Güçbirliği yaptılar iflastan kurtuldular

Güncelleme Tarihi:

Güçbirliği yaptılar iflastan kurtuldular
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2003 19:22

Bilişim alanında faaliyet gösteren altı küçük firma güçlerini birleştirerek krize meydan okudular. 'Bir elin nesi var iki elin sesi var' mantığıyla hareket eden şirketlerin işbirliği, diğer KOBİ'lere de örnek olacak nitelikte. Müşterileri karşısında birlikte hareket eden firmalar bu sayede güçlerini artırdılar. Gelecekte aynı çatı altında faaliyet göstermeyi hedefliyorlar.

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar ayakta kalmak isteyen küçük girişimcileri yaratıcı yollar bulmaya itiyor. Medicideyeköy'de bulunan altı küçük bilişim firması aralarında oluşturdukları güçbirliği ile krizde ayakta kalmayı başardı.

Alternatif Büro Makineleri, Doğan Bilgisayar, Elit Bilgisayar, Vaha Benzersiz Ürünler, Fortuna Bilgisayar ve Prg Yazılım ve Danışmanlık firmalarının arasındaki işbirliği diğer KOBİ'lere örnek olacak nitelikte.

Ayrı şirketler olmalarına karşın, müşterilerine karşı birlikte hareket ediyorlar. Birbirlerini tamamlayan işler yapıyorlar. Şirketlerin faaliyet alanları, yazılım ve donanım, fotokopi teknik servisi, reklam, promosyon ve teknik hizmet şeklinde sıralanıyor.

Tek firma gibi hareket ederek ayakta kalmayı başarmışlar. Aralarında oluşturdukları çözüm ortaklığında zor durumda olana maddi yardımda bile bulunuyorlar. Aralarında resmi bir anlaşma olmamasına karşın beş yıldır birbirlerine olan desteklerini sürdürüyorlar.

Prg Yazılım ve Danışmanlık'ın sahibi Tuncay Tunca, 10 yıldır birbirlerini tanıdıklarını beş yıldır da güçbirliğine gittiklerini söylüyor. Sektörün şartlarının birlikte hareket etmeyi gerektirdiğini belirterek, hizmet almak isteyen firmaların karşılarında tek ve bütün işlerini yapabilecek çözüm ortakları aradıklarını ifade ediyor. Birbirlerini tamamlayan işler yapan firmalar olmalarının müşterilerinin ihtiyaçlarına yanıt vermelerini kolaylaştırdığını anlatıyor:

‘‘Küçük firmalar olarak bir büyük müşterinin karşısında tek başımıza çok fazla şansımız yok. Ama birlikte hareket edince şansımız artıyor. Benim işim yazılım ve donanım. İşini aldığım bir müşterimin fotokopi, promosyon ya da teknik servisle ilgili bir işi varsa onlara diğer arkadaşlarım vasıtasıyla bu hizmetleri de veriyorum. Tek bir firma bu işleri almış gibi gözüküyor. Ancak aramızda bunları herkes alanına göre yapıyor. Bu sayede büyük işler alma şansımız oluyor. Birbirimizin müşteri portföylerinden de yararlanıyoruz. Krizde, bu sayede ayakta kalabildik.‘‘

TEK FİRMA HEDEFİ

Aynı sokakta çok yakın dükkanlarda faaliyet gösteren firmalar olarak birbirlerini 10 yıldır tanıdıklarını dile getiriyor. Zamanla aralarında oluşan güvenle böyle bir işbirliğine gitmeye karar vermişler. Her şirket 12'şer çalışana sahip. Birbirlerinin elemanlarını da gerekli olduğu takdirde çalıştırabiliyorlar. Böyle durumlarda çalışanın maaşını yapılan işe göre bir iki şirket ortaklaşa ödüyor.

Altı firma arasındaki işbirliği, KOBİ'lerin ihracatta kullandığı sektörel dış ticaret şirketi kurarak güçlerini birleştirme yöntemini akla getiriyor. Bu yöntem, küçük şirketlerin tek başına hareket etmek yerine bir araya gelerek ihracat yapması esasına dayanıyor.

Tunca, aralarındaki ortaklığın resmi olmamakla beraber benzer bir mantıktan hareketle kurulduğunu dile getiriyor.

Vaha Bilgisayar'dan Karani Çakır, altı ayrı portföyü bir araya getirip güçbirliğine giderek, çok daralan bilişim sektöründe ayakta kalabildiklerinden söz ediyor.

Kendileri gibi pek çok firmanın bulunduğu Mecidiyeköy'deki bilişim şirketlerinin yüzde 50'si kriz döneminde kapanmak zorunda kalmış. Rekabetin arttığı ve kár marjlarının düştüğü sektörde, çok fazla firma olması diğer olumsuz bir unsur olarak görülüyor.

Doğan Bilgisayar ve Prodüksiyon'un sahibi Abuzer Keşke, birbirlerini tamamlayarak, bu alanda firmaların her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma geldiklerini belirtiyor. Bu sayede müşterilerini ellerinde tutabildiklerini anlatıyor. Ekonominin durumuna bağlı olarak bundan sonraki hedeflerinin tek bir firma altında bir araya gelmek olduğunu ifade ediyor. Yine aynı işlerini koruyacaklarını ancak tek bir isim altında farklı departmanlar olarak yer almayı hedefliyorlar.

Prg Yazılım ve Danışmanlık'tan Tuncay Tunca, kendi aralarında oluşturdukları sistemin diğer KOBİ'lere de örnek olabileceğinin altını çiziyor. Ancak onlara iş ortaklarını iyi seçmeleri tavsiyesinde bulunuyor: ‘‘Yapısal olarak diğer firmalara da tavsiye ediyoruz. Ancak firmaların tabanları ve sahiplerinin kişilik ve hayata bakış açıları önemli. Biz bunu başardık ve çok memnunuz.‘‘

ANLAŞMAZLIK YOK

Resmi olmayan bu işbirliğinde aralarında anlaşmazlıkların olup olmadığı sorusunu Alternatif Büro Sistemleri'nden Vedat Albayrak, şöyle yanıtlıyor: ‘‘Önemli olan bölüşmeyi bilmek. Bunu yaptıktan sonra sorun çıkmıyor. Biz yıllardır birbirimizi tanıyoruz. Her şirket seçilerek bu güçbirliğine girdi. İki şirket daha vardı aramızda onlar bölüşmeyi bilmiyorlardı. Kendileri daha fazla büyümek, farklı hareket etmek istediler. Birlikten ayrıldılar. Başka firmalara da çok fazla açık değiliz. Bu konuda çok seçiciyiz.’’

NASIL ÇALIŞIYORLAR

Mecidiyeköy'de faaliyet gösteren altı firma birbirlerini tamamlayan işler yapıyor. Şirketlerin faaliyet alanları, yazılım ve donanım, fotokopi teknik servisi, reklam, promosyon ve teknik hizmet şeklinde sıralanıyor. İşlerini aldıkları bir firmanın karşısına tek bir şirket gibi çıkarak, her türlü teknik ihtiyacına cevap verebiliyorlar. Yazılım ve donanım için gelen bir müşterinin teknik ihtiyacı varsa içlerinden bir firmaya yönlendiriyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!