Gül: Ä°nsan haklarında gerideyiz

Güncelleme Tarihi:

Gül: İnsan haklarında gerideyiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2002 10:52

Başbakan Abdullah Gül, insan haklarında Türkiye söz konusu olduğunda aklın bir köşesinde tutmak gerektiğini, Türkiye'nin bu alanda terör nedeniyle geri kaldığını söyledi. BU eksikleri gidermek için başlatılan reform hareketinin ise, AB için yapılmadığını, sadece bu iki sürecin çakıştığını vurguladı.

Haberin Devamı

Başbakan Abdullah Gül, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ile Ankara Valiliği tarafından "Dünya İnsan Hakları Günü" dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuştu. İnsan haklarının evrensel olduğunu vurgulayan Gül, çıkarlara göre insan haklarının sınırlarının belirlenemeyeceğini belirtti.

Gül, "Türkiye söz konusu olduğunda aklın bir köşesinde tutmak gerekir. son 10-15 yıldır Türkiye teröre maruz kalmıştır. Dolayısıyla da insan hakları konusunda Türkiye geri kalmıştır. Hükümet programımızda bu konudaki eksikleri gidermeyi hedefledik" diyerek, Hükümet programının bu konudaki reform hedeflerini okudu.

AB'ye üyelik süreci ile insan haklarında reform atağı yapılmasının süreç olarak denk düştüğünü söyleyen Gül şöyle konuştu:

"İnsan haklarında AB'ye girmek için bu saatten sonra hiç kimse bize AB'ye giriş sürecinin birinci şartı olan Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirmediğini söyleyemez. Biz AB'ye girelim ya da girmeyelim. Bunlar Türk halkı hakettiği için, Türk halkı onurlu bir yaşamda yerini almak istediği için yapılmıştır. Yani AB ile denk gelmiştir. Kopenhag kriterleri söz konusu olduğunda şu anda aday olan 10 ülkenin Türkiye'den çok çok daha geri olduğunu herkes bilmektedir. Bazı gruplar AB'nin bir hriytiyon kulübü olarak kalmasını tercih etmektedir. Bu elbette onların tercihi olacaktır. Biz üzerinimize düşenleri kararlılılkla yerine getireceğiz.

Haberin Devamı

Türkiye yoluna devam edecektir. Türkiye köklü geçmiÅŸi olan, büyük medeniyetler kuran bir ülkedir. GeleneÄŸinde de toleransı, hoÅŸgörüye, insan haklarına önem veren bir ülkedir. CNN'lerin, BBC'lerin olmadığı dönemlerde dahi hoÅŸgörüye önem veren bir ülkedir."  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!