Gümüş ekran... Ha FBI ha Mafya

Güncelleme Tarihi:

Gümüş ekran... Ha FBI ha Mafya
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Gangster ve Mafya filimlerinin sürükleyiciliğine her zaman kendimi kaptırmışımdır. Olaylardan, perdeyi kızıla boyayan cinayetlerden çok beni oradaki insanların iç dünyası ilgilendirir.

Sanmayın ki suçluluk psikolojisi üzerine Lombrozo'ya taş çıkartacak bilgiler vereceğim, asla.

Köstebek, (Donnie Brasco), derine inmeden seyrederseniz tipik bir Mafya öyküsü. Bir Mafya tetikçisi ile bir polis çiftinin perdeye aktarılışı.

Belki insanı etkileyen ilk unsur, bu öykünün gerçek olması.

Donnie Brasco (Johnny Depp) bir FBI ajanı, 26 kişinin katili, kıdemli tetikçi, bir cani olarak tanımlayabileceğimiz Lefty Ruggiero (Al Pacino) ile iş icabı bir dostluk kurarlar. İş icabı lafını burada doğru kullandığımı sanıyorum.

Çünkü FBI ajanı bu suç yuvasının içine girip onları yakalatacaktır; Mafyanın katili ise yeni, taze bir suçlu bulmanın güvencesi içindedir.

Ben filme böyle bakmıyorum.

Brasco, Lefty'de sevgiyi, şefkati, bir başka insan ruhunu buldu, Lefty de o kan dünyası içinde, ruhunu adeta Brasco'da dinlendirdi.

İşin duygusal yanına bakarsanız, Brasco görevini unutabilecek kadar ruh değişimleri yaşadı, Lefty de en kuşkulandığı anlarda bile Brasco'dan kopamadı.

İkisi de dayanacakları, güvenecekleri birer insana ihtiyaç duyuyorlardı. İkisi de görevlerini unuttukları anda gerçekten birbirlerini sevdiler.

Özellikle Brasco'nun sakladığı (çaldığı denilebilir mi) üç yüz bin dolarlık kumar parasıyla Lefty'ye tekne almak istemesi, bence insancıl duygunun, sevginin her şeyin ötesinde olduğunu gösteren, trajik bir göstergeydi.

Mafya'yı biliyoruz, kurallarını da filmlerden öğrendik; insanların, insan hayatının önem taşımadığını yazdılar, perdeye getirdiler.

Köstebek'te lutfen FBI mensuplarının durumuna dikkat ediniz. Brasco'nun arkadaşlarının da, onunu başarısı için çalıştıkları izlenimi edinmedim. Karısına geldiklerinde, onu Mafya liderine fotoğraflarıyla teşhir ettiklerinde, onların da Mafya mensupları kadar acımısaz oldukları kanısına vardım.

Her örgütün kuralları acımasızdır bana göre. Bunun Mafya ya da FBI olması farketmiyor.

Köstebek'i bir Mafya filmi gibi seyretmeyin. Brasco ile Lefty'nin garip, etkileyici dostluğu açısından izleyin. İnsanoğlunun bir yanını daha keşfedebilirsiniz belki.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!