Gül’ü ikna yönetmeliği

Güncelleme Tarihi:

Gül’ü ikna yönetmeliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2014 11:24

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün TBMM’de kabul edilen internet düzenlemesini onaylayıp onaylamayacağı merak edilirken hükümet, Gül’ün ve düzenlemeye tepki gösteren Avrupa Birliği’nin kaygılarını gidermek için kritik bir adım attı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan’ın Hürriyet’e verdiği bilgiye göre, en kritik itiraz noktası olan “internet trafiğinin iki yıl saklanması” konusunda uygulama yönetmeliğinde, “Servis sağlayıcıların sakladığı internet trafiğine ilişkin kayıtlar, Mahkeme kararı olmadan TİB’e verilemez” şartı getirilecek.

Haberin Devamı

Gül’ü ikna yönetmeliği
Gül’ün, “Yasa üzerinde çalışıyoruz. Bir iki sıkıntılı konu var” sözlerinin arkasındaki çalışmanın internet yasasının uygulama yönetmeliği olduğu bildirildi. Kamuoyunun da tepkisini çeken yasa maddelerindeki sıkıntının yönetmelikle aşılmaya çalışıldığı öğrenildi. Bakanlık, veto riskini ortadan kaldırmak ve AB’nin kaygılarını da gidermek amacıyla yasa henüz onaylanıp yürürlüğe girmeden yönetmelik taslağını tamamladı.

Bakan Elvan, Hürriyet’e şunları söyledi:

TRAFİK DENETİMİNE KISITLAMA
“En çok itiraz edilen konu, internet trafiğinin iki yıl saklanmasıydı. Hazırladığımız yönetmelik taslağında bu konuyu mahkeme kararı şartına bağladık. Buna göre, internet servis sağlayıcıları iki yıl saklayacakları bu verileri sadece ‘mahkeme kararı’ olması halinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) verecekler. Mahkeme kararı olmazsa, bu bilgiler TİB ile paylaşılmayacak. Ayrıca, söz konusu trafik sadece, ‘IP numarası’, ‘süre’ ve ‘tarih’ gibi yüzeysel bilgileri kapsayacak. Avrupa’ya baktığınızda daha fazla veri tutanlar var.

Haberin Devamı

“NOT FOUND” İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
‘Yayın durdurma yetkisinin TİB Başkanı’na verilmesi’ konusunda da mahkeme kapısı açık olacak. Özel yaşamın gizliliği ve kişi haklarının ihlali, hakaret gibi durumlarda engelleme birçok ülkede uygulanıyor. İngiltere’de İnternet İzleme Kurumu kara liste oluşturuyor ve bu listedeki eylemler halinde mahkeme kararı olmadan harekete geçebiliyor. Orada, twitter, facebook, google gibi şirketlerin şubeleri bulunduğundan yöneticileriyle beraber hareket edip devlet müdahalesi olmadan önlem alabiliyorlar. Ne hakarettir, ne özel hayatın gizliliğinin ihlalidir karar verip liste yapıyorlar. Google’da 100 bin kelime yasaklı. Aradığınızda yasaklı olduğuna dair bir bilgi ile değil ‘Not found-bulunamadı’ ifadesiyle karşılaşıyorsunuz ve insanların yasaklamadan haberi bile olmuyor. Facebook ve Google’ın Türkiye’deki büroları sadece reklam işiyle uğraşıyor. Bizim de söz konusu internet sitelerinin şubelerini getirip, benzer bir mekanizma kurmamız gerekiyor. BTK Başkanı’na talimat verdim ve Büyükelçimizle görüştüm. Söz konusu şirketlerle temas kurup bu süreci başlatmak istiyoruz. Gelsinler, yatırım yapsınlar.

Haberin Devamı

ÇİN’E İRAN’A BENZETİLMESİ HAKSIZLIK
Sorun yaratan içeriğin çoğu yurt dışı kaynaklı. Mahkeme kararına rağmen uygulamakta zorlanıyorsunuz. İçerik çıkarma kararlarını uygulayabilmek için bütün sitelere tek tek başvurmanız gerekiyor. Sitenin tamamen kapatılması ise sorun oluyor. Şimdi sadece sorunlu içeriğin bulunduğu URL’nin engellenmesi söz konusu olacak. Sadece mağduriyetleri önlemek istiyoruz. Hiçbir gelişmiş ülke kişilik haklarının ihlal edilmesine, hakarete izin vermez. Düzenleme Çin ya da İran gibi değil. Bu benzetmeyi yapmak çok çok haksızlık.

TİB’İN YETKİSİ GELİŞMELERE GÖRE DEĞİŞEBİLİR
TİB Başkanı’na yetki verilmesi şu açıdan önemli. Özel hayatın gizliliği konusunda zaman mevhumu çok kritik. Bazen sakıncalı içerik anında yayılıyor ve anında müdahaleyi gerektiriyor. Emin olun uygulama, kamuoyunda söylendiği gibi çıkmayacak. Ayrıca 2007’de çıkan yasanın bazı maddeleri işlemez hale geldiği için değişiyor. Şimdi yapılan bu düzenleme de gelecekte gelişmelere göre değişebilir.

Haberin Devamı

GEZİ ve 17 ARALIK İLE İLGİSİ YOK
İnternete çok fazla yatırım yapıyoruz. Çok iyi durumdayız. Ancak iyice yaygınlaşmasını, en ücra yerlere internet ulaşmasını istiyoruz. Ayrıca rahat bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. O nedenle 2012’de derneklerle bir araya geldik. İnternet Geliştirme Kurulu toplantılar yaptı. Nisan 2013’te bu düzenlemeyi hazırladık. Benim başkanı olduğum Plan Bütçe Komisyonu’na geldi. Ne yazık ki TBMM takvimi uymadığı için kaldı. Yani düzenlemenin söylenildiği gibi Gezi olaylarıyla ya da 17 Aralık ile ilgisi yok. Demokratikleşmeye katkı sağlayacak ileri bir düzenleme yapıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!