Gül: Irak ile dayanışma göstereceğimiz gün bugündür

Güncelleme Tarihi:

Gül: Irak ile dayanışma göstereceğimiz gün bugündür
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2007 13:25

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Orta Doğu'da her alanda ilişkileri kapsayacak bölgesel bir düzenlemenin yararlı olacağına inandığını söyledi.

Haberin Devamı

Gül, Mısır'da düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısının açılış oturumunda yaptığı konuşmada, toplantıya davet edilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve bu çerçevede Arap Birliği Genel Sekereteri Amr Musa ile Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt'e müteşekkir olduğunu belirtti.

Türkiye ile Arap Birliği arasındaki işbirliğinin önemini vurgulayan Gül, Türk-Arap Forumunun en kısa sürede buluşturularak kurumsallaşacağına olan inancını dile getirdi.

Orta Doğu bölgesinin, tarihinde belki de en sorunlu dönemi yaşadığını kaydeden Gül, bölgedeki sorunların birbirinden bağımsız çözülmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Gül, tüm sorunların merkezinde yer alan Filistin meselesinin bölgede karamsarlığa ve radikalizm beklentisine neden olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Filistinliler arasında Mekke'de mutabakat sağlanmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildiren Gül, böyle bir anlaşmaya varılmasına katkılarından dolayı Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e teşekkür etti. Gül, Filistin'de yakın bir zamanda ulusal birlik hükümeti tesis edilmesinin sorunun çözülmesinde önemli bir adım olacağına inandığını belirtti.

Tesis edilecek hükümetin her şeyden önce Filistin halkının çıkarlarına önem vermesini isteyen Gül, uluslararası toplumun da bu hükümete destek vermesi ihtiyacının altını çizdi. Gül, bu çerçevede bölgedeki sorunların çözülmesi yolunda İsrail'e de bir ufuk açan Arap Barış Planını önemli bir zemin olarak değerlendirdiklerini, uluslararası toplumun buna hak ettiği değeri vermesi ve bundan yararlanması gerektiğini kaydetti.

IRAK'IN SİYASİ BİRLİĞİ VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN ÖNEMİ

Irak'taki son duruma da değinen Gül, ülkenin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması gereğinin altını çizdi ve "bölünmüş bir Irak'ın tüm bölge için sonu kestirilemeyen sonuçları olacağına" işaret etti.

Gül, Irak'ta güçlü bir merkezi hükümetin iç barış, istikrar ve huzurun tesis edilmesinde önemli olduğunu söyledi. Kerkük kentinin Arapların, Kürtlerin ve Türklerin birlikte yaşadığı, Irak'ın küçük bir modeli olduğunu kaydeden Gül, Kerkük üzerinde ulusal uzlaşı sağlanmasının önemini vurguladı. Irak'a sorunlarını çözmesi için yardım edilmesini isteyen Gül, "Irak ile dayanışma göstereceğimiz gün, bugündür" diye konuştu.

Haberin Devamı

Gül, İran'ın nükleer meselesiyle ilgili olarak, çözümün diplomatik yollardan sağlanması gereğine işaret etti.
Lübnan'daki durum hakkında da Gül, "Lübnan'da siyasi istikrarın sağlanması için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.

Dışişleri Bakanı Gül, bir hoşgörü dini olan İslam'ın son dönemlerde yanlış ve haksız bazı yorumlara maruz kaldığını, Türkiye'de İslam'a karşı yapılan saygısızlıklara hükümet olarak tepki gösterdiklerini belirtti.

Bölgede mezhep temelli anlaşmazlıkların rahatsız edici olduğunu kaydeden Gül, bu tür bir kutuplaşma eğiliminin olumsuz sonuçları olacağına işaret etti.

"Orta Doğu'da her alanda ilişkileri kapsayacak bölgesel bir düzenlemenin yararlı olacağına inanıyorum" diyen Gül, bölgede iyimserlik ve insanlara umut aşılanması, herkesi kucaklayan bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini belirtti.
Gül, Türkiye ile Arap Birliği arasında örnek biçimde bir işbirliğinin gelişmesi için çaba sarf edeceklerini bildirdi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!