Gülay Aslıtürk’ün iade davası 12 Mayıs’a ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Gülay Aslıtürk’ün iade davası 12 Mayıs’a ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Şişli Belediyesi’nin eski Başkanı Gülay Aslıtürk’ün Londra’da görülmekte olan iade davası, mahkeme tarafından „yoğun şekilde görüşülmek“ üzere, 11 ve 12 Mayıs’a ertelendi.

Mahkemenin öğleden sonra yapılan oturumunda, savcılık makamı Gülay Aslıtürk’ün kefaletle serbest bırakılmasına olanak sağlayan ve 90 bin sterlinlik kefalet ücretinin 70 bin sterlinlik bölümünü üstlenen Orhan Aslıtürk’ün, bu konudaki yeterliliğini kaybettiğini belirterek, durumun yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Orhan Aslıtürk’ün 70 bin sterlinlik garantinin yanı sıra pasaportunu da İngiliz makamlarına teslim ettiğini hatırlatan savcı, Gülay Aslıtürk’ün eşinin bunu geri istiyor olmasını, yeterliliğinin kaybetmesinin sebebi olarak gösterdi.

Yargıç Nicholas Evans, bunun üzerine kefaletin tümünü üstleneceğini mahkemeye bildiren baba İlyas Çokay’ı garantileri vermek üzere kürsüye davet etti.

İlyas Çokay, sorgu sırasında, Londra South Gate semtinde 190 bin sterlin değerindeki evinin ipotek dışı kalan 69 binlik bölümü ile Türkiye’den transfer ettiği 21 bin sterlin tutarındaki nakiti kefalet garantisi olarak mahkemeye sundu.

Bu arada yargıç Evans, savcılık makamı ve savunmanın taleplerini dikkate alarak, davanın geleceğiyle ilgili takvimi açıkladı.

Buna göre Aslıtürk’ün savunmasını hazırlamak üzere Türkiye’den gelecek delilleri beklemekten yana olan savunma makamının istediği 6 haftalık süre uygun görülürken, savunmanın Aslıtürk’ün „siyasi bir komployla karşı karşıya kaldığı“ iddialarını içeren delilleri de 6 Nisan’da savcılık makamına iletmesi kararlaştırıldı.

Yargıç, duruşmanın 11-12 Mayıs’ta yapılacak iki günlük yoğun oturumlarda ele alınmasını da uygun gördü. Bu oturumlarda Wallstreet Mahkemesi, davanın yasal temelini ele alacak.

Mahkeme bu yasal temeli yeterli bulursa, dosya, Türkiye’nin iade talebi konusunda karar vermek üzere, İngiltere İçişleri Bakanı Jack Straw’a ulaştırılacak.

Straw’un, Aslıtürk’ün Türkiye’ye iadesi yönünde karar vermesi halinde, Aslıtürk’ün kararı temyiz etme hakkı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!