Güneşi Gördüm Oscar yolunda

Güncelleme Tarihi:

Güneşi Gördüm Oscar yolunda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2009 17:08

Mahsun Kırmızıgül'ün yönettiği Güneşi Gördüm, yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı oldu.

Haberin Devamı

 FİLMİN FRAGMANINI İZLEMEK İÇİN

İlk filmi Beyaz Melek ile büyük yankı uyandıran Mahsun Kırmızıgül'ün ikinci yönetmenlik denemesi Güneşi Gördüm Oscar aday adayı oldu. Film Türkiye'nin yakın tarihinden insan öyküleri anlatıyor.

Filmin oyuncu kadrosunda Ali Sürmeli, Ali Tutal, Alper Kul, Altan Erkekli, Buğra Gülsoy, Cemal Toktaş, Cezmi Baskın, Cihat Tamer, Demet Evgar, Deniz Oral, Emre Kınay, Erol Demiröz, Erol Günaydın, Gülhan Tekin, Hande Subaşı, Itır Esen, Kamil Sönmez, Macit Sonkan, Mahsun Kırmızıgül yer alıyor.

ÇOK MUTLUYUM

Mahsun Kırmızıgül, "Aday adaylığımız beni ve filme emeği geçen herkesi çok mutlu etti. Filmi izleyen milyonlara teşekkür ederim. Oscar’a aday olmak güzel ama yapılacak çok işimiz var. Bu daha başlangıç. Amerika’da Oscar adaylığı için yapılan lobilerin farkındayız. Bu konuda bize insanların katkısını bekliyoruz. Bu filmde anlatılanlar hepimizin, Türkiye’mizin hikayesidir. Bu film hepimizin filmidir" dedi.

FİLMİN KONUSU

Mayınların arasında, doğuda bir sınır köyü... 25 yıldır iki tarafın arasında kalan çaresiz insanlar... Zorunlu göç uygulaması nedeniyle doğup büyüdükleri topraklardan, köklerinden ayrılmak zorunda kalan Altun aileleri, köklerinden koparak bir bilinmeze doğru yola çıkarlar.

Haberin Devamı

Davut Altun, ailesiyle birlikte kaçak yollardan da olsa en kısa zamanda Norveç'e gitmeyi istemektedir. Haydar Altun ve ailesi içinse göç yolu İstanbul'a doğrudur... Yolculuk başlamıştır... Bitmek bilmez fıtınalardan geçip gelmiş, yollarını kaybetmiş, çaresizce bir çıkış arayan insanların, kendi güneşinden koparılmış ve geleceğin bilinmezliğinde kaybolmuş çocukların, bir göçün hikayesidir...

ELEŞTİRMENLER NE DEDİ

MEHMET AÇAR: Hikayesi itibariyle akademi üyeleri bu tarz filmeri seviyorlar. Bugünün yaşayan çok sıcak bir sorunu insan mekeli bir şekilde ele alınıyor. Herkesi kavrayabilecek popüler sinema dili kullanılıyor. Akademi'nin geçmişine baktığımızda bu tür filmleri tercih ettiğini görüyoruz.

ELEŞTİRMENLER NE DEDİ

MEHMET AÇAR: Hikayesi itibariyle akademi üyeleri bu tarz filmeri seviyorlar. Bugünün yaşayan çok sıcak bir sorunu insan mekeli bir şekilde ele alınıyor. Herkesi kavrayabilecek popüler sinema dili kullanılıyor. Akademi'nin geçmişine baktığımızda bu tür filmleri tercih ettiğini görüyoruz.

ATİLLA DORSAY: Bence çok iyi bir seçim. Hollywood ve ABD kamuoyunun kolayca kavrayıp seveceği klasik edebiyat ve sinema eserlerinin izini süren karakterler ve temalar içeriyor. Hele göç olayının  ABD'yi etkilediği çağımızda. Üstelik iyi çekilmiş iyi oynanmış bir film. Batıda yeni bir Yol (Yılmaz Güney'in filmi) şoku yaratabilir ve ödüllere uzanabilir.

Haberin Devamı

MURAT ÖZER: Kurulun bu seçimi şaşırtıcı ve bir hayli de düşündürücü. Evet, "Güneşi Gördüm", "Beyaz Melek"ten iyiydi. Ancak "Sonbahar", "Pandora’nın Kutusu" ve "Nokta" filmleri, hem biçim hem de içerik olarak "Güneşi Gördüm"den daha iyiydi. Kurulun bu filmi seçerken hangi kriterleri göz önüne aldığını, içeride ne tartıştıklarını bilmiyoruz. Bence hiç şansı yok.

UĞUR VARDAR: Doğrusu açılım günlerine denk bir seçim olmuş. Film, kimi eksiklerine karşın doğru bir bakış açısına sahipti. Hüzünlü tonu, direkt duygulara seslenen yapısı vs. tartışılabilir ama o çok ünlü ‘Ülkemizi tanıtma’ esprisine uygun bir çalışma. Daha önceki seçimlerin yanlış olduğunu iddia eden popüler sinema taraftarlarının tartışmalarını da bu yıl için rafa kaldırıyor.

Haberin Devamı

CUMHUR CANBAZOĞLU: Tamam, "Güneşi Gördüm" Kırmızıgül’ün ilk filmi "Beyaz Melek"ten çok daha başarılı bir çalışma ama diğer filmlere ve yönetmenlerin emeğine yazıktır. Görünen o ki, açılım rüzgarları Oscar’a kadar dayanmış. Bu kadar tribünlere oynamanın anlamı yok. Bir filmle Yılmaz Güney’le kıyaslanmaya başlanan Mahsun Kırmızıgül’ün sinema serüveni zarar görecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!