Günde bir kadeh ömür uzatıyor

Güncelleme Tarihi:

Günde bir kadeh ömür uzatıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) araştırmasına göre günde bir kadeh içki içenlerin ölüm oranı hiç içmeyenlere göre yüzde 20 daha düşük

Alkol tüketiminin sağlık üzerindeki etkileri üzerinde yapılan çok geniş kapsamlı yeni bir araştırma, daha küçük çaplı eski araştırmalardan alınan sonuçları doğrulayarak, günde bir kadeh içki içmenin insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösterdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan Kanser Derneği ve İngiliz Oxford Üniversitesi tarafından 35-69 yaşları arasındaki 500 bin kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları New England Journal of Medicine isimli akademik tıp dergisinde yayınlandı. Araştırma sonuçlarına göre günde bir kadeh şarap, bira ya da sert alkollü içki içenlerin ölüm oranı hiç içki içmeyenlerinkinden yüzde 20 daha az. 1982 yılında başlatılan araştırmada tam olarak 490 bin kişiye içki içme alışkanlıkları soruldu ve bu kişiler dokuz yıl boyunca izlenerek ölüm oranları kayıt edildi. Deneklerin çoğunluğu orta sınıf, evli beyaz Amerikalılardan oluşuyordu.

Araştırmacılara göre günde bir kadeh içkinin sağlık üzerinde yaptığı olumlu etki evli ve bekarlar için eşit. Araştırma sonuçlarının raportörü Dr. Michael Thun, ‘‘Araştırma aşırı alkol içmenin başlıca zararlarını ölçmüyor’’, diyerek uyarıda bulunuyor, ‘‘Araştırmada kullanılan denekler arasında evlerinin dışında içki içenlerle, 30 yaşın altındakiler bulunmuyordu. Yaptığımız araştırma düzenli sayılabilecek içki içme alışkanlıkları olan, orta yaş ve üstünde çok yüksek sayıda insanı temsil ediyor’’.

Araştırmacılara göre günde bir kadeh içkinin yaptığı olumlu etkinin çok büyük bir bölümü kalp damarı tıkanıklığı riskini azaltmasından kaynaklanıyor. Kararında içilen içkinin sağlık üzerindeki tartışmasız olumlu etkisine karşılık uzmanlar yalnızca ABD'de yılda 100 bin kişinin aşırı alkolden öldüğünü eklemeyi unutmuyorlar.

Bir kadeh içki 150 ml şarap, 355 ml bira ya da bir bardak kokteyl anlamına geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!