Güvercinlik koyunu kirletenler belirlendi

Güncelleme Tarihi:

Güvercinlik koyunu kirletenler belirlendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 16:36

MUĞLA Valisi Ahmet Altıparmak, Bodrum Güvercinlik Koyu'nu cehenneme çeviren kirliliği yaratan balıkçı teknelerini tespit ettiklerini ve en ağır cezayı vereceklerini söyledi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yer alan Güvercinlik Koyu'nu cehenneme çeviren, denize tonlarca ölü balık ve sintine bırakılması konusunda Vali Ahmet Altıparmak'tan bir açıklama geldi. Yaklaşık 4 kilometrelik sahil şeridinin pislik deryasına döndüğü, pis koku ve kirlilik nedeniyle de denize giremeyen turistlerin otelleri terk etmeye başladığı Güvercinlik Koyu'nda inceleme başlattıklarını aktaran Vali Altıparmak, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü görevlilerinin bölgedeki çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Altıparmak, “Yapılan incelemede, Güvercinlik Körfezi'nde su yüzeyinde görülen ölü balıkların, balıkçı tekneleri tarafından ağlarla tutulan, ancak ekonomik değeri bulunmayan tirsi, izmarit ve gümüş balığı gibi küçük balıklar olduğu, iri ölü balıklara rastlanılmadığı ve bunların yörede bulunan balıkçı tekneleri tarafından denize atıldığı belirlenmiştir. Ayrıca, bu ölümlerin kirlilikten kaynaklanmadığı kesin olarak anlaşılmıştır. Söz konusu olayın, ilimiz kıyılarında tekrar yaşanmaması için balıkçıkların bu konuda eğitilmeleri ve dikkatlerin çekilmesi amacıyla ilgili müdürlüklerce çalışma başlatıldı” dedi. Kirliliğe neden olan teknelerin belirlendiğini vurgulayan Altıparmak “Vatandaşlarca yapılan ihbarlar doğrultusunda, denize balık döken teknelerin adları ve sahipleri belirlendi. Balıkçıların bunu yaptığı netlik kazandı. Saygısız balıkçıların adlarını belirledik. Bu balıkçıların çoğu İzmir'den avlanmak için gelenler. Bunlar hakkında 2872 Sayılı Çevre Yasası ve 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu doğrultusunda yasal işlemlerin yapılması için, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü'nce çalışmalar başlattık. Para cezası kesilecek, bölgeye girişleri engellenecek ve avlanma belgeleri bir süreliğine askıya alınacak” diye konuştu.

Vali Altıparmak, şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz yıllarda da, 1 Eylül tarihinde başlayan balık avlanma sezonunda bu tip şikayetler meydana gelmişti. Kıyılarımızın kirlenmemesi ve koruma kullanma dengesi içinde yararlanılması için, balıkçı tekneleri başta olmak üzere tüm deniz araçları kullanıcılarının bu konuya azami duyarlılık göstermeleri gerekmektedir. Denizlerimiz, göllerimiz ve akarsularımızın her türlü kirlilikten korunması için Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Komutanlığı, Liman Başkanlığı ekipleri ve ilgili Müdürlüklerce denetimler yoğun olarak sürdürülmektedir. Bundan sonraki yıllarda kirlilik yaşanmaması için erken tedbir alacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!