Gümüş Ekran

Güncelleme Tarihi:

Gümüş Ekran
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Beşinci güç aşk mı?

Beşinci Güç (The Fifth Element) bir Luc Besson filmi.

Leon'u ve Derinlik Sarhoşluğu'nu hatırlatalım. Böylece yönetmeni kendi özel sinematografinizdeki yerine oturtabilirsiniz.

Beşinci Güç, bir bilimkurgu filmi. İyilerle kötülerin savaşı. Sonunda kimin kazanacağını tahmin edebileceğiniz için söylemiyorum.

Film 1914 yılında Mısır'da, piramitlerde başlıyor. Toprak, ateş, su ve rüzgar'ın oluşturduğu dört gücü tamamlayan bir beşinci güç vardır. Dünyanın ayakta kalabilmesi, hayatın devam edebilmesi ona bağlıdır. Bu düzeni koruyan ise iyi kalpli uzaylılardır. Bir arkeolog o yıllarda bunu çözmek üzere iken, uzaylılar gelirler ve bu dört gücü temsil eden taşları dünyanın güvenliği için alıp giderler. Çünkü 5 bin yılda bir gelip dünyayı yok etmek isteyen kötüleri durduracak tek şey işte bu beşinci element ve o taşlardır. 23'üncü yüzyılda kötüler ortaya çıkar ve dünyayı yok etmek için bir ateş topu olarak hızla ona yaklaşmaktadır. İşte beşinci güç tam bu sırada ortaya çıkar, hem de güzeller güzeli Leeloo(Milla Jovovich) olarak.

Ordudan emekli taksi şoförü Korben Dallas(Bruce Willis) ve masum güzel Leeloo işte bu taşları almak ve dünyayı kurtarmak için harakete geçerler.

Şeytanın yeryüzü temsilcisi, silah taciri Zorg (Gary Oldman) da bu taşların peşindedir. Tabii bu arada daha kötü başka uzaylılar da işin içine girecektir.

Luc Besson, büyük bir ihtimalle uzun yıllar önce seyrettiği Star Wars (Yıldız Savaşları) filmlerinden oldukça etkilenmiş. Başkan'ın makamı Yıldız Savaşları'nın komuta merkezinin aynı. Ama Besson işin içine biraz gizem katarak farkını ortaya koymaya çalışmış.

Efektlere, dekora ve aksiyona söylenecek fazla bir şey yok. Yaratıkları da fena sayılmaz.

Dünya dilini ve tarihini ışık hızıyla öğrenen Leeloo'nun 'war'(savaş) kelimesine takılıp insanoğlunun yüzyıllar boyu birbirilerini yoketmelerini görmesi bütün umudunu söndürecektir. Ama bu dünyanın yine de yaşanır olduğunu, kurtulması gerektiğini düşündürtecek tek şey vardır: Aşk.

Böylece Besson'un filminin ana fikrini öğrenmiş oldunuz.

Beşinci Güç, bilim kurgu ile serüvenin karıştığı, silahların ve iyiliğin gücünün gösterildiği bir film.

Ama insan Besson'dan başta da belirttiğimiz gibi daha nitelikli filmler görünce doğrusu hayal kırıklığına uğruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!