la bağlantıların tamamlandığını belirterek, ‘‘İran'dan öncü turistler geldi. Önümüzdeki haftadan itibaren de kafileler halinde İranlı kayaksever turistleri bekliyoruz’’ dedi.

Buz gibi havada 3.3'lük panik

YOĞUN kar yağışıyla birlikte soğukla mücadele eden Kocaelililer, dün saat 08.05'de meydana gelen ve merkezi Gölcük olan 3.3 büyüklüğündeki artçı depremle büyük panik yaşadı. Yüksek kesimlerde daha etkili olan kar yağışı İzmit, Gölcük ve bu çevredeki çadırkentleri beyaz örtüyle kapattı. Çadırkentlerde barınan depremzedelerin büyük bölümü katalitik soba tüplerinin bitmesi nedeniyle tüp peşine koştu. Depremzedeler, kar ve soğukla mücadele ederken, saat 08.05'te tüm Kocaeli'de hissedilen ve merkezi Gölcük olan 3.3 büyüklüğündeki artı deprem şokuyla irkildi. Aşırı soğuklar nedeniyle az hasarlı evlerine girmek zorunda kalanlar uzun süre içeri giremedi.

Güneydoğu'da telefonlar felç

KARAKIŞ yüzünden Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 6 il, sadece Diyarbakır'la telefon görüşmesi yapabiliyor. Diyarbakır üzerinden hat alan Şırnak, Siirt, Batman, Mardin ve Elazığ il merkezleri ile bağlı ilçelerin batı illeriyle telefon görüşmeleri dün sabahtan itibaren yapılamıyor. Diyarbakır, kendi doğusunda kalan illerle haberleşirken, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin ve Elazığ illeri ise sadece Diyarbakır ile telefon görüşmesi yapabiliyor. Güneydoğu'da 5 gün önce yine aynı linklerde arıza meydana gelmiş ve bölge illerinin batı illeriyle telefon görüşmeleri 2 gün boyunca yapılamamıştı.

Aç hayvan için ormana yem

ORMAN Bakanlığı, Milli Parklar, Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, çetin geçen kış mevsiminde doğadaki hayvanları unutmadı. Hayvanlara yem takviyesi yapılmasını isteyen genel müdürlük, gerekirse helikopterle destek verecek. Kayseri Milli Parklar, Av ve Yaban Hayatı Mühendisliği, Orman Mühendisi Timur Erdem, çok sayıda tilki, kurt, şahin, tavşan ve su kuşu gibi hayvan türlerinin bulunduğu Kayseri ve çevresinde hayvanların aç kalmaması için kampanya başlattı. Kampanyaya ilk desteğin avcılardan geldiğini ifade eden Erdem, Kayseri-Ankara, Sıvas, Malatya ve Adana karayollarının asfalt kenarlarında, karın eridiği kısımlarda avcıların 200 kilo buğday, 40 kilo akciğer bıraktığını bildirdi.

Kara 6 kurban

TÜM yurdu etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı ölümlere neden oluyor. Van'ın Erciş ilçesinin İkizçalı köyü yakınlarında avlamaya giden Selahattin Çiçek, Ramazan Bulkan ve Nurettin Aracı, çığ düşmesi sonucu tonlarca karın altında kaldı. Nurettin Aracı kurtulmayı başarırken, köylüler Selahattin Çiçek ve Ramazan Bulkan'ın cesetlerini çıkardı. Artvin'in Yusufeli İlçesi'ne bağlı Yüncüler Köyü'nde, Mezra yolu mevkiindeki depodan hayvanlarına ot almak üzere yola çıkan, evli ve 2 çocuk babası 28 yaşındaki Mustafa Bağdatlı, çığ altında kalarak öldü. Bitlis'in Hizan İlçesi'ne bağlı Süttaşı Köyü'nde, Süttaşı İlköğretim Okulu bahçesinde oyun oynayan 6 yaşındaki İbrahim Çakmak, erimekte olan ve okul binasının çatısından kayarak düşen kalın kar kütlesinin altında kalarak yerinde öldü. Niğde Ulukışla’da kaybolan Abdullah Kiper’in cesedi bulundu.

Okullar tatilde

YOZGAT'ta, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle okullar yarıyıl tatiline erken girdi. İki gün süreyle tatil edilen okulların karne dağıtılması için Cuma günü açılması kararlaştırıldı. Yozgat Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, kar yağışı ve tipi nedeniyle yarın ve Perşembe günü okullar tatil edildi. Okulların açık olacağı 28 Ocak Cuma günü ise öğrencilere karneleri dağıtılacak. Kocaeli'nde olumsuz hava koşulları dolayısıyla, kentteki ilk ve orta dereceli okulların Çarşamba günü de tatil edilmesi kararlaştırıldı. Kırklareli ve Tekirdağ'da da okullar tatil edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!