Günün özeti

Güncelleme Tarihi:

Günün özeti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2007 00:00

İşte, saat 14.30 itibarıyla günün öne çıkan gelişmeleri.

Haberin Devamı

ŞEMDİNLİ İÇİN BOMBA KARAR : Yargıtay 9. Ceza Dairesi Şemdinli olaylarıyla ilgili davada sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkındaki kararı “eksik soruşturma” gerekçesiyle bozdu. Yüksek mahkeme sanıkların üzerine atılı suçun askeri mahkemenin görev alanına girdiğine de hükmetti.

ERDOĞAN, BAYKAL'A VERDİ VERİŞTİRDİ: AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Ne kadar ağır olursa olsun, demokrasinin bütün ağırlığını taşımak, bizim için onurdur” dedi. Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'ı eleştirirken, “Konuşmalarına bir bakın...Umut mu dağıtılıyor, korku mu pompalanıyor? Birlik ve beraberlik mesajı mı veriyor, kamplaşma ve çatışma mesajı mı veriyor?” dedi.

ÖZEL HAYATA SAYGILIYIZ: AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, milletvekili aday listelerini belirlerken parti kriterlerinin dikkate alınacağını vurgulayarak, “Muhafazakar, demokrat partiyiz. Ama kimsenin özel hayatını kriter almayız, özel hayata saygılıyız” dedi.

Haberin Devamı

AKP İLE TAMASTA BULUNMADIM: Eski DSP milletvekili ve Devlet Bakanı Tayyibe Gülek, adaylıkla ilgili olarak AK Parti ile herhangi bir temasta bulunmadığını bildirdi.

RTÜK'TEN SEÇİM DUYURUSU: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), YSK tarafından açıklanan seçim takvimi uyarınca hangi tarihler arasında hangi tür yasakların uygulanacağına ve hangi yayın ilkelerine uyulacağına ilişkin ayrıntılı bir duyuru yayınladı. Üst kurul, ayrıca son toplantısında, Kanal D, CNN Türk, Mesaj TV, Meltem TV ve Habertürk televizyonlarıyla ilgili izleme raporlarını da açıklanan yayın ilkeleri çerçevesinde değerlendirilip karara bağlamak üzere YSK'ya gönderdi.

YAŞ ÇAYA 73 YKr: Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bu yıl yaş çaya kilogram başına 64 YKr, 9 YKr de destekleme primi olmak üzere 73 YKr fiyat verdiklerini bildirdi.

ŞÛRA KARARLARI HAYATA GEÇİYOR: Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, 17. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararlardan 14'ünün hayata geçirilmesi için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

ŞAHİN KESK ÜYELERİNİ KABUL ETTİ: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabulde, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'na göre 15 Ağustos'ta başlaması gereken toplu görüşme sürecinin seçim nedeniyle ertelenmesinin de gündeme geldiği öğrenildi.

DÜŞEN UÇAKTA AVGAZ KULLANILMIŞ: İran'ın Tebriz kentine gitmek üzere Trabzon Havalimanı'ndan havalandıktan sonra düşen uçağın “Avgaz” adlı yakıt kullandığı, 130 oktanlık bu yakıtın bölgede bulunmadığı bildirildi.

DANIŞTAY'DAN ÖĞRETMEN ADAYLARINA MÜJDE: Danıştay 12. Dairesi, öğretmen adaylarına alan seçme sınavı getiren yönetmeliğin yürütmesini davalı idarelerden savunma alınıp yeniden bir karar verilinceye kadar durdurdu.

Haberin Devamı

CİHAT PROPAGANDASINA SORUŞTURMA: Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), Denizli Merkez Yeşilköy İbrahim Cengiz İlköğretim okulunda dağıtılan “Dinin Direği Namaz” adlı kitabın dağıtımı ile ilgili Denizli Valiliği ve Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerekli incelemenin başlatıldığı kaydedildi.

BİLKENTLİ EDİSON'LAR: Türk araştırmacılar, Edison'un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji ürünü ışık kaynağı üretti. Bilkent Üniversitesinden araştırmacılar, geliştirdikleri “ayarlanabilir beyaz ışık” teknolojisiyle Edison'un ürettiği ampulleri yüzyıl sonra değişime uğrattı.

USULSÜZ SORGULAMAYA MEMURİYETTEN MEN: Aralarında devlet görevlileri, siyasiler, gazeteciler ve iş adamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin 'Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) kayıtlarına girilerek usulsüz sorgulanmasına' ilişkin soruşturmanın ilk ayağı tamamlandı. Daha önce görevden uzaklaştırılan 5 kamu görevlisinden 4'ü için memuriyetten çıkarma, 1'i için de kademe ilerlemesi cezası istendi. Bu memurlar için ayrıca ceza davası istemiyle savcılığa suç duyurusunda bulunulacak.

Haberin Devamı

POLİS ŞEHİT EDEN PKK'LIYA MÜEBBET: Batman'da devriye görevi yapan polis otosuna yönelik gerçekleştirilen ve 4 polis memurunun şehit olması, 5'i polis memuru 1'i bekçi 6 güvenlik görevlisinin de yaralanmasıyla ilgili terör örgütü PKK üyesi olduğu iddia edilen Aydın Tutak hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İSKİ ÖNLEM ALACAK: İstanbul'a su sağlayan barajlarda yaklaşık 6 aylık su kalması ve uzmanların en sıcak yazın yaşanacağı uyarıları, İSKİ'yi su tasarrufu için önlemler almaya yöneltti.

BALIK ÇİFTLİKLERİ KAPATILACAK: Kıyı ve deniz kirliliğine yol açtıkları ve uygun şartları taşımadıkları belirlenen 166 balık çiftliği kapatılacak. Çevre ve Orman Bakanlığı, kıyı ve deniz kirliliğine yol açtıkları ve uygun şartları taşımadıkları belirlenen 166 balık çiftliğinin kapatılacağını açıklarken, yatırımcılar, bakanlığın tebliği hakkında yargının vereceği kararı bekliyor.

FRANSA'DA DEVİR TESLİM GÜNÜ: Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, görevini Jacques Chirac'tan devralmak üzere Elysee Sarayı'na geldi. Sarkzoy'yi Elysee Sarayı'nın kapısının önünde Chirac ve merasim kıtası karşıladı. Jacques Chirac, 12 yıllık cumhurbaşkanlığı görevinin ardından, bugün Elysee Sarayı'na veda etti.

Haberin Devamı

WOLFOWİTZ KENDİNİ SAVUNDU: Banka çalışanı olan sevgilisine torpil yaptığı suçlamasıyla zor günler yaşayan Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, yönetim kurulu önünde kendini savundu.

HAMAS'TAN BİR SUİKAST DAHA: Hamas örgütüne bağlı silahlı kişilerin, El Fetih örgütünün üst düzey güvenlik şefi Raşid Ebu Şbak'ın Gazze kentindeki evine düzenledikleri baskında 5 koruma görevlisinin öldüğü bildirildi. Gazze'de İslam Üniversitesi etrafındaki çatışmalarda 7 Filistinli öldü.İsrail uçaklarının, Gazze Şeridi'nin güneyine düzenlediği saldırıda 4 kişinin öldüğü bildirildi.

IRAK'TA OLAYSIZ GÜN YOK: Irak'ın güneyindeki Nasıriye'de Mehdi Ordusu ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda iki Irak askeriyle iki sivilin öldüğü bildirildi. Irak'ın güneyindeki Nasıriye'de Şii milis grubu Mehdi Ordusuyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısının 9'a çıktığı bildirildi.

AFGANİSTAN'DA SEL FELAKETİ: Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Badakşan vilayetinde şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 24 kişinin öldüğü, 800'den fazla evin yok olduğu bildirildi.

PAKİSTAN KAYNIYOR: Pakistan'da, militanlarla askerler arasında bugün çıkan çatışmalarda en az 5 kişi hayatını kaybetti.

KRALİÇE SORGULANACAK: Harrods mağazasının sahibi ünlü Mısırlı milyarder Muhammed El Fayed, Prenses Diana ile oğlu Dodi'nin ölümleriyle ilgili olarak Yüksek Mahkeme tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Kraliçe II. Elizabeth'in de sorgulanması gerektiğini savundu.

NASA'DAN ÖNEMLİ UYARI: NASA, 2005 başında Antarktika'da önemli oranda erime meydana geldiğini uydu yoluyla saptadı ve bunun küresel ısınmayla doğrudan bağlantılı olduğunu bildirdi. İklim değişikliği felaketinin eşiğindeki dünyayı kurtarmak için sadece 5 yıl kaldığı bildirildi.

MEHMET OKURLU UTAH FİNALDE: ABD Profesyonel Basketbol Ligi'nde play-off serisine bugün yapılan 2 maçla devam edildi. Batı Konferansı yarı finalinde Golden State Warriors'ı 100-87 yenen  Mehmet Okur'lu Utah Jazz, seriyi 4-1 önde bitirdi ve konferans finaline yükseldi.

GÜNÜN BEKLENEN GELİŞMELERİ

1- Türk-İş yönetimi, kamudaki toplu iş sözleşmeleri için Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Ankara'da görüşüyor.

2- Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde, terör örgütü PKK mensuplarının döşediği mayının patlaması sonucu şehit olan Piyade Teğmen Halil Demirörs'ün cenazesi Burdur'un Karamanlı ilçesinde, şehit uzman onbaşı Suat Özcan'ın cenazesi de Malatya'nın Söğüt beldesinde toprağa veriliyor.

3- 60. Cannes Film Festivali başlıyor. 27 Mayısa kadar sürecek festival, Çinli yönetmen Wong Karxwai'nin “My Blueberry Nights” filminin gösterimiyle açılacak.

4- Futbolda 49. UEFA Kupası final maçı bu gece 2 İspanyol ekibi Sevilla ile Espanyol arasında İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak. (Saat: 21.45)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!