GSS prim ödemesi ne kadar oldu? İşte güncel oranlar

Güncelleme Tarihi:

GSS prim ödemesi ne kadar oldu İşte güncel oranlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2022 20:04

Türkiye’de 7 milyona yakın asgari ücretlinin beklediği Zam oranı açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığını ve net olarak 5500 liraya yükseldiğini duyurdu. Bu gelişme ile GSS prim ödemeleri de arttı. Peki, GSS primi ödemesi ne kadar oldu?

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığını ve net olarak 5500 lira olarak belirlendiğini söyledi. Asgari ücrete gelen ara zamla birlikte birçok kalemde artış yaşandı. Böylece emekli, çalışan, emekli olmak isteyen, stajyer, engelli gibi birçok kesim yeni maaş ve primleri öğrenmiş oldu.

GSS PRİMİ NE KADAR OLDU?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammı kadar arttı. Geliri brüt asgari ücretin 3'te birinin altında olan kişilerin primlerini devlet karşılıyor. Geliri bunun üzerinde olanlar ise primlerini kendisi ödüyor. SGK, 2022'de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 150,12 lira olarak belirlemişti. Asgari ücrete gelen ara zamla birlikte yeni GSS primi 195 lira oldu.

GSS NEDİR?

GSS borç sorgulama ile Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmış olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödenen yada ödenmeyen prim borçlarının kontrolü anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

Sağlık hizmetlerinden tam anlamıyla faydalanmak için GSS prim borcu tutarlarını ödemek durumundadırlar. Gelirleri asgari ücretin 3/1 oranından daha düşük olan kişilerin GSS primlerini devlet ödemektedir. Genel Sağlık Sigortası primleri kişilerin kendi gelir beyanlarını yaptıkları gelir testi sonuçlarına göre belirlenmektedir. Bu test sonucunda hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için aylık ne kadar prim ödemeleri gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!