Güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? Ne zaman saat kaçta gerçekleşecek?

Güncelleme Tarihi:

Güneş tutulması Türkiyeden izlenebilecek mi Ne zaman saat kaçta gerçekleşecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2018 10:11

Güneş tutulması, gökbilimciler tarafından merakla bekleniyor. Gökyüzünde meydana gelen belli başlı doğa olaylarından birisi olan güneş tutulması, son günlerin önemli maddeleri arasında yer aldı. Yeryüzünde bazı noktalardan net bir şekilde izlenebilecek olan güneş tutulması, parçalı olarak gerçekleşecek. Peki, güneş tutulması canlı izlenebilecek mi? İşte, merak edilen o detaylar

Haberin Devamı

Doğa olayı tutkunlarının heyecanla beklediği Güneş tutulması için geri sayım başladı. 13 Temmuz ve 27 Temmuz’da yaşadığımız tutulma kuşağının sonuncusu parçalı Güneş tutulması, ağustos ayında gerçekleşecek. Yılın son tutulması ardından ise meteor yağmurları başlayacak. Peki, Güneş tutulması ne zaman, Türkiye’den izlenebilecek mi?

Kısa bir süre önce kanlı Ay tutulmasıyla görsel bir şölene tanık olan doğa olayları tutkunları, şimdi büyük bir heyecanla Güneş tutulmasını bekliyor. Bu yıl iki Güneş tutulması, iki tane de tam Ay tutulması gerçekleşti. 2018’in son tutulması ise parçalı şekilde gerçekleşecek. Kısa bir süre önce kanlı Ay tutulmasıyla görsel bir şölene tanık olan doğa olayı tutkunları, şimdi büyük bir heyecanla Güneş tutulmasını bekliyor. Bu yıl iki Güneş tutulması, iki tane de tam Ay tutulması gerçekleşti. 2018’in son tutulması ise parçalı şekilde gerçekleşecek. 

Haberin Devamı

11 Ağustos Cumartesi günü Parçalı Güneş Tutulması yaşayacağız.  Bu tutulma, Kanada'nın kuzeydoğusunda, Grönland'da, Kuzey Avrupa'da ve Asya'nın kuzeydoğusundan görülebilecek.  Bir benzeri 1999 yılında gerçekleşen bu tutulma bu ülkemizden o yıllardaki gibi ülkemizden gözlemlenmeyecek.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRLERİ

• Tam güneş tutulması: Ay'ın Güneş'i Dünya'dan disk halinde görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş'in çok parlak olan ışıkyuvarı Ay'ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş'in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.

• Halkalı güneş tutulması: Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın çapı, Güneş'in ışıkyuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir. 

Haberin Devamı

• Hibrit güneş tutulması: Tutulmanın Dünya yüzeyinin bazı bölgelerinde tam, bazı bölgelerinde halkalı olarak gözlenmesi demektir. Hibrit tutulmalar ender olarak görülür.

BAKMADAN GEÇME!