Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2001 00:00
LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi
Uzman Dr. Gündüz Tezmen, zengin hastalığı olarak bilinen ''gut''un, kalp krizi ve felç sonucu gerçekleşen ölümlerle yakından ilişkisi bulunduğunu belirterek, bu hastalıktan korunmak için aşırı protein tüketiminden kaçınılması gerektiğini bildirdi.
Dr. Tezmen, dünyada ''kral hastalığı'' olarak nitelendirilen gutun, Türkiye'de ise ''zengin hastalığı'' olarak bilindiğini anlattı.
Hastalığın, kırmızı et ve kırmızı etten üretilmiş salam, ıstakoz, havyar ile tohumlu bitkiler, nohut, bezelye ve fasulye gibi gıdaların fazla tüketilmesi sonucu vücutta ürik asit üretiminin artması ya da böbreklerden bu atılımın azalmasıyla kendini gösterdiğini ifade eden Dr. Tezmen, ''İnsanlar, refah seviyeleri arttıkça bu tür protein ağırlıklı gıdaları daha fazla tüketiyor. Bu nedenle hastalık, ekonomik durumu iyi olanlarda görülüyor'' dedi.
Alkollü içeceklerin de ürik asit düzeyini artırdığına işaret eden Dr. Tezmen, kanda ürik asit seviyesinin artması sonucunda iğne biçimindeki ürik asit kristallerinin el ve ayak eklemlerinde birikerek, kızarma, şişme ve çok ciddi ağrılara neden olduğunu kaydetti.
Erkeklerde daha çok görülüyor
Hastalığın ve neden olduğu komplikasyonların giderek yaygınlaştığını, kadınlara oranla erkeklerde daha çok görüldüğünü belirten Dr. Tezmen, şöyle konuştu:
''Gut hastalığı, dünyada 100 bin kişiden 275'ini etkileyen bir hastalık. Ürik asit yüksekliği ve gut hastalığı, şişmanlık, yüksek tansiyon, kan yağlarının yüksekliği ve şeker hastalığıyla yakından ilişkilidir. Gut hastalığının, kalp krizi ve felç sonucu gerçekleşen ölümlerle de yakından ilişkisi olduğu bilinmektedir.
Hastalığın doğru bir biçimde teşhis edilmesi önemlidir. Gut krizi sırasında, kandaki ürik asit düzeyi normal sınırlar içerisinde olabileceği gibi, ürik asit düzeyi yüksek olan kişilerde gutla ilgili bir soruna rastlanmayabilir. Ancak kesin tanıyı koyduran, akut gut krizi sırasında alınan eklem sıvısında ürik asit kristallerinin saptanmasıdır.''
Hastalığın tedavisine ilişkin bilgi veren Dr. Tezmen, metabolizmanın işleyişinde bir problem olması halinde bu tür proteinlive protein değeri çok yüksek yiyeceklerden uzaklaşmak, proteini kısıtlamak ya da protein ihtiyacını beyaz etten karşılamak gerektiğini, ayrıca, ürik asitin çok fazla üretilmesini engelleyecek ilaçların doktor kontrolünde kullanılmasının önemini vurguladı.