"Gutenberg Galaksisi" Türkçe'de

Güncelleme Tarihi:

Gutenberg Galaksisi Türkçede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 11:12

İletişim kuramcısı Marshall McLuhan'ın, 1962 yılında Kanada'nın en önemli edebiyat ödülü olan Governor General's'a değer görülen Gutenberg Galaksisi (Gutenberg Galaxy) adlı kitabı nihayet Türkçe'de. Üslubunun zorluğu nedeniyle daha önce çevrilemeyen kitap Yapı Kredi Yayınları arasından okuru sunuluyor.

'Küresel köy'  kuramını iletişim dünyasına kazandıran Kanadalı  iletişim kuramcısı Marshall McLuhan'ın Gutenberg Galaksisi (Gutenberg Galaxy) adlı kitabı, artık Türkçe'de...
 
Üslubunun zorluğu nedeniyle bugüne kadar Türkçe'ye çevrilemeyen  McLuhan, Yapı Kredi Yayınları'nın Cogito serisinden çıkan kitabıyla, ilk kez Türk okuruyla buluştu. 
 
Çevirisini Gül Çağalı Güven'in yaptığı 413 sayfalık kitapta McLuhan, Gutenberg'le başlayan basım devriminin getirdiklerini ve elektronik devrimin getireceklerini kendine özgü mozaik yaklaşımıyla ele alıyor.

   Yayınlandığı 1962 yılında ''eleştirel düzyazı'' niteliğiyle McLuhan'a Kanada'nın en önemli edebiyat ödülü olan Governor General's Award'ı kazandıran kitap, o tarihten bugüne Almanca, Fransızca, İspanyolca, İsveççe, İtalyanca, Japonca, Katalanca, Lehçe, Portekizce,Rumence, Sırpça, Hırvatça ve Yunanca'ya çevrilerek, 200 binden fazla sattı.
   
Kanada Alberta Edmonton'da, 1911 yılında doğan Herbert Marshall McLuhan, İngilizce profesörü olarak görev yaptığı Toronto Üniversitesi bünyesinde 1963'te kurduğu Kültür ve Teknoloji Merkezi'nin müdürlüğünü yaptı.

Bu merkezde, elektronik teknolojinin insan toplulukları üzerindeki etkilerini araştıran çalışmalar yapan McLuhan, iletişim çalışmalarını yalnızca akademik bir alan olmaktan çıkarıp bu konuyu günlük hayatın bir parçası haline getirmeyi başardı. Pek çok üniversitede dersler veren ve çalışmalarıyla birçok ödüle layık görülen McLuhan, 1980 yılında öldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!