Günlüğü 5 milyon

Güncelleme Tarihi:

Günlüğü 5 milyon
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

İtalyan Adalet Bakanlığı'nın, resmen siyasi sığınma talebi yapan Apo'ya günde 32 bin liret, yani yaklaşık 5 milyon lira cep harçlığı bağladığı ortaya çıktı. Teröristin bu parayı alıp almadığı ise açıklanmadı. İtalyan yasaları sığınma başvurusu yapan yabancıları kaçak mülteci olarak kabul ediyor ve günde 32 bin liret para yardımı öngörüyor. Bu arada, İtalyan İçişleri Bakanlığı Apo ile ilgili ilk iade talebinin Türkiye'den geldiğini, bu başvurunun bakanlığın ilgili komisyonunda 1 Aralık tarihine kadar değerlendirileceğini, siyasi sığınma talebinin de dikkate alınarak kararın verileceğini duyurdu. Komisyon Türkiye'nin talebini olumlu karşılarsa, Ankara'dan gelen iade dosyasını incelemeye başlayacak. Roma Temyiz Mahkemesi, Apo'nun avukatlığını üstlenen Luigi Saraceni'nin komisyonun kararı belirlenene kadar teröristin tutukluluk halinin gözetim haline çevrilmesini istediği, Adalet Bakanı Luciano Diliberto'nun pazartesi gününe kadar bu konuda kararını bildireceğini açıkladı. Apo'nun tutukluluk süresi, onuncu gün olan pazartesi doluyor.

MEKTUP İTİRAFI

Bu arada, Yeşiller'den Stefano Boco birkaç gün önce basında yer alan ‘‘Apo'ya davet mektubu’’nu kendisinin yazdığını sonunda itiraf etti. Senato Dışişleri Komisyonu Başkan Yardımcısı olan Boco, Apo'yu İtalya'ya davet eden mektubun 28 Ekim'de yazıldığını ve birçok senatör ve milletvekilinin imzaladığını söyledi. Boco, mektubun PKK tarafından propaganda aracı olarak kullanıldığını duyunca hatasını anladığını ve mektubu geri istediğini iddia etti. Boco, ‘‘Apo'nun bu kadar çabuk Roma'ya geleceğini tahmin etmiyordum. Ben de şaştım’’ dedi. Aynı Boco, İtalyan Senato Başkanı Nicola Mancino'nun kendilerine Senato çatısı altında PKK toplantısı yapmaya izin vermediğini, ‘‘Türkiye ile aramızda büyük diplomatik kriz yaratırsınız’’ dediğini, kendilerinin de toplantıyı başka yerde yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Moskova'ya Jirinovski getirtmiş

Uyuşturucu kaçakçısı bölücü örgütün başı Abdullah Öcalan'ın Rus aşırı sağcı Vladimir Jirinovski tarafından Moskova'ya getirildiği öne sürüldü. İtalyan La Stampa Gazetesi'nin haberine göre, Jirinovski'nin partisinden bir milletvekili Öcalan'ın Moskova'ya ulaşmasına yardımcı oldu. Öcalan, önde gelen muhalif Jirinovski tarafından devlete karşı bir koz olarak ortaya çıkacaktı.

Korkudan kaçtı

Gözü dönmüş bebek katili Abdullah Öcalan'ın İtalya'da yakalanmasının ardından örgüt içinde başlayan panik giderek büyüyor. Kanlı örgütün ele başlarından ‘‘Cemal’’ kod adlı Murat Karayılan'ın terörist sevgilisi ‘‘Gülenber’’ kod adlı Gülistan Deniz, örgütten kaçarken yaptığı telsiz konuşmasında, ‘‘Benim için hem Karayılan, hem de PKK bitti’’ dedi. Deniz'in geçen pazartesi günü saat 23.11'de istihbarat birimlerince tesbit edilen telsiz konuşmasının, örgüt içindeki panik havasının açık bir göstergesi olduğu bildirildi. Telsiz konuşmasının Hakkari'nin Yüksekova İlçesi kırsal kesiminden yapıldığı tesbit edildi. Gülistan Deniz'in, örgütün Amed olarak adlandırdığı Diyarbakır bölgesiyle yaptığı telsiz konuşması şöyle:

G: Beni çok iyi dinleyin.

A: Yüksek sesle konuşun. Sesiniz parazitli geliyor.

G: Gülenber konuşuyor... Gülenber.

A: Dinliyorum.

G: Apo'nun yakalandığını neden saklıyorsunuz?

A: Hayır.

G: PKK Avrupa'ya mı taşındı?

A: Yok öyle şeyler.

G: Kim bu örgütün başı?

A: Kim olacak ki?

G: Cemal (Murat Karayılan) mi, Cuma (Cemil Bayık) mı?

A: Yahu kim söylüyor bunları.

G: Herkes cepheyi terkediyor.

A: Herşeyi açık konuşma.

G: Konuşmak istiyorum.

A: Dinlendiğini unutma.

G: Önemli değil artık. Benim için hem Cemal, hem de PKK bitti.

A: Cezalandırılmayı göze mi aldın? Sus...



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!