Gülmeye geldiler ağladılar

Güncelleme Tarihi:

Gülmeye geldiler ağladılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2008 00:00

"Osmanlı Cumhuriyeti", seyirciyle buluştu gözyaşları hiç dinmedi.

Haberin Devamı

GALADAN FOTOĞRAFLAR

Gani Müjde'nin yazıp yönettiği, Ata Demirer ile Vildan Atasever'in başrolü paylaştığı "Osmanlı Cumhuriyeti" filminin galası, önceki akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı.
Avrupa Birliği'nin ve ülkeyi sözde koruma altında tutan Amerikan mandasının bunaltıcı talepleri karşısında iktidarsız bir iktidar sürdüren Padişah 7. Osman'ın hikayesinin anlatıldığı "Osmanlı Cumhuriyeti", "Mustafa Kemal olmasaydı ne olurdu?" sorusunu gündeme getirdi. Öte yandan film, gösterime bol kahkaha beklentisiyle gelen yüzlerce kişiyi de hayrete düşürdü. Galaya katılanlar, finalde gözyaşlarına boğuldu. Gani Müjde'nin yazıp yönettiği, Ata Demirer ile Vildan Atasever'in başrolü paylaştığı "Osmanlı Cumhuriyeti", sanat, medya ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı bir galayla seyirciyle buluştu. Galada gözyaşları hiç dinmedi.
Toplam 1500 kişilik bir ekibin görev aldığı "Osmanlı Cumhuriyeti" filminin galası, önceki akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Avrupa Birliği'nin ve ülkeyi sözde koruma altında tutan Amerikan mandasının bunaltıcı talepleri karşısında iktidarsız bir iktidar sürdüren Padişah 7. Osman'ın hikayesinin anlatıldığı film, genel hatları ile "Acaba Mustafa Kemal olmasaydı ne olurdu?" sorusunu gündeme getirdi.
Ancak film, gösterime bol kahkaha beklentisiyle gelen yüzlerce kişiyi hayrete düşürdü. Galaya katılanlar, finalde gözyaşlarına boğuldu. Kameralar karşısında hıçkıra hıçkıra ağlayanlar arasında, Padişah 7. Osman'ın karısı Saliha Sultan'ı canlandıran Ruhsar Öcal da vardı.

Gülmeye geldiler ağladılar

"Mustafa" filmiyle aynı sahne
İktidarı elinden alınmış, mutsuz, eşi ile problemler yaşayan, normal insanlar gibi olabilme özlemi duyan 7. Osman'ın hikayesinin anlatıldığı filmin başlangıç sahnesi ise Can Dündar'ın "Mustafa" filmindeki karga kovalama sahnesi ile benzerlikler gösteriyor. Elinde metal bir kova ile kargaları kovalayan küçük Mustafa'nın ağaçtan düşüp ölmesiyle başlayan film, hüzünlü sahneleriyle öne çıkıyor.
Amerikan askeri döven padişah
Ata Demirer'in, işgale karşı eli kolu bağlı ama Türklük onurundan da ödün vermeyen 7. Osman'ı canlandırdığı filmin özellikle iki sahnesi, izleyicilerden büyük alkış aldı. Bunlardan ilki, işgal karşıtı eylemleri sebebiyle Amerikan askerleri tarafından gözaltına alınan sevgilisi Asude'nin peşinden gidip onu hapisten kurtaran Demirer'in, buna engel olmaya çalışan Amerikan askerlerini azarlayıp tokatladığı sahneydi...
İkincisi ise 7. Osman'ın, yolunu kesen ve "Burası Amerikan toprağıdır" diyen Amerikan komutanına "Siz ülkenizi yeni kurarken biz 500. yılımızı kutlayan bir imparatorluktuk" dediği andı...
Keşke "Geldikleri gibi giderler" diyen olsaydı
Zamanla milli mücadelenin gerekliliğine karar veren ve bu yolda örgütlenmeye başlayan 7. Osman'ın bu yolda başarısız olmasını anlatan filmde, Ata Demirer'in söylediği "Keşke zamanında 'Geldikleri gibi giderler' diyen olsaydı" sözleri de en can alıcı bölümlerdendi. Bu sözler karşısında salondakiler gözyaşlarına hakim olamadı. Film, hem oyuncuları hem de davetlileri hüngür hüngür ağlattı.

Haberin Devamı

Gani Müjde’den Can Dündar’a Atatürk golü!

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!