Gül, AB'nin Irak zirvesine gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Gül, ABnin Irak zirvesine gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2003 01:53

Olası Irak harekatı için ABD askerinin Türkiye'de konuşlanması, Türk askerinin ise Kuzey Irak'a gönderilmesi tezkeresi, Başbakan Abdullah Gül'ün Avrupa Birliği'nin Irak özel zirvesi için Brüksel'e gidişi nedeniyle 18 Şubat sonrasına erteleniyor.

Daha önce tezkerenin 18 Şubat'ta (yarın) TBMM'ye geleceğini açıklayan Gül, bu sabah Brüksel'e hareket edecek. İki gün orada kalacak olan Gül'ün tezkerenin ele alınacağı Bakanlar Kurulu'na başkanlık edemeyecek olması, hükümete erteleme konusunda yeterli gerekçeyi verdi.

Gül'ün gezisi nedeniyle Bakanlar Kurulu en erken 19 Şubat Çarşamba günü toplanabilecek. Böylece ABD'nin tezkerenin 18 Şubat'ta TBMM'den geçirilmesi konusundaki tüm baskısına rağmen, tezkere de en erken çarşamba günü TBMM'ye sevkedilebilecek.

TEZKERE ZİRVESİ

Tezkerelerin kaderi dün akşam Başbakanlık'ta yapılan zirvede de masaya yatırıldı. Başbakan Gül başkanlığında 17.00'de başlayan Irak Zirvesi'ne ABD'den dün dönen Devlet Bakanı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın yanısıra Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de katıldı. Zirveye Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Tacan İldem'in de davet edilmesi dikkat çekti.

Zirvede ayrıca Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile Genelkurmay Harekat Başkanı ve Başbakanın Askeri Danışmanı Korgeneral Köksal Karabay, ABD ile müzakereleri yürüten Büyükelçi Deniz Bölükbaşı ile Başbakanın dışişleri danışmanları Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve Gürcan Türkoğlu da hazır bulundu. Babacan ve Yakış, toplantıda ABD'deki temaslarıyla ilgili bilgi verdiler. Ardından Irak konusunda alternatifler değerlendirildi ve Türkiye'nin önümüzdeki günlerde konuya ilişkin izleyeceği tutumun belirlenmesine çalışıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!