Gurbetçiyi kültür farkı eroine itiyor

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçiyi kültür farkı eroine itiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yurtdışında yaşayan Türk gençlerinin yüzde 44.9'u, kültür karmaşasının yarattığı bunalımla, meraktan ve özentiden eroin bağımlısı oluyor. Dr. Hasan Mırsal, ‘‘Bu gençler Almanya'da olduğu gibi Türkiye'de de kendilerini yabancı hissediyorlar’’ dedi.

Balıklı Rum Hastanesi Alkol ve Bağımlılık Tedavi Kliniği'nin Almanya'da yaşayan eroin bağımlısı Türk gençler üzerinde gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 44.9'u meraktan uyuşturucuya başlıyor. Kültür karmaşası ve özenti duyulan değişik yaşam biçimi, madde bağımlılığını artırıyor.

Klinikte yatarak tedavi gören 49 gurbetçi bağımlı arasında yapılan araştırmaya göre, yüzde 44.9'u uyuşturucuya meraktan başlarken, yüzde 34.7'si üzerinde arkadaşları etkili oluyor. Yüzde 6.1'i farkında olmadan bağımlı hale geldiklerini dile getirirken, yüzde 4.1'i sosyal çevre tarafından kabul görmek, yüzde 4.1'i sıkıntılarını unutmak için ilk defa uyuşturucu maddeyi deniyor. En sık tercih edilen uyuşturucular ise eroin, kokain ve esrar.

Uyuşturucu bağımlılığı tedavisi görenlerin yüzde 85.7'sinin ailesi daha fazla ekonomik gelir elde etmek için, yüzde 8'i daha iyi bir sosyal çevre, yüzde 2'si eğitim, yüzde 4 kadarı da, kendi ailesi yurtdışında bulunduğu için göç etmiş. Bağımlılık tedavisi görenlerden 20-24 yaş arası, yüzde 38.8 ile en yaygın grubu oluşturuyor. 25-29 yüzde 30'la ikinci, 15-19 yaş grubu ise yüzde 22.4 ile üçüncü sırada yer alıyor. Araştırmaya göre, bağımlıların yüzde 71.4'ü bekar. Dr. Hasan Mırsal, ‘‘Bunlar Almanya'da olduğu gibi Türkiye'de de kendilerini yabancı hissediyorlar. Türkiye'ye gelmeleri halinde maddeden uzak kalma şansının daha yüksek olduğunu ifade etmelerine rağmen, yine de Almanya'da kalmak istiyorlar’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!