Gürtuna: Çatlayan, ar damarı

Güncelleme Tarihi:

Gürtuna: Çatlayan, ar damarı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Deprem bölgesindeki dayanıksız yapıların kartondan şatolar gibi çöktüğünü belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, ‘‘Çatlayan fay hattı değil, insanlığın ar damarıdır‘‘ dedi.

Belediye Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında, incelemelerini ve çalışmaları anlatan Gürtuna, tüm suçu müteahhitlere yükleme kolaycılığına kaçmak istemediğini vurgulayarak, haksız kazanç hırsının, tamahkarlığın, cehaletin felakete yol açtığını ileri sürdü. Gürtuna, gerekli denetimi yapmayan belediyeleri eleştirmekten ise kaçındı.

Gürtuna, İstanbul’daki ölü, yaralı ve hasar konusunda da, ‘‘Vilayet’ten dün saat 08.30 itibariyle alınan bilgiye göre, ölü sayısı 457, yaralı sayısı 2 bin 710, yıkılan bina sayısı 71, ağır hasarlı bina sayısı 959, mühürlenen bina sayısı 989’dur’’ dedi. Gürtuna şöyle konuştu:

‘‘Bir haftadır afet bölgelerinde incelemelerde bulunmaktayız. Karşılaştığımız manzara müthiş. Çoğu bina kartondan şatolar gibi çökmüş. Önemli bir bölümünde çok ciddi imalat hataları var. Sağlıksız ve bilinçsiz yapılaşma, binaları toplu mezarlara dönüştürmüş. Çatlayan fay hattı değil, insanlığın ar damarıdır. Bugün ardından göz yaşı döktüğümüz onca insan, deprem kurbanı mıdır, yoksa derin bir cehaletin mi? Galiba her ikisi.’’

Daha etkin denetim

Bundan sonra her türlü imar hareketinin daha etkin biçimde denetimi ve yönlendirilmesi için çalışılacağını belirten Gürtuna, uzun süredir bölgemizde meydana gelmesi muhtemel bir faciaya dikkat çekildiğini, Ocak 1997’de Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü’nün kurularak, İstanbul’un üst ölçekli jeoloji haritasının tamamlandığını anlattı. Bu haritaya göre her türlü imar hareketine zemin etüd zorunluğu getiren yönetmelik değişikliğinin Belediye Meclisi gündemine alındığını belirten Gürtuna, söz konusu harita üzerinde açıklamalarda bulunurken şunları söyledi:

‘‘İstanbul’un deprem haritasını çıkardık. Şimdi biz buna göre İstanbul’da yeniden yapılaşmayı gözden geçireceğiz. Tedbirlerimizi, yapmamız gerekenleri yeniden oturup düşüneceğiz, programlayacağız ve İstanbul’u muhtemel bir afetten koruyacak teknik çalışmaları yerine getireceğiz. İstanbul’un depreme hassas olan bölgelerle, dayanıklı bölgeleri tespit edildi. Genel dayanıklı bölgeler var. Genel dayanıklı bölgelerin içerisinde küçük noktalar veya bölgeler halinde depreme hassas dere havzaları, alüvyonlu yumuşak alanlar var. Bir de genelde depreme hassas olan bölgeler var. Büyükçekmece, Küçükçekmece çevresi ve Ayamama Deresi Havzası, Ayvalı Dere, Çırpıcı Deresi’nin oluşturduğu alüvyonlu bölgeler depreme genel olarak hassas olan bölgeler. Ama buralarda da depreme dayanıklı olan mevzi yerler var. Onun için biz çok küçük ölçekte deprem haritasını çıkardık. Bütün planlarımızı buna göre yeniden gözden geçireceğiz.’’

Kurtarma ilk yardım ekibi

Hasar gören yapıların da belirlenerek, onarılamayacak durumda olanların yıkılacağını belirten Gürtuna, İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde bir kurtarma ve ilk yardım ekibi oluşturulacağını söyledi.

İstanbul’da 2 bini acil, yaklaşık 10 bin ailenin barınma sorunu bulunduğunu belirten Gürtuna, ‘‘Hem çadır kuruyoruz, hem sosyal tesislerimizi seferber ediyoruz. Vatandaşımız daimi bir yer tutuncaya kadar buraları açarak, en azından açık havadan kurtulmalarını sağlamayı düşünüyoruz’’ dedi. Gürtuna, afette zarar görenlerin nereye başvuruda bulunacakları konusunda da şunları söyledi:

‘‘Binalardaki hasarın mutlaka tespit ettirilmesi ve vatandaşların hasar tespiti yaptırdıktan sonra evlerine girmeleri gerekmekte. Valilik tarafından 19 Ağustos'ta gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında binalardaki hasar tespitinde birinci derecede ilçe kaymakamları, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü elemanları, ilçe belediyeleri ve gerektiğinde Büyükşehir Belediyesi elemanlarının görev alması genelgeyle duyurulmuştu. Bu anlamda Büyükşehir Belediyemiz, halkımızın tedirginliğini gidermek ve valilik çalışmalarına yardımcı olmak üzere, inşaat mühendislerinden mobil ekipler oluşturdu. Vatandaşlarımızın 512 55 00’dan 300-301 nolu telefonlarımıza bildirmeleri halinde, başta Avcılar ve Bağcılar olmak üzere hasarlı binaları tespit ederek, imar müdürlüğümüz kanalıyla ilgili ilçe belediyesine bildirme çalışmamızı pazartesiden itibaren başlatmış bulunmaktadır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!